UE dă din nou în judecată AstraZeneca și acuză compania că nu a furnizat dozele de vaccin promise

UE dă din nou în judecată AstraZeneca și acuză compania că nu a furnizat dozele de vaccin promise. Uniunea Europeană a lansat un nou proces împotriva AstraZeneca, fapt ce ar putea duce la sancțiuni financiare pentru compania despre care UE susține că a încălcat contractul de aprovizionare cu vaccinuri anti-Covid.

Procesul este al doilea intentat de blocul comunitar împotriva AstraZeneca. 

UE dă din nou în judecată AstraZeneca

Reprezentanții AstraZeneca spun că prima acțiune în justiție a UE este lipsită de motivație, afirmând că instituția a respectat contractul. Avocatul companiei a declarat marți că noul proces nu este necesar, având în vedere că există deja unul în desfășurare, relatează Reuters. Audierea ar urma să aibă loc la un tribunal din Bruxelles pe 26 mai.

AstraZeneca a livrat Uniunii Europene în primul trimestru al lui 2021 doar 30 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, din cele 120 de milioane prevăzute în contract. Pentru cel de-al doilea trimestru, compania a anunţat că va putea livra numai 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze anunțate iniţial.

”În procedura declanşată cerem, ca o compensație parțială și imediată pentru întârzieri, livrarea celor 90 de milioane de doze restante din primul trimestru, iar livrarea acestora să se încheie până la sfârşitul lunii iunie. Cerem ca tribunalul să ceară societăţii efectuarea livrărilor, iar în cazul în care nu-şi respectă această obligaţie să putem cere plata unor penalităţi financiare” , a susținut un reprezentant legal al Uniunii Europene. 

Avocatul UE a declarat instanței că UE speră ca restul celor 300 de milioane de doze contractate să poată fi livrate de AstraZeneca până în septembrie, deși nu a depus o cerere formală în acest sens.

Citește mai mult pe Digi24.ro

Lasa un comentariu