Ministerul Mediului propune dublarea sau triplarea amenzilor pentru cei care hrănesc urşi

Ministerul Mediului va propune dublarea sau triplarea amenzilor pentru persoanele neautorizate care hrănesc urşi.

„Lucrăm la un proiect de act normativ privind limitarea şi sancţionarea drastică a hrănirii exemplarelor de urs de către persoane neautorizate în apropierea localităţilor, respectiv vom creşte cuantumul amenzilor pentru abandonările de deşeuri şi vom efectua controale mult mai riguroase în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor în jurul localităţilor”, a declarat Szép Róbert, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Dublarea sau chiar triplarea amenzilor pentru persoanele neautorizate care hrănesc urşi.

Acesta susţine că până acum au fost puţine persoane prinse în flagrant în timp ce hrăneau urşi. În ultimele două săptămâni, trei persoane au fost filmate, identificate şi amendate, dar este prea puţin, crede secretarul de stat.

„În ceea ce priveşte cuantumul amenzilor, am solicitat un punct de vedere de la Garda Naţională de Mediu şi aşteptăm propunerilor lor. Noi am sugerat ca amenzile să fie drastice, mult mai mari peste ceea ce este acum. Pentru persoane fizice acestea sunt de 3.000 şi 5.000 de lei. Noi sperăm să le dublăm sau chiar să le triplăm”, a mai spus Szép Róbert.

Sursa: mediafax

Primarii din Covasna și Harghita spun că urșii s-au modificat genetic: „Ursul nu mai este urs”

Autorităţile locale din judeţele Covasna şi Harghita cer ajutorul celor centrale şi guvernamentale în privinţa rezolvării unei probleme care a devenit, spun acestea, acută pentru locuitorii din zonă – cea a urşilor care coboară zilnic după mâncare şi care ucid zeci de animale şi atacă oameni.

Edilii şi zeci de localnici, unii dintre aceştia victime ale urşilor, spun că această problemă s-a acutizat în ultimii cinci ani. Aceştia mai susţin chiar că „ursul nu mai este urs”. Genele multor exemplare s-au modificat, ajungând să prefere chiar alimente care conţin E-uri.