Pilonul IV: pensiile private ocupaționale. Cum funcționează și care sunt avantajele

Pilonul IV: pensiile private ocupaționale. Cum funcționează și care sunt avantajele. Până acum, sistemul de pensii funcționează pe baza celor trei mecanisme: Pilonul 1, 2 și 3. Am discutat despre acestea în episoadele intitulate „sistemul de pensii”. În completarea acestora, tocmai s-a mai adăugat Pilonul IV: pensiiile private ocupaționale. Cadrul legislativ este aproape complet, lipseşte nivelul deductibilităţii fiscale pentru contribuțiile plătite de angajator și / sau angajat.

Pensiile ocupaționale au o istorie foarte lungă, de foarte multe decenii, în țările dezvoltate. Spre exemplu, în SUA, Canada, sudul Americii Latine, Africa de Sud, Australia sau țările dezvoltate din Vestul și Nordul Europei, activele acumulate de pensiile ocupaționale depășesc cel puțin 50% din PIB.

Pilonul IV. Cum funcționează pensiile ocupaționale?

În esență, este vorba de un produs financiar care va permite angajatorilor sau asociațiilor de angajatori care au o masă critică să își creeze fonduri de pensii dedicate.Crearea unui fond de pensii ocupaționale are sens doar dacă valoarea totală a contribuțiilor este suficient de mare. Existența unei mase critice este esențială pentru crearea unui portofoliu diversificat de investiții și pentru acoperirea cheltuielilor fixe asociate pentru funcționarii fondului. Dacă firmele medii sau mici vor să dezvolte un sistem de pensii ocupaționale, acestea pot funcționa numai prin externalizarea administrării către fonduri private mai mari specializate în acest domeniu.

Fondurile de pensii ocupaționale au două calități extrem de importante, care le diferențiază de Pilonul III și sunt de natură să le facă atractive pentru angajatori. În primul rând, este vorba de oportunitatea de „vesting”. Mai exact, în primii trei ani, banii depuși în fondul de pensii ocupaționale aparțin angajatorului. Asta înseamnă că, dacă angajatul va pleca din companie în primii trei ani de la intrarea în fond, va pierde sumele acumulate în contul de pensie ocupațională. După scurgerea a 3 ani, angajatul va putea și el să înceapă să contribuie la pensia sa ocupațională. În cazul în care va pleca din companie după cel puțin 3 ani, opțiunile sunt: să lase banii în fondul de pensii al fostului angajator, să îi transfere în fondul de pensie ocupațională al noului angajator, dacă acesta există, fie să îi transfere într-un cont de pilon III.

Acest mecanism poate transformă pensiile ocupaționale într-un mecanism important de retenție a angajaților.

A două calitate se referă la posibilitatea customizării fondurilor de pensii ocupaționale în funcție de preferințele companiei beneficiare, cu avantaje precum costurile de administrare mai mici, garanțiile suplimentare, retragerea mai flexibilă a banilor, customizarea investițiilor și vizibilitate suplimentară pentru supravegherea acestora.

Sursa: Digi24