VIDEO ”Hora la Prislop”-Festivalul interjudețean de folclor

Peste 10.000 de oameni din județele Suceava și Maramureș, delegații din Republica Moldova, Polonia și Lituania, dar și mulți turiști au petrecut, duminică, la Festivalul interjudețean de folclor ”Hora la Prislop”. Conform organizatorilor, de 13 ani nu a mai fost un eveniment de o asemenea amploare, între cele două județe, iar oamenii s-au bucurat să petreacă la fel ca în vremurile de dinainte de pandemie, fără nici un fel de griji și restricții.

Delegația oficială a Sucevei a fost formată din aproximativ 300 de oameni și 50 de cai, dar la manifestare au fost prezenți și numeroși localnici din zona de munte a județului Suceava.

Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean : „Azi Pasul Prislop este capitala dacilor liberi”

Semnalul de deschidere al festivalului a fost dat de autoritățile administrative din cele două județe: președinții celor două consilii județene – Ionel Bogdan și Gheorghe Flutur, primarul din Borșa, Sorin Ion Timiș și prefectul de Maramureș, Vlad-Emanuel Duruș.

Conform organizatorilor, de 13 ani nu a mai fost un eveniment de o asemenea amploare, între cele două județe, iar oamenii s-au bucurat să petreacă la fel ca în vremurile de dinainte de pandemie, fără nici un fel de griji și restricții.

În cuvântul de bun venit, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a afirmat că Bucovina și Maramureș au foarte multe lucruri în comun, dar trei sunt esențiale: apropierea față de Dumnezeu, dragostea pentru natură și moștenirea culturală. Acesta a mai spus că în viitor vor fi organizate ședințe comune ale deliberativelor județene și vor fi puse la punct strategii integrate de turism.

La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că „azi Pasul Prislop este capitala dacilor liberi” și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să-și iubească țara, moștenirea culturală și portul popular.

„Este un îndemn pentru păstrarea identității naționale. Ceea ce avem noi acum aici este o prelungire a slujbei de dimineață, tot cu sfințenie și smerenie am venit. Asta este identitatea națională, de care să nu-i fie rușine nimănui. Să ne amestecăm nu numai pe scenă, ci și în mulțime! Păstrați autenticul, păstrați folclorul românesc! Vă iubesc, vă iubesc, vă iubesc!”, a fost declarația de dragoste a lui Flutur pentru participanții la manifestare.

Pe lângă muzică și dansuri, participanții s-au putut bucura și de un târg al meșterilor populari și de preparate culinare tradiționale.

Suceava a avut două stâni, de la Sadova și Fundu Moldovei, la care bucătari pricepuți au pregătit balmoș și tocană de miel jintuit, specifice Bucovinei, dar și gulaș, specialitate ungurească foarte apreciată în Maramureș și Ardeal.

„Hora la Prislop” a fost organizată de Consiliul Județean Maramureș prin Centrul Folcloric Național „Transilvania”, Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Primăria Borșa.

Sursa: Monitorul de Suceava

Lasa un comentariu