Suceava fără apă în urma celei mai mari avarii din istoria post-decembristă a orașului…

Crater de cinci metri săpat în câmp de avaria care a lăsat fără apă Suceava și localitățile învecinate


Municipiul Suceava și comunele Ipotești, Moara și Șcheia (parțial) au rămas fără apă potabilă începând de marți seara sau miercuri dimineață (în funcție de zonă), în urma celei mai mari avarii din istoria post-decembristă a orașului.

Cauza o reprezintă o avarie care s-a produs marți seara la una dintre cele două conducte de distribuție a apei potabile de la stația Berchișești.

O avarie care a format un crater de cinci metri în câmp la Berchișești, ca la căderea unui meteorit, după ce presiunea apei a spart o conductă uriașă de beton, producând o “fisură” cu un diametru de aproximativ un metru, prin care apa a țâșnit mai ceva ca la o fântână arteziană, scurgându-se pe o distanță de jumătate de kilometru, până la calea ferată, unde a și fost văzută de localnici, care i-au atenționat pe cei de la ACET.

Ca prime măsuri, a fost oprită furnizarea apei și au fost mobilizate echipele de intervenție, care au venit cu utilaje și materiale de reparații în câmp, la craterul săpat de forța apei care a țâșnit din conducta magistrală, îngropată la trei metri în pământ.

Cel mai probabil, uriașa conductă, montată cu mai puțin de 40 de ani în urmă, a fost spartă din cauza producerii unui temut fenomen din mecanica fluidelor – “lovitura de berbec”.

Acesta ar fi apărut ca urmare a unei căderi de tensiune în stația de pompe de la Berchișești, care a dus la o scurtă oprire și repornire a instalațiilor, suficientă cât să ducă la apariția acestui fenomen, caracterizat prin apariția și propagarea sub formă de unde a unor variații mari de presiune în conductele prin care curg lichide. Drept urmare, apar o serie de suprapresiuni și depresiuni care se propagă în lungul conductei, solicitând-o asemenea unor lovituri puternice, de unde și denumirea de lovitură de berbec.

Sursa: Monitorul de Suceava

Lasa un comentariu