O femeie își poate mișca umărul din nou, datorită unei operații în premieră pentru România

O femeie de 55 de ani își pierduse funcţiile umărului după tratamentul cu radioterapie pentru cancerul de sân. Acum însă își poate mişca din nou braţul datorită unei operaţii în premieră pentru România, făcută la o clinică din Bucureşti.

Intervenţia a fost realizată de către dr. Andrei Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia şi artroscopia de umăr, la Clinica Zetta, din Capitală. Operația a constat în eliberarea nervilor de fibroză, mobilizarea lor şi repararea ulterioară a tendoanelor coafei rotatorilor. Pacienta a supravieţuit cancerului la sânul drept cu ajutorul mastectomiei, chimioterapiei şi radioterapiei. În ultimii ani însă, funcţia umărului drept s-a agravat fără o explicaţie obiectivă.

O femeie își poate mișca umărul din nou, datorită unei operații în premieră pentru România

Citește și Informații șocate în cazul exploziei de la Arad! 

Diagnosticul este unul foarte complex, mai ales din cauza lanţului cauzal neobişnuit: radioterapia pentru tratamentul cancerului de sân a dus la fibrozarea ţesuturilor din jurul nervilor care comandă sau transmit mişcările şi sensibilitatea în membrul superior, muşchiul deltoid a paralizat parţial, iar coafa rotatorilor – tendoanele care comanda mişcarea în umăr – s-a rupt din cauza efortului ridicat de a compensa lipsa funcţiei deltoidului”, spune dr. Andrei Popescu.

Potrivit reprezentanţilor Clinicii, tehnica chirurgicală folosită este minim invazivă şi s-a realizat cu 4 incizii în umăr a câte 5 mm fiecare, prin care au fost introduse camera video şi instrumentele de lucru speciale.

Citește mai mult aici.