Universitatea Oxford: Coronavirusul a ajuns în Spania cu o lună mai devreme decât se crede. Primele cazuri au fost mascate de gripa sezonieră

Un studiu al Botnar Research Centre, institut de cercetare afiliat Universității Oxford, arată că este posibil ca primele cazuri de infectare cu coronavirus din Spania să fi apărut cu o lună mai devreme decât se știa până acum. 25 februarie este considerată oficial data în care epidemia de coronavirus a ajuns în Spania. Cercetătorii institutului, însă, cred că SARS-CoV-2 a ajuns în această țară la începutul lunii februarie. Cazurile timpurii de COVID-19, însă, au fost ”mascate” de manifestarea gripei sezoniere. Asta înseamnă că aproape o lună, până când autoritățile au luat primele măsuri de prevenție, virusul s-a răspândit în comunitate.

Studiu Botnar Research Centre: Coronavirusul a ajuns în Spania mai devreme decât se crede

Iarna aceasta, sezonul de gripă în Catalonia a fost unul atipic. Potrivit statisticilor, în perioada 4 februarie – 20 martie, când epidemia de gripă teoretic era pe trecute, spitalele din regiune tratau cu 20% mai multe cazuri decât în mod obișnuit. Asta înseamnă cam cu 8.000 peste cifra anticipată, relatează b1.ro

Acum, un studiu al Botnar Research Centre, din cadrul Universității Oxford, avansează ideea că această manifestare atipică a gripei sezoniere se poate să fi ascuns o timpurie contaminare cu SARS-CoV-2. Asta înseamnă că virusul a infectat spaniolii mai devreme decât s-a crezut până acum.

Studiul este semnat de profesorul Daniel Prieto-Alhambra și de alți cinci cercetători și se bazează pe date ale guvernului catalan privind epidemia anuală de gripă. Pornind de la aceste date oficiale privind evoluția gripei sezoniere în anii trecuți, autorii și-au dat seama că, în 2020, sezonul gripal s-a prelungit cu săptămâni bune și după 4 februarie.

Pe 25 februarie, în Catalonia au fost raportate primele trei cazuri de coronavirus și abia pe 12 martie numărul infectărilor a ajuns la 100 și a crescut apoi exponențial. Pe 21 martie, în această regiune, una dintre cele mai afectate de epidemie, erau peste 4.000 de oameni bolnavi. Joia aceasta, pe 23 aprilie, numărul îmbolnăvirilor a depășit 43.800, iar cel al deceselor a sărit de 4.200.

Așadar, 25 februarie este considerată oficil data în care COVID-19 a ajuns în Spania, dar echipa de la Botnar Research Centre crede că totul s-a întâmplat cam cu o lună mai devreme. Cazurile, însă, au fost mascate de gripa sezonieră. Autorii cred că se bazează pe suficiente date, dar studiul lor urmează să fie validat sau invalidat și de alți cercetători. Totuși, mai există o cercetare cu o concluzie similară. Iar în Statele Unite epidemia de coronavirus a făcut victime mai devreme decât se știa.

Lasa un comentariu