Specialiștii ieșeni au elaborat un test PCR capabil să identifice tulpina și stadiul bolii

Imagine ilustrativă

În acest fel medicii pot stabili care este cel mai bun tratament pentru bolnav. Specialiștii care au lucrat la proiect spun că testul are precizie de 100%. Acesta este destinat doar spitalelor și a fost dezvoltat printr-o investiție de 2 milioane de lei de la stat și privat.

Testul PCR este capabil să ofere rezultatul într-o oră și jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât acum.

“Noi avem şi o serie de calibratori și nu arată doar prezența sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului”. a declarat Dana Stan, coordonatorul echipei de cercetare.

Testul detectează simultan 3 gene: 2 gene înalt conservate ale virusului SARS-CoV-2 și o genă de control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare. De asemenea, conţine și o schemă de interpretare a rezultatelor.

Zeci de cercetători au lucrat timp de opt luni pentru obţinerea acestui kit de testare PCR, fabricat în România. Produsul este destinat doar pentru spitale şi pe lângă rolul de testare este folosit şi pentru monitorizarea infecţiei.

La proiect au lucrat specialiști de la Institutul de Cercetare pentru Microtehnologie, medici de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la cel de Pneumoftiziologie din Iaşi, dar şi cadre de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, precum şi angajaţii unei companii din domeniul medical. Preţul unui kit cu 50 de teste porneşte de la 300 euro, iar produsul va fi prezentat la cel mai mare târg internaţional medical, din Düsseldorf, Germania. Până acum, în Europa, astfel de teste au mai dezvoltat, pe lângă România, Franţa, Germania şi Finlanda, conform Știrea de Iași.

Citește și Internările la Spitalul Leţcani, oprite până va fi căldură. Rămân însă 30 de pacienţi

Lasa un comentariu