Centrul de transfuzii ar putea rămâne fără aparatul de plasmafereză

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Valentin Ivancea, acuză reprezentanţii Centrului judeţean pentru transfuzii sanguine că nu s-au implicat pentru a respecta cerinţele contractului de donaţie prin care au primit un aparat de plasmafereză.

Reacţia preşedintelui CJ Bacău vine după ce sponsorul a înştiinţat conducerea centrului că va lua înapoi aparatul de recoltare a plasmei de la pacienţii vindecaţi de COVID-19, scrie agerpres.ro.

‘Sponsorul vrea să retragă aparatul de plasmafereză donat anul trecut, prin grija Consiliului Judeţean, acuzând lipsa de implicare a Centrului în asigurarea personalului medical, precum şi neinformarea cetăţenilor referitor la beneficiile donării de plasmă. Indiferenţa şi dezinteresul celor de la USR/PLUS, care conduc Ministerul Sănătăţii, subminează sănătatea băcăuanilor infectaţi cu COVID-19, care – iată – sunt privaţi de tratamentul cu plasmă recoltată de la pacienţii care s-au vindecat de coronavirus’, a scris luni Valentin Ivancea, pe facebook.

Preşedintele CJ Bacău a adăugat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu reuşesc să asigure resursa umană necesară funcţionării optime a echipamentului de plasmafereză, sarcină care cade în sarcina ministerului, prin Direcţia de Sănătate Publică.

‘Trag un semnal de alarmă faţă de situaţia inadmisibilă de la Centrul judeţean de transfuzii şi solicit implicarea urgentă a DSP în asigurarea personalului medical necesar operării echipamentului de plasmafereză, astfel încât pacienţii băcăuani să beneficieze – în continuare – de acest tratament medical, a cărui eficienţă a fost dovedită clinic’, a mai spus preşedintele CJ Bacău, Valentin Ivancea.

Printr-o adresă trimisă Centrului de transfuzie sanguină Bacău, firma care a donat aparatul de plasmafereză înştiinţează că vrea să rezilieze contractul şi să ia înapoi aparatul de plasmafereză, dacă în termen de 7 zile nu sunt remediate punctele neîndeplinite din contract.

Deficienţele din contract invocate de sponsor se referă la faptul că nu există personal suficient pentru deservirea aparatului de plasmafereză şi nu a fost realizată o campanie de informare a populaţiei cu privire la importanţa donării de plasmă convalescenţă.

Lasa un comentariu