CEDO a decis: Rusia este responsabilă de asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia este responsabilă de asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko. Pentru că a devenit un critic virulent al Kremlinului, acesta a fost otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006 în Marea Britanie.

Citește și ULTIMĂ ORĂ! Atac armat într-o universitate din Rusia. Mai mulți studenți au fost uciș, iar alții au sărit pe geam VIDEO

Rusia este responsabilă de asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

Într-un comunicat emis marţi, CEDO afirmă că “există o puternică prezumţie” că autorii otrăvirii, indicaţi de o anchetă britanică, “au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus”

Judecătorii CEDO arată că autorităţile ruse ,,nu au desfăşurat o anchetă internă efectivă” care să permită identificarea şi judecarea persoanelor “responsabile de asasinat”.

Prin urmare, Curtea consideră Rusia vinovată de încălcarea articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă, şi a articolului 38, care obligă statele semnatare să furnizeze CEDO toate probele necesare pentru judecarea unui dosar.

Prin decizia CEDO, Rusia este condamnată să achite văduvei lui Litvinenko 100.000 de euro pentru daune morale, o sumă deosebit de ridicată în raport cu jurisprundenţa Curţii de la Strasbourg.

Rusia nu recunoaște decizia CEDO

Rusia a anunţat marţi că nu recunoaşte decizia “nefondată” a CEDO. 

“CEDO nu are nici autoritatea şi nici capacitatea tehnologică de a deţine informaţii despre acest subiect. Încă nu există rezultate ale acestei anchete, aşadar a lansa astfel de acuzaţii este cel puţin nefondat. Nu suntem pregătiţi să recunoaştem o astfel de decizie”, le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Aleksandr Litvinenko, fost agent al KGB, apoi al FSB, fusese demis din serviciile de securitate ruse după ce dezvăluise că i se ceruse să examineze posibilitatea să asasineze un om de afaceri bogat, aminteşte CEDO.

Lasa un comentariu