Cunoaște (r)omul de lângă tine!

august 04, 2021

Romii sunt de sute de ani în România, iar în Moldova au ajuns în jurul anului 1400. De atunci și până astăzi romii au reușit să-și construiască propriile cartiere, în care se regăsesc case grandioase unde încă se mai păstrează tradiția țigănească.

Stereotipurile măsurate de sondajele de opinie și de studiile sociologice ne arată că 2/3 dintre români consideră că romii comit cele mai multe infracțiuni, iar 1/3 cred că romii vor reprezenta un pericol pentru țară.

Ținuți în robie timp de 500 de ani, hăituiți de guvernarea legionară din 1940-1941, deportați de Antonescu în 1942 în Transnistria, de unde s-au mai întors doar jumătate dintre ei, restul, mai ales copiii, femeile și bătrînii fiind gazați, în lagărul de la Auschwitz-Birkenau. În noaptea de 2 august 1944, romii au fost carne de tun pentru nelegiuirile unei istorii neasumate nici pînă acum de cerberii acesteia. Ziua de 2 august a fost declarată de etnia romă Ziua Memorială a Holocaustului Romilor, numită, pe bună dreptate, „Holocaustul Uitat”. Vînduți în Occident în perioada comunistă, împreună cu evreii, șvabii și sașii, dar și cu mulți români, contra unor sume exorbitante, printr-o rețea formată din clanuri mafiote, Securitate și Miliție, exploatați de regimul totalitar prin plantarea lor la muncile cele mai de jos, discriminați de populația majoritară  și, mai aproape de zilele noastre, hăituiți, bătuți și închiși în aresturile poliției de către purtătorii de lămpașe și de grade de ofițeri ai Securității în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, romii sînt timorați și astăzi de atrocitățile istoriei, care parcă le arată mereu cu degetul statutul lor implacabil de sclavi.

Prin proiectul “Cunoaște (r)omul de lângă tine!”, finananțat de către Secretariatul General al Guvernului României, ne-am propus să arătăm o altă față a romilor, descoperindu-le modul lor de viață plin de tradiții și diverse obiceiuri.

Lasa un comentariu