Mai multe proiecte eoliene propuse în judeţul Iaşi! Unde se fac şi câte turbine vor avea

Mai multe proiecte eoliene propuse în judeţul Iaşi au ajuns în etape avansate de avizare. Principalele localităţi unde investitorii şi-au îndreptat privirile sunt Dumeşti, Româneşti, Erbiceni, Ruginoasa şi Deleni. În total, parcurile vor avea peste 50 turbine eoliene.

În proiecte sunt implicaţi actuali sau foşti parlamentari, de la PNL şi, respectiv, PSD. În unele cazuri este cunoscut investitorul, dar în altele informaţia este învăluită în mister: firme româneşti se ocupă de avizarea proiectului şi, ulterior, investiţia propriu-zisă ar urma să fie preluată de un partener din străinătate. O turbină costă, în medie, peste 3 milioane euro, astfel că nivelul investiţiilor va trece pragul 150 milioane euro. Însă, costurile sunt estimate de specialişti a fi mult mai mari, chiar duble, având în vedere lucrările care trebuie făcute pentru montarea şi punerea în funcţiune a parcurilor eoliene: amenajare sau reabilitare de drumuri de acces, realizarea staţiei de transformare, racordarea turbinelor etc.

Care sunt firmele implicate în proiecte

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a emis recent acordul de mediu pentru un proiect cu 31 de turbine eoline care sunt propuse la Dumeşti şi Româneşti. În acte, beneficiarii sunt două firme (Semnal Media şi GTX Power), societăţi care au aceiaşi acţionari, iar ambele companii au acelaşi sediu social cu Nord Wind Power SRL. Această firmă a primit, la începutul anului, un aviz tehnic pentru racordarea parcului eolian la sistemul naţional. Unul dintre beneficiarii reali ai societăţii este senatorul PNL George Scarlat din Galaţi. La începutul acestui an, parlamentarul declara pentru Ziarul Financiar că are în avizare un parc eolian în judeţul Iaşi, fără a oferi alte detalii.

Citeste mai departe pe ZDI.

Lasa un comentariu