750 de persoane au fost imunizate greșit cu a doua doză

Carmen Dorobăț, fostul managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, a explicat care ar putea fi posibilele motive pentru care 720 de persoane care s-au imunizat cu doza a doua de vaccin, au primit serul de la Johnson&Johnson, deși prima doză administrată nu coincide cu acest ser: fie o eroare medicală și o dezorganizare în cabinetele respective, fie persoanele în cauză au insistat să fie imunizate cu acest vaccin.

Pentru că este vorba despre o schemă nerecomandată oficial de autoritățile sanitare, până în acest moment nu se cunosc efectele ulterioare ale acestei combinații de seruri. Din acest motiv, medicul Carmen Dorobăț recomandă monitorizarea atentă a celor 720 de pacienți de către medicul de familie, conform Știrea de Iași.

„Se pare că acolo a fost o problemă în ceea ce privește organizarea, în centrul de vaccinare respectiv. Care este cauza, sigur se va decide pe parcurs, cert este că pacienții respectivi, în număr, iată, important, de peste 700, trebuie să fie supravegheați la nivel de medic de familie, astfel încât orice modificare a stării lor de sănătate să fie semnalată din timp și să meargă din timp la un medic specialist. Efectele adverse pot fi extrem de variate. De regulă, după vaccinare, pot apărea febra și frisoanele, însoțite de dureri articulare sau musculare și pot apărea la distanță. Tocmai de aceea am spus că orice modificare a stării de sănătate, indiferent despre ce semnal vorbim, trebuie anunțat medicul de familie. În plus, ar trebui urmărită și evoluția unor analize de laborator și la un moment dat și titrarea anticorpilor specifici Sars-Cov-2.”, a declarat Carmen Dorobăț.

Citește și Medicii rezidenți de la ATI din Timișoara vor ieși în stradă: ,,Am făcut tot ce se putea in spital. Dar, probabil, nu aici trebuia dusă bătălia”

Lasa un comentariu