Taxa de permisie de 200 de euro la un penitenciar

Un agent şef de penitenciar din Bacău lua de la deținuți o „taxă” de 200 de euro pentru o zi de permisie, iar pentru a duce un telefon la cei închiși primea până la 1.000 de euro. Pe lângă bani, agentul cerea rudelor deținuților vin, electrocasnice și chiar încălțăminte sport pentru el și iubita sa.

Agentul șef de penitenciar care cerea sume de bani, mâncare, băutură şi electrocasnice de la deţinuţii pe care îi avea sub supraveghere a fost condamnat de Tribunalul Bacău, ca primă instanță, la patru ani şi 11 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar a fost condamnată şi concubina lui, pentru complicitate la luare de mită, ea fiind cea care prelua de la rudele deţinuţilor fie sume de bani, fie diverse obiecte.

Instanța a reținut faptul că, în schimbul sumei de 200 de euro, agentul de penitenciar a promis că va interveni pe lângă membrii comisiei întrunite la nivelul Penitenciarului Bacău, pentru o decizie favorabilă în cazul unui deţinut.

sursa:digi24.ro

De asemenea, agentul de penitenciar a cerut şi un cuptor cu microunde de la un deţinut şi 600 de euro pentru trei zile de permisie.

De la alt deţinut, agentul de penitenciar a cerut băuturi alcoolice, în decembrie 2018, mai exact 17 litri de vin, patru litri de țuică și doi litri de vișinată.

Zilele de permisie nu erau singurele lucruri pentru care agentul cerea bani de la deţinuţi. El le ducea celor încarcerați și alte bunuri, de exemplu, telefoane mobile.

„Inculpatul a solicitat suma de 1.000 euro pentru introducerea unui telefon mobil în Penitenciarul Bacău, suma totală de 2.000 euro fiind primită de inculpat de la martorul M.G. în data de 16.03.2019, împreună cu o cantitate de băuturi alcoolice, activitatea infracțională fiind surprinsă în flagrant de organele de urmărire penală”, se mai arată în motivarea instanţei.

Cine nu dădea, era „pedepsit”

În timpul procesului, mai mulți deţinuţi au depus mărturie că agentul de penitenciar îi favorizează și nu-i pune la muncă pe cei care îi oferă diverse bunuri. Aceștia au spus și că le-a cerut țigări şi mâncare de la chioşcul din penitenciar.

Față de ceilalți, care nu îi ofereau bani sau bunuri, agentul avea un comportament abuziv: îi pune la muncă și în afară orelor de program, nu le dădea voie să vorbească la telefon.

Tot potrivit martorilor, deţinuţii ştiau că dacă nu îi mai oferă ce pretinde, acesta putea să îi transfere, să le facă rapoarte de incident fără motiv, iar printre solicitări s-au numărat şi telefoane mobile pentru el şi concubina sa, dar şi perechi de pantofi sport.

Tot în motivarea instanței se arată că angajatul ANP le dădea bani cu camătă colegilor şi lua o dobândă de 20% pentru sumele împrumutate.

Lasa un comentariu