Locuitorii unei comune din Neamt, revoltati de comportamentul agresiv al membrilor comunitatii rome

O infractiune violenta, petrecuta la sfarsitul saptamanii trecute in comuna Borca, judetul Neamt, a generat revolta in randul satenilor care au iesit in strada sa conteste atitudinea unor membri ai comunitatii rome, relateaza ziarulevenimentul.ro

Un adolescent de 16 ani a fost batut de patru indivizi de etnie roma care l-au jefuit, plecand cu telefonul mobil. In urma agresiunii, victima a ajuns desfigurata si cu grave leziuni craniene la un spital universitar din Iasi, relateaza Adevarul.

Incidentul a determinat mobilizarea fara precedent a localnicilor, prima data pe retelele de socializare. Oamenii au pus la cale o actiune de protest pe grupul de Facebook „Si eu pot fi Damian”, care a avut loc joi, 24 septembrie, la ora 13:00. Aproape 1700 de membri s-au alaturat grupului in doua zile, nemultumiti de comportamentul unor etnici care sunt acuzati ca cersesc, ca se comporta antisocial sau au manifestari violente.

„In urma evenimentului neplacut ce a avut loc in comuna Borca, am hotarat sa organizam un mars in semn de solidaritate fata de Damian. Punctul de plecare e de la poarta liceului. Marsul este legal, fiind aprobat de primarie”, spunea organizatorul Radu Emil Constantin, pe contul lui de Facebook.

Oamenii au adus acuzatii si administratiei locale, ca le acorda ajutoare sociale si le permite sa locuiasca fara forme legale, dar si Politiei, care nu s-ar implica suficient pentru a controla fenomenul infractional.

Initial, localnicii au intentionat sa organizeze un mars prin comuna, dar acesta nu a fost aprobat din cauza epidemiei de COVID-19, fiind aprobata doar o adunare cu mai mult de 100 de persoane si cu repsectarea masurilor de siguranta.

Insa, la manifestatie s-au rezentat mai multi oameni decat limita permisa, unii dintre ei asistand de la distanta.

Lasa un comentariu