Toate internările și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente se suspendă pentru 30 zile în spitalele publice din ţară

Toate internările și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgențe se suspendă pentru 30 zile în spitalele publice din ţară. Decizia a fost luată din cauza avalanşei de cazuri de COVID care pune presiune pe sistemul medical. Medicii din spitalele în care nu se mai fac operații vor fi detașați pe secțiile COVID.

Toţi pacienţii care aveau programate intervenţii chirurgicale sau internări în următoarea perioadă trebuie să ia legătura cu medicii lor. În această dimineaţă au fost şedinţe în toate spitalele, manegerii au anunţat că pentru următoarele 30 de zile se suspendă toate operaţiile şi internările care nu sunt urgenţe.

Cine nu va fi afectat de decizie

Aşadar, nu vor fi afectaţi de această măsură pacienţii care au cancer, cei care fac dializă, femeile însărcinate sau urgenţele, cum ar fi victimele unor accidente. S-a ajuns în această situaţie pentru că nu mai sunt paturi pentru bolnavii de covid. În acest moment, sunt internaţi în jur de 14.000 de bolnavi infectaţi cu Sars-Cov2, iar în jur de 1.500 aşteaptă în unităţile de primiri urgenţe să se elibereze un loc. Din păcate, numărul cazurilor creşte de la o zi la alta. Astăzi, spre exemplu, în Bucureşti am depăşit incidenţa de la 10 cazuri la 1.000 de persoane. Tot astăzi, autorităţile activează mecanismul european de protecţie civilă: cer ajutorul altor state pentru că mai avem stocuri dintr-un medicament folosit pentru bolnavii de covid, pentru doar 2-3 săptămâni.

Chirurg, despre amânarea operațiilor: ”Înjurăturile va rog să le adresați celor ce nu s-au vaccinat și oamenilor de știință începând cu Șoșoacă”

Chirurgul Paul Ichim susține că decizia privind amânarea operațiilor va avea efecte foarte grave. Medicul gălățean vorbește despre pierderi colaterale și îi critică dur pe cei care au refuzat să se vaccineze.

Chirurgul care profesează la cel mai mare spital din județul Galați a anunțat că nu mai poate respecta programările privind intervențiile chirugicale și consideră că situația este mai gravă decât în valurile precedente.

”Îmi cer scuze (un fel a spune) față de cei ce vor avea nevoie de intervenții chirurgicale, dar timp de 30 de zile, din cauza realității prin care trecem, nu-i putem rezolva decât pe cei care sunt urgențe. Înjurăturile va rog să le adresați celor ce nu s-au vaccinat și oamenilor de știință începând cu Șoșoacă. Îmi pare rău, mai ales pentru cei cu patologie oncologică, la care uneori evoluția se precipită și la care orice zi contează. După aproximarea noastră, situația riscă să se prelungească și să fie mult mai gravă decât ce a fost anul trecut”, a spus Ichim.

Medicul gălățean spune că este frustrat de situația creată și dă vina pe oamenii care nu s-au informat din surse sigure despre pandemie.

”Îmi exprim și frustrarea acum, deoarece m-am vaccinat că să pot ajuta oamenii, asumându-mi absolut orice risc posibil, ca acum din cauza geniilor de tip Google, să stau să mă uit neputincios la pierderile colaterale, determinate de blocarea spitalelor de avalanșa covidioților. Toate națiile care s-au vaccinat la greu și care și-au dat drumul la economie și circulația cetățenilor, sunt imbecile, doar ăștia de la noi sunt „geniali”. O să ne coste chestia asta rău tare”, a adăugat Paul Ichim.

În plus, specialistul gălățean crede că personalul medical nu avea voie să refuze vaccinarea.

”Ca să nu fiu tot contrat, da există un procent mic de năuci și printre cei din breasla noastră. De mult trebuia făcut și la noi că în Israel cu personalul medical și încheiată discuția. Observ că s-a trezit în poporul ăsta al nostru, o dorință arzătoare pentru libertate și democrație, doar că se manifestă în dorința de a fi idiot, nu în responsabilitatea socială a nu amenința viața altora”, a precizat chirurgul Paul Ichim.

Sursa: Observator și Antena3

Citește și Testele COVID sunt greu de găsit în farmaciile din România în valul 4. Farmaciile din Iași unde se fac teste antigen rapide

Lasa un comentariu