Preţuri mărite la combustibil. 50 de lei în plus față de acum un an

Pe fondul procesului de vaccinare de anul acesta, economiile au căpătat un sentiment de încredere şi optimism şi asta sugerează o revenire la reluarea creşterii economice”, arată economiştii.

Preţurile la benzină sunt pe un trend ascendent în ultimele luni, culminând la circa 5,23 lei / litru, aproape de nivelul de acum un an de zile, înainte de momentul carantinei generalizate, care a dus la o scădere constantă a preţului.

Cea mai mare valoare a barilului de petrol din ultimele 12 luni s-a înregistrat fix anul trecut pe vremea aceasta, în februarie 2020, când un baril era 53,8 dolari. De atunci a început o scădere continuă, având şi unele valori negative pentru câteva zile în aprilie 2020, când oferta a fost mult mai mare decât cererea şi în multe zone ale lumii a fost sistată producţia. Din aprilie, însă, preţul a continuat să crească, atingând la finalul anului 2020 borna de 50 de dolari şi ajungând astăzi la o valoare mai mare decât cea din februarie 2020: 61,3 dolari.

Aceste creşteri, reflectate în preţul unui plin la un autoturism mediu, la o cantitate generală de 50 de litri, sunt foarte vizibile. Dacă în mai 2020, când a fost un minim istoric al preţului benzinei, un plin ajungea la 213,5 lei, acum acesta este 261,5 lei, cu aproape 50 de lei mai mult. Vorbim de nivelul benzinei cu cifra octanică mai mică, fiindcă preţurile cresc simţitor la tipurile de combustibil cu cifra octanică aproape de 100. Doar în ultima lună preţurile au crescut cu aproape 5%, ceea ce înseamnă o creştere cu 10 lei mai mare faţă de în urmă cu 30 de zile a unui plin de benzină.

Sursa: Ziarul de Iaşi

Lasa un comentariu