Primul caz de pestă porcină confirmat în judeţ, la un mistreţ găsit mort în râul Dorna

Primul caz de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţ la un mistreţ găsit mort în albia râului Dorna, pe raza municipiului Vatra Dornei, a informat Prefectura Suceava.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat pozitiv rezultatul, fiind instituite măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare: efectuarea unei anchete epidemiologice preliminare şi notificarea tuturor gestionarilor fondurilor de vânătoare.

În cursul zilei de joi a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava în cadrul Prefecturii Suceava, unde s-a propus spre aprobare Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană, în baza Directivei 60/2002, a Manualului operaţional PPA mistreţi şi Hotărârii CNSSU nr.3 / 01.08.2018, scrie agerpres.ro.

Măsurile preventive şi de combatere prevăd: stabilirea unei zone afectate de 13 km în care va fi efectuată vânarea integrală a mistreţilor, cu personal silvic şi vânători autorizaţi, instruiţi în acest sens, prin metode care nu dislocă efectivul; patrulări zilnice pentru depistarea de mistreţi bolnavi sau morţi, efectuate de către gestionarii fondurilor de vânătoare; în gospodăriile populaţiei aflate în zona infectată, pe o rază de 8 km, în interiorul zonei afectate, se va efectua de către DSVSA Suceava un recensământ oficial al populaţiei de porci domestici; se pun sub supraveghere oficială şi se aplică măsuri de restricţionare a mişcării animalelor (suinelor) şi a oricăror produse provenite de la această specie.

DSVSA Suceava recomandă schimbarea hainelor şi a încălţămintei de stradă atunci când se intră în adăpostul porcilor şi respectarea cu stricteţe a condiţiilor minime de biosecuritate în gospodăriile individuale.

De asemenea, se vor aplica măsuri pentru respectarea normelor sanitare veterinare referitoare la identificarea şi înregistrarea suinelor din gospodăriile populaţiei.

Autoritatea sanitar-veterinară solicită populaţiei şi gestionarilor fondurilor de vânătoare să anunţe imediat medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la porcinele domestice.

Lasa un comentariu