Focar de gripă aviară în Mureș. Comerţul ambulant cu păsări, suspendat o lună în toată țara

Comerţul ambulant cu păsări, suspendat o lună în toată țara, după apariția unui focar de gripă aviară în județul Mureș. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a bolilor – a decis vineri seara suspendarea comerţului cu păsări. Regula se aplică pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri.

Focar de gripă aviară în Mureș

Măsurile se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

Focar de gripă aviară în Mureș

IDSA a confirmat joi seara prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, ferma având un efectiv de 180.000 de capete. La nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor.

De asemenea, a fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a fermei, precum şi utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate, precizează ANSVSA.

Sursa: Agerpres

Citeşte şi: USAMV va avea un centru regional de cercetări avansate pentru boli

Lasa un comentariu