Medicii trag un semnal de alarmă asupra mușcăturilor de șerpi. O fetiţă de cinci ani a fost muşcată de o viperă, chiar sub ochii mamei sale

Medicii trag un semnal de alarmă asupra mușcăturilor de șerpi în această perioadă caniculară, cu atât mai mult cu cât este o problemă de aprovizionare în toată țara privind serul antiviperin.

O fetiţă de cinci ani din Asău, judeţul Bacău, a fost muşcată de o viperă, chiar sub ochii mamei sale.

Iniţial, a fost dusă la spitalul din Moineşti care, însă, nu avea ser antiviperin, aşa încât s-a decis transferul ei la Spitalul

Judeţean de Urgenţă Bacău, unde i s-a administrat singura doză existentă, la acel moment, în stocul unităţii medicale.

Pentru că starea fetiţei s-a agravat şi după administrarea celei de-a doua doze de ser antiviperin, a fost adusă la Iaşi, după cum a declarat, pentru postul nostru de radio, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Bacău, Mirela Romaneţ:

”Fetiția a ajuns la Compartimentul Primiri Urgențe, la Copii, la aproximativ 5 ore după mușcătură. Toxicitatea era extrem de agresivă. Ea a ajuns în stare gravă la noi. În general, căutăm să avem tot timpul în farmacia spitalului măcar un ser antiviperin, dacă nu și un vaccin. S-a întâmplat să-l avem. I s-a administrat imediat vaccinul, însă toxicitatea fiind atât de mare, era clar că mai era nevoie și de o a doua doză. Am făcut solicitare la Unifarm și ne-au trimis ieri dimineață două doze. Cea de-a doua doză primită a fost folosită tot pentru o mușcătură de șarpe, la un adolescent. Starea fetiței impunea monitorizarea la ATI. Pentru că noi nu avem specializare Toxicologie la ATI, am trimis copilul la Iași.” 

În prezent, starea de sănătate a fetiţei este bună, fiind internată la secţia de Terapie Intensivă, compartiment Toxicologie, de la Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi, a precizat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Lucian Cernahoschi:

”Copilul a fost transferat la Spitalul de Copii, secția Toxicologie de la Iași pentru continuarea tratamentului, iar starea sa este mult ameliorată. Este în afara oricărui pericol în momentul de față.” 

 

Lasa un comentariu