Ciocănești, comuna muzeu

august 04, 2021

Bucovina nu este doar un loc încărcat de istorie. Bucovina este renumită pentru mănăstirile sale celebre, precum Voroneț, Putna, Sucevița sau Moldovița. Bucovina este un ținut încărcat de povești, preferat de turiști. Bucovina este un spațiu în care tradițiile populare românești și-au păstrat puritatea. Chiar și aerul e unul mai curat aici, fiind una dintre zonele cele mai împădurite ale țării. Regiunea păstrează amprenta civilizației austro-ungare ca urmare a includerii ei în Imperiul Habsburgic în 1775. 

Aflat în inima Bucovinei, satul Ciocănești este un loc pe care, dacă ești în pelerinaj pe la mănăstirile bucovinene, nu trebuie să îl ratezi. Situat într-o zonă pitorească pe Valea Bistriței, în județul Suceava, satul se află pe DN18, între Vatra Dornei și Botoș, la 26 de kilometri de Vatra Dornei și la 35 de kilometri de Câmpulung Moldovenesc. Poți parcurge acest traseu fie cu mașina, fie cu un autobuz, în cazul în care este vorba despre un grup organizat.

Frumusețea locului este întrecută numai de către frumusețea caselor, care atrag de la prima privire. Frumos decorate, la fel ca celebrele ouă încondeiate, casele sunt din moși strămoși adevărate bijuterii de artă. Sculptate cu motive tradiționale specifice Bucovinei, fiecare locuință este mai frumoasă ca cealaltă.

Proiectul “CIOCĂNEȘTI, COMUNA MUZEU”, finanțat de către Secretariatul General al Guvernului Românieică, prezintă tradiția decorării caselor, dar și cum satul este astăzi un muzeu viu, unic în țară.

Lasa un comentariu