24 de autobuze electrice, achiziționate cu fonduri europene vor ajunge la Iași

Autoritatea locală va demara un parteneriat cu Guvernul României pentru achiziția unor autobuze electrice.

La Iași vor ajunge peste 20 de autobuze electrice care vor deservi două rute extrem de circulate în oraș.

Primăria Iași a demarat un nou parteneriat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru achiziția a 24 de autobuze electrice, în lungime de 10 metri fiecare. În cadrul proiectului derulat cu fonduri europene se mai află și Consiliul Județean Neamț și municipiul Târgu Mureș.

Perioada de implementare se întinde pe 48 luni, respectiv între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2022.

Valoarea totală a proiectului este de peste 167 milioane lei. Valoarea aferentă activităților municipiului Iași este de 65.5 milioane lei.

La Iași vor ajunge 24 de autobuze și 7 stații de încărcare rapidă și 24 stații de încărcare lentă. Autobuzele vor deservi rutele 42 și 52 din municipiul Iași.

„Autobuzele electrice vor circula pe două rute. Ruta 42 este diametral – semicirculară, deservind nordul, centrul și sudul orașului. Ruta 52 este tangențială și realizează legătura între cartierele Alexandru cel Bun și Dacia și nordul orașului. Rutele vor fi deservite, după implementarea proiectului, cu autobuze electrice de circa 10 metri lungime, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant de deal. Autobuzele electrice vor fi de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă). Vor avea facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă, fără etaj, destinate transportului urban de călători. Autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 70 persoane, din care minim 29 de persoane pe scaune, plus conducătorul auto”, se arată în proiect.

Lasa un comentariu