Prefectul de Botoșani mediază discuţiile dintre Biserică şi DSP, după declanşarea unui scandal privind evacuarea din biserici a unor credincioşi vaccinaţi

Prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a mediat discuţiile dintre reprezentanţii Protopopiatului Botoşani şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publice, după declanşarea unui scandal privind evacuarea din biserici a unor credincioşi vaccinaţi.

La discuţii au luat parte protopopul de Botoşani, Petru Fercal, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Monica Adăscăliţei.

‘Am convocat o întâlnire între părintele protopop Fercal şi doamna Monica Adăscăliţei. Ştiţi foarte bine că ieri comunicatorul Arhiepiscopiei a spus că doamna director nu comunică cu reprezentanţii Bisericii. S-au întâlnit, au discutat toate problemele care s-au ivit urmare a reclamaţiilor depuse la DSP, pentru că în primul rând trebuie să comunicăm instituţional. Este anchetă în desfăşurare, urmând ca la finalul anchetei reprezentanţii DSP să vă comunice concluziile’, a afirmat Nechifor.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce va demara o anchetă în cazul unor preoţi acuzaţi că au cerut mai multor credincioşi vaccinaţi să părăsească lăcaşurile de cult. Potrivit acesteia, pe adresa instituţiei au fost transmise sesizări, însoţite de imagini video, potrivit cărora doi preoţi din mediul rural ar fi solicitat enoriaşilor vaccinaţi să nu participe la slujbe, iar celor care purtau mască să renunţe la aceasta.

‘Chiar avem nişte reclamaţii la nivelul DSP legat de faptul că, în două localităţi din judeţul Botoşani, preotul în timpul slujbei a recomandat ieşirea din biserică a persoanelor vaccinate, li s-a atras atenţia să nu poarte mască, chiar li s-a smuls masca de pe faţă. Vom face o anchetă în cursul acestei săptămâni şi vom lua legătura şi cu conducerea bisericii la nivelul judeţului Botoşani. Sunt şi filmaţi, sunt şi poze’, a afirmat Adăscăliţei.

Oficialul DSP susţine că sesizări similare au fost transmise şi de unii dintre medicii de familie.

‘Sunt anumite zone, nu peste tot, pentru că avem şi preoţi care susţin această activitate de vaccinare şi chiar le recomandă enoriaşilor, dar avem şi aceste excepţii şi vom încerca să avem o discuţie în această săptămână cu reprezentanţii bisericii’, a adăugat Monica Adascăliţei.

A doua zi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) a reacţionat public pe această temă. Într-un comunicat transmis presei, reprezentanţii Bisericii şi-au manifestat disponibilitatea de a colabora cu autorităţile sanitare din Botoşani în ancheta privind evacuarea din biserică a credincioşilor vaccinaţi.

‘Ieri (n.r.- luni), doamna Monica Adăscăliţei, director al DSP Botoşani, a lansat în spaţiul public o serie de acuzaţii la adresa unor preoţi din judeţul Botoşani care ar fi scos din biserici enoriaşi vaccinaţi, cărora le-ar fi atras atenţia să nu poarte mască. Evident, dacă s-ar dovedi că este adevărat acest lucru, ar fi de o gravitate extremă. Am încercat să o contactăm pe doamna director pentru a ne preciza care sunt acei preoţi şi care sunt dovezile care îi incriminează. Din păcate, nici până la aceasta oră, dumneai nu a găsit timp pentru a se întâlni la birou cu reprezentaţii Protopopiatului Botoşani şi ai Centrului Eparhial Iaşi. Telefonic, a furnizat, din memorie, câteva nume, dar din verificările noastre nu s-a confirmat, până acum, nici una dintre acuzaţii (…)

Noi aşteptăm, în continuare, ca doamna director Monica Adăscăliţei să precizeze care sunt acei preoţi menţionaţi în sesizările care ar fi fost primite la DSP Botoşani şi, mai ales, care sunt probele video care îi incriminează. Întotdeauna am avut toată deschiderea pentru a colabora pentru clarificarea unor aspecte problematice cu instituţiile statului. Dar se împlinesc 24 de ore de când aceste acuzaţii neprobate circulă în spaţiul public şi e firesc să se ridice tot felul de semne de întrebare în mintea oricărui om onest, iubitor de adevăr’, a afirmat preotul Constantin Sturzu.

Lasa un comentariu