Cum a fost colorat judeţul după primul vot la alegerile prezidențiale

La nivel naţional, rezultatele provizorii după centralizarea voturilor din 99% din secţiile de votare din ţară îl indicau azi-noapte câştigător clar pe Klaus Iohannis cu 36,06% din opţiuni. Preşedintele în funcţie urmează să joace „finala” pentru Cotroceni cu Viorica Dăncilă, cotată la 23,56%.

Duminică-noapte, Barna a recunoscut că a pierdut bătălia pentru turul 2. La nivelul judeţului, după numărarea voturilor din toate secţiile, Klaus Iohannis avea 36,3%, Viorica Dăncilă 21,5% şi Barna 17,6%.

La nivelul municipiului, rezultatul a fost mai bun pentru candidatul USR+, Barna obţinând 24%, iar Iohannis 33% şi Dăncilă 24%.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a impus în judeţul Iaşi fără drept de apel în faţa celorlalţi candidaţi. Harta politică a judeţului s-a schimbat din nou: actualul şef al statului a avut cel mai mare număr de voturi în peste 70% din localităţile judeţului. Iohannis şi-a adjudecat fiefuri tradiţionale ale PSD, în timp ce Dan Barna nu a reuşit să se claseze pe primul loc în vreo localitate. La europarlamentare, USR câştigase la limită judeţul, graţie în special voturilor obţinute în municipiul Iaşi şi în comunele din zona metropolitană, scrie ziaruldeiasi.ro.

Iohannis – 36%, Dăncilă – 21,5%, Barna – 17,6%

Din datele AEP rezultă că principalii candidaţi la prezidenţiale au obţinut următoarele procente în judeţul Iaşi: Klaus Iohannis (36,3%), Viorica Dăncilă (21,5%), Dan Barna (17,6%), Mircea Diaconu (9,4%) şi Teodor Paleologu (7,8%).

Ceilalţi candidaţi nu au reuşit să treacă pragul de 3%, în condiţiile în care cel mai apropiat candidat a fost Ramona – Ioana Bruynseels (2,6%).

Candidatul ADN Cătălin Ivan, fost europarlamentar de Iaşi, a obţinut 0,7%, în timp ce Alexandru Cumpănaşu (independent) a adunat 1,5% dintre voturi. Dintre cele 98 de unităţi teritorial-administrative ale judeţului, Iohannis a avut cel mai bun scor în 73 de localităţi, în timp ce Dăncilă şi-a adjudecat celelalte 25, printre acestea aflându-se un singur oraş (Hârlău).

Lasa un comentariu