Un oficial ONU avertizează: Milioane de afgani, inclusiv copii, ar putea muri de foame

Mai mult de jumătate din populația Afganistanului ar putea muri de foame dacă nu se iau măsuri urgente pentru a scoate țara din pragul colapsului, a avertizat un oficial de rang înalt al Națiunilor Unite (ONU).

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a declarat pentru Reuters că 22,8 milioane de persoane – mai mult de jumătate din populația de 39 de milioane a Afganistanului – se confruntă cu o insecuritate alimentară acută și „mărșăluiesc spre foamete”, comparativ cu 14 milioane în urmă cu doar două luni, potrivit Reuters.

„Copiii vor muri. Oamenii vor muri de foame. Lucrurile se vor înrăutăți foarte mult. Nu știu cum de nu mor milioane de oameni, și mai ales copii, în ritmul în care mergem cu lipsa de fonduri și prăbușirea economiei”, a declarat oficialul ONU, în Dubai.

Afganistanul a intrat în această criză în august, după ce talibanii au înlăturat un guvernul care era sprijinit de Occident, fapt pentru care miliardele care ar fi trebuit să ajungă de dolari în economia dependentă de ajutor au fost blocate