Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur sărbătorită la Iași. Patru clădiri vor fi iluminate cu violet

Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur sărbătorită la Iași! Cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurului, mai multe instituţii din Iaşi vor fi iluminate astăzi în violet, care de anul trecut este şi Ziua Naţională a Copilului Prematur din România. Astfel, vor fi iluminate Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Palatul Culturii, Primăria municipiului Iaşi, Maternitatea „Cuza Vodă”, culoarea fiind aleasă pentru că inspiră speranţă.

Prin celebrarea acestei sărbători se doreşte atragerea atenţiei opiniei publice asupra problemei prematurităţii, care în ultimii ani a devenit o problemă de sănătate publică.

Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur sărbătorită la Iași

„Începând de anul trecut, ziua de 17 noiembrie a fost declarată şi Ziua Naţională a Copilului Prematur în România ceea ce a fost un lucru extrem de important pentru că am crezut că îi vom sensibiliza pe cei care ne conduc. Prematuritatea generează o serie de patologii care pot duce la deces. Dacă aceşti copii nu se pierd, se ajunge la situaţia în care aceştia trăiesc cu sechele neurologice pe termen lung, auditive sau oftalmologice, existând riscul de orbire dacă nu suntem implicaţi în recuperarea acestor copii”, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă”, conform ZDI.

Costurile pentru îngrijirea acestor copii atât după naştere cât şi ulterior sunt extrem de mari, susţin medicii, iar fără o implicare din partea sistemului sanitar şansele ca aceştia să ducă o viaţă normală sunt tot mai mici. Spre exemplu, pentru un prematur sub 28-30 de săptămâni, costurile de îngrijire variază între 50.000 şi 500.000 de lei.

Lasa un comentariu