Alte 65 de cazuri cu tulpina britanică a SARS-CoV-2, dintr-un total de 101 probe, secvenţiate la Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava

Un număr de 65 de cazuri cu noua varianta britanică a SARS-CoV-2, B117, dintr-un total de 101 probe secvenţiate la Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava (USV), au fost depistate în ultimele două săptămâni.

Într-un comunicat remis de Biroul de presă al USV, se arată că în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al instituţiei academice au fost realizate secvenţieri pentru 101 probe provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Timiş, Iaşi, Neamţ şi Suceava, scrie agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, din probele analizate au fost depistate 65 de noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B117 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 din judeţul Timiş, 14 din judeţul Suceava, 8 din judeţul Neamţ şi 1 din judeţul Iaşi.

USV precizează că niciuna dintre celelalte 36 de probe secvenţiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutaţiile caracteristice variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B117, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată şi în urma rundei anterioare de secvenţieri efectuată la USV, pentru 14 probe din judeţele Botoşani, Timiş, Suceava, Caraş-Severin şi Hunedoara, din cele 47 secvenţiate, iar anterior, într-o probă provenită din judeţul Suceava, dintr-un total de 20 secvenţiate.

”Creşterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în ultima rundă şi a ponderii acestora din totalul probelor secvenţiate indică o răspândire accelerată a noii tulpini pe teritoriul României, fiind posibil ca această tulpină să fi devenit tulpina dominantă în anumite zone ale României, precum zona Timişoarei”, se arată în comunicat.

USV a secvenţiat, până în prezent, peste 250 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei virusului pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune. De asemenea, îşi exprimă disponibilitatea de a colabora şi cu alte direcţii judeţene de sănătate publică sau spitale cu compartimente COVID, pentru analiza situaţiilor speciale şi realizarea analizelor genetice corespunzătoare.

Situaţiile considerate prioritare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în vederea secvenţierii probelor sunt: persoane vaccinate pentru SARS-CoV-2, dar care ulterior se infectează cu SARS-CoV-2; cazurile de suspiciuni privind modificarea performanţei metodelor de diagnostic (anticorp, antigen, teste moleculare) sau a terapiilor; investigaţiile de tip cluster, când secvenţierea poate sprijini înţelegerea evenimentelor de transmisie şi/sau să evalueze eficacitatea procedurilor de control al infecţiei; alte condiţii de risc, cum ar fi cele unde a existat o interacţiune strânsă a pacientului cu un număr mare de animale care sunt susceptibile la infecţia cu SARS-CoV-2.

Activitatea curentă de secvenţiere la USV este parţial finanţată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării prin proiectul ‘Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România’, coordonat de prof. univ. dr. Mihai Covaşă.

Lasa un comentariu