Au început consultările la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru astăzi, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării noului premier, după ce Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de ceznură.

Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările cu partidele vor începe la ora 12.00, cu delegaţia PNL.

„În şedinţa biroului naţional a fost decis în unanimitate ca echipa de negociere să îi prezinte preşedintelui Klaus Iohannis propunerea USR în persoana lui Dacian Cioloş. În absenţa unor propuneri clare, concrete ale partenerilor de coaliţie, noi suntem gata să venim şi cu o propunere de premier şi cu un program foarte clar asumat”, a declarat Dacian Cioloş.

„Acest program pe care îl prezentăm azi şi îl vom prezenta şi la Cotroceni cuprinde reducerea preţului la energie cu 32%, măsuri pentru reducerea răspândirii Covid-19, desfiinţarea SIIJ până la finalul lunii octombrie, adoptarea legilor justiţiei până la finalul 2022, revenirea la alegerea primarilor în două tururi până în martie 2023. Vechile partide fug de responsabilitate şi în aceste condiţii USR este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării”, a mai spus Dacian Cioloş.

Delegaţia PNL a început consultările la Palatul Cotroceni. Din delegaţia PNL fac parte premierul Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Lucian Bode, Iulian Dumitrescu şi Gheorghe Flutur.

Partidul Social Democrat a decis, luni, în şedinţa Consiliului Naţional, că va participa la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul unui guvern de specialişti până în primăvara anului 2022, iar apoi să fie organizate alegeri anticipate. DIn delegaţie fac parte: Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Corneliu Ștefan, Ionuț Pucheanu, Corina Ene.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la sosirea la sediul PSD, înaintea consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că social-democraţii nu vor susţine un guvern minoritar PNL.

UDMR participă la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din cinci membri: Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

Programul consultărilor pentru funcţia de premier

  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Sursa: Observator

Citește și Incidența COVID în municipiul Iași – 9,65 și 14,2 la mie în București

Lasa un comentariu