Un comandant din Azovstal refuză să se predea

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi dimineată că 1.730 de militari ucraineni baricadați în uzina Azovstal din Mariupol s-au predat în ultimele 4 zile, 771 dintre ei au facut-o în ultimele 24 de ore. 80 dintre apărătorii ucraineni sunt răniți. Ministerul rus al Apărării susține că cei care au nevoie de tratament în spital primesc asistență în instituțiile medicale din Novoazovsk și Donețk.

Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie a confirmat că a înregistrat ”sute” de prizonieri ucraineni care au părăsit uzina siderurgică Azovstal în această săptămână, potrivit The Guardian, Nu se știe exact câți luptători au mai rămas în instalațiile oțelăriei. Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat joi dimineață, potrivit TASS, că mai mult de jumătate dintre luptătorii ucraineni care se aflau în interiorul uzinei Azovstal au fost evacuați.

„Nu toată lumea a ieșit încă, procesul este încă în desfășurare. Mai mult de jumătate a ieșit cu siguranță deja, și-au depus armele și au ieșit cu un steag alb”, a spus el, joi, în cadrul unei emisiuni prezentate de propagandistul rus Vladimir Soloviov.

El a adăugat că este acordată asistență medicală celor aflați în nevoie. Imagini publicate pe canalele de Telegram în ultimele ore arată imagini cu apărătorii ucraineni în timp ce depun armele la Azovstal.

O parte dintre cer care au fost evacuați au fost transportați în Rusia și preluați de FSB. Rușii au reluat  miercuri seară bombardarea combinatului siderurgic. Nu se cunoaște concret soarta liderilor apărătorilor din uzina Azovstal.

De exemplu, se speculează că Bohdan Krotevych, șeful de stat major al regimentului Azov, a rămas în oțelărie. A postat în urmă cu 16 ore pe Twitter o fotografie din Azovstal cu mesajul ”lupta continuă”. Luni, Bohdan s-a filmat în uzină fumând o țigară în timp ce rușii bombardau instalațiile. ”Eram deja sigur că voi muri de câteva ori, dar umorul m-a ajutat întotdeauna să-l suport cu calm. Moartea va veni oricum, dar când un războinic moare protejându-și țara, personal consider că este o moarte demnă”, a declarat el în urmă cu câteva zile pentru WSJ

În schimb, rușii susțin că Svyatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov,  a plecat joi seară din Azovstal.

Citește și Vezi care e soarta soldatului din Azovstal după fotografia care a făcut înconjurul lumii

Lasa un comentariu