Alina Mihaela Horeanu, studenta criminală din Suceava, a fost eliberată din pușcărie

Alina Mihaela Horeanu, fosta studentă din Suceava care în 2007 a ucis un om de afaceri din Botoșani, a fost eliberată din închisoare. Ea avea de executat o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru omor, dar și pentru înșelăciune.

După ce au analizat actele de la dosar, magistrații Judecătoriei Gherla au decis liberarea condiționată a persoanei private de libertate Roșca Mihaela Alina (fostă Horeanu, fostă Stoian).

„Din procesul-verbal și caracterizarea anexată, reiese că persoana privată de libertate Roșca Mihaela Alina (fostă Horeanu) se află în Penitenciarul Gherla, unde execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Până pe 13 februarie 2020, aceasta a executat 5.529 de zile de închisoare (fiind incluse și zilele în care aceasta a muncit din spatele gratiilor).

Pentru a putea beneficia de liberare condiționată, ea trebuie să execute 3/4 din pedeapsă, adică 5.478 de zile de închisoare. Mai reiese că deținuta a fost sancționată disciplinar o singură dată. Sancțiunea a fost ridicată prin recompensare”, au arătat magistrații Judecătoria Gherla în motivarea deciziei de liberare condiționată.

Judecătorii au explicat și motivele pentru care s-a ajuns la această soluție, precum și faptul că au fost îndeplinite toate condițiile legale.

„Pentru rezultate bune, aceasta a fost recompensată de 59 de ori. Față de personalul din penitenciar și față de colegi a manifestat respect. Din textul de lege reiese că pentru a fi liberat condiționat, persoana privată de libertate trebuie să îndeplinească în mod cumulativ cele trei condiții (executarea fracțiunii de pedeapsă, stăruința în muncă și dovezi de îndreptare).

Din cele de mai sus reiese că deținuta îndeplinește toate condițiile pentru liberare condiționată, astfel că propunerea comisiei va fi admisă și se va dispune liberarea condiționată a condamnatei pe data rămânerii definitive a sentinței”, se mai arată în motivarea instanței de judecată, potrivit monitorulsv.ro.

Suceveanca acum în vârstă de 34 de ani, nimeni alta decât persoana care a ucis un om de afaceri din Botoșani în cursul anului 2007, a fost eliberată din pușcărie. Judecătoria Gherla a admis propunerea formulată de Comisia de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Gherla. După ce au analizat actele de la dosar, judecătorii au decis liberarea condiționată a persoanei private de libertate Roșca Mihaela Alina (fostă Horeanu, fostă Stoian). Ea avea de executat o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru omor, dar și pentru înșelăciune.

Şi-a omorât amantul şi i-a ascuns cadavrul

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de crimă la Iaşi a avut loc în anul 2007, autoarea asasinatului fiind Alina Mihaela Horeanu, pe vremea aceea studentă a Facultăţii de Economie şi Administrare Afacerilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Tânăra avea un prieten, Vlad Scurtu, însă în acelaşi timp întreţinea relaţii şi cu un om de afaceri din Botoşani, care era căsătorit.

Daniel Mancaş era tatăull unui copil, iar soţia sa era însărcinată din nou. Relaţia sa cu Alina dura deja de câteva luni, după ce o cunoscuse pe internet. Ştia de existenţa lui Vlad Scurtu, însă fata îi spusese că sunt verişori.

În realitate, Vlad ştia că Alina se iubeşte cu omul de afaceri botoşănean. Fusese un comun acord între cei doi, hotărând împreună să profite de situaţia materială foarte bună a lui Mancaş.

Pe 9 februarie 2007, în ziua crimei, afaceristul Daniel Mancaş venea la Iaşi, spunând familiei sale că merge în localitatea Leţcani de lângă oraş, pentru a cumpăra piese de schimb pentru maşină. A mers în apartamentul amantei sale, unde se afla şi Vlad Scurtu. După o discuţie foarte aprinsă cu tânăra, Mancaş a vrut să plece din locuinţă. A fost imediat împiedicat de iubitul fetei, care până la acel moment a stat ascuns în altă cameră.

Trupul lui Mancaş, îngropat într-o pădure din judeţul Suceava

S-a năpustit asupra afaceristului pulverizând înspre acesta cu spray lacrimogen. Ulterior, l-a înjunghiat. A fost ajutat de Alina Horeanu să ducă la bun sfârşit crima. S-a stabilit ulterior că victima fusese ucisă cu 30 de lovituri de cuţit. Vlad Scurtu a chemat după omor alţi doi prieteni, Daniel Brăescu şi Alexandru Stan, care l-au ajutat să scape de cadavru.

Trupul lui Mancaş a fost îngropat într-o pădure din judeţul Suceava şi găsit abia după ce asasinii au recunoscut fapta la audieri.

În afară de condamnarea cu închisoare, Alina Mihaela Horeanu şi Vlad Irimia Scurtu au mai fost obligați de instanțele de judecată să plătească daune de 880.000 lei şi o pensie lunară de 500 de lei celor doi copii ai familiei Mancaş până la împlinirea vârstei majoratului, copii care în 2010 aveau 10, respectiv 3 ani.

În momentul în care a comis fapta, Alina Horeanu era studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Învăţământ la Distanţă. Prietenul ei, Vlad Irimia Scurtu, era student la distanţă la Facultatea de Informatică.

Lasa un comentariu