Poliţist trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită

Un agent de poliţie a fost trimis în judecată sub măsura controlului judiciar, pentru zece infracţiuni, dintre care şase de trafic de influenţă şi trei de luare de mită, iar alte două persoane sunt judecate în libertate pentru dare de mită şi mărturie mincinoasă, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie, scrie agerpres.ro.

Probatoriul administrat în cauză a relevat că, în perioada noiembrie – decembrie 2019, agentul de poliţie, în şase situaţii, a pretins sau a pretins şi primit diferite sume de bani de la persoane din zona în care îşi desfăşoară activitatea, pretinzând că are influenţă asupra unui coleg din cadrul poliţiei rutiere şi promiţându-le că, în schimb, îl va determina pe acel coleg din cadrul poliţiei rutiere să nu îndeplinească un act ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestuia, respectiv să nu sancţioneze acea persoană sau o persoană apropiată, pentru o contravenţie rutieră.

Agentul a pretins suma de 1.400 de lei în modalitatea descrisă, iar sumele pretinse şi primite au fost de 400 de lei, 600 de lei, 100 de euro, 1.000 de euro, respectiv 150 de euro şi 100 de lei.

Potrivit procurorilor, toate cele şase fapte constituie infracţiuni de trafic de influenţă şi au fost săvârşite prin exact acelaşi mod de operare, după un tipic comun.

Agentul de poliţie s-a prevalat în fiecare situaţie de existenţa unei pretinse comunicări a poliţiei rutiere trimise la un post rural de poliţie sau la secţia de poliţie rurală, din care ar fi reieşit că potenţialul cumpărător de influenţă sau o persoană apropiată s-ar fi aflat la volanul unui autoturism şi ar fi fost surprins de camere de supraveghere a traficului în timp ce trecea pe culoarea roşie a semaforului, astfel că urmează a i se aplica sancţiunea contravenţională a amenzii, în cuantum ridicat, precum şi sancţiunea reţinerii permisului, cel puţin pentru 30 de zile.

De asemenea, pe 15 noiembrie 2019, agentul de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins suma de 1.000 de euro şi a primit suma de 4.000 de lei de la unul dintre inculpaţi, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea unei infracţiuni flagrante şi întocmirea actelor de constatare.

Trafic de influenţă

Totodată, în august 2019, agentul a pretins de la doi conducători auto suma totală de 300 de euro şi 200 de lei şi a primit de la fiecare conducător auto câte 800 de lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea de infracţiuni flagrante, întrucât, în ziua respectivă, cei doi conducători auto fuseseră depistaţi conducând autoturisme pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.

S-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil

Pe 20 februarie, fiind audiat în calitate de martor în prezenta cauză penală, cel de-al treilea inculpat a făcut afirmaţii mincinoase privind împrejurări esenţiale cu privire la care a fost întrebat, respectiv că o sumă de 1.000 de euro pe care a dat-o agentului nu a reprezentat preţul traficării influenţei agentului de poliţie, ci un împrumut, în contradicţie cu denunţul formulat pe 5 februarie şi declaraţia de martor dată în aceeaşi zi, ambele în prezenta cauză, prin care adusese la cunoştinţa organelor de urmărire penală săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă de către agent şi săvârşirea de către el a infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Instanţa urmează să se pronunţe cu privire la confiscarea specială a sumei de 5.600 de lei, reprezentând totalul sumelor primite cu titlu de mită de către agentul de poliţie şi a sumei de 1.100 de lei şi 1.250 de euro, reprezentând totalul sumelor primite ca preţ al traficului de influenţă.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil aparţinând agentului de poliţie, până la concurenţa sumei de 12.700 de lei.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Suceava.

Lasa un comentariu