Procurorii DIICOT au reţinut 8 suspecţi de cămătărie, tâlhărie, şantaj şi alte infracţiuni comise cu violenţă

Procurorii DIICOT Neamţ au dispus reţinerea pentru 24 de ore a opt persoane suspecte de comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă, după ce miercuri au avut loc descinderi la locuinţele acestora, se arată într-un comunicat de presă emis de IPJ Neamţ.

Suspecţii au vârste cuprinse între 26 şi 47 de ani şi sunt acuzaţi de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj.

Din investigaţii a reieşit că, începând cu anul 2017, liderul grupării, un bărbat de 38 de ani, din Piatra-Neamţ, ar fi acordat bani cu titlu de împrumut, mai multor persoane, pentru care ar fi perceput dobânzi lunare de 100% din suma acordată.

‘Pentru a garanta returnarea banilor sau a dobânzilor percepute, bărbatul i-ar fi obligat pe debitori să îi predea cărţile de identitate, în baza cărora ar fi încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau cei în cauză. În vederea recuperării banilor, membrii grupului ar fi exercitat acte de constrângere fizică şi psihică împotriva persoanelor care nu reuşeau să restituie, la termen, sumele datorate’, se arată în comunicatul IPJ Neamţ.

Membrii grupării sunt acuzaţi că ar fi constrâns mai multe persoane să întocmească contracte de închiriere a unor locuinţe sociale ale Primăriei Piatra-Neamţ, şi să le remită lunar sume cuprinse între 500 şi 1.000 de euro, pentru a le permite folosirea imobilelor.

În situaţia în care aceştia s-ar fi aflat în imposibilitatea de a mai achita ratele lunare, i-ar fi determinat să îşi părăsească imobilele.

‘În cursul lunii mai 2019, în scopul recuperării unor sume de bani sustrase, membrii grupului infracţional ar fi exercitat acte de violenţă asupra unui bărbat din localitatea Bârgăoani. Pe fondul acestora constrângeri, bărbatul le-ar fi remis 1.300 de euro, 700 de lei şi un telefon mobil. Totodată, liderul grupării, aflat în prezent în stare de deţinere, fiind cercetat într-o cauză penală privind infracţiunea de şantaj, ar fi constrâns persoana vătămată în vederea retragerii plângerii penale formulate împotriva sa. În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 5 – 10 mai 2020, cel în cauză ar fi exercitat presiuni asupra unei persoane încarcerate pentru a-i remite 400 de euro, cu titlu de taxă de protecţie’, mai precizează anchetatorii în comunicatul de presă.

Marţi, poliţiştii au depistat în flagrant delict, în oraşul Roznov, un bărbat în timp ce ridica suma de bani stabilită conform convenţiei, de la un membru de familie al persoanei încarcerate.

În urma descinderilor de marţi, 15 persoane au fost conduse la sediul DIICOT Neamţ iar la finalul audierilor, 8 au fost reţinute urmând să fie prezentate instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Lasa un comentariu