A fost detectată o mutaţie a variantei britanice a virusului SARS-COV-2. Ce spun specialiștii

A fost detectată o mutaţie a variantei britanice a virusului SARS-COV-2 capabilă să evadeze mai uşor în faţa sistemului imunitar.

Avertismentul a fost lansat de serviciul de sănătate publică din Anglia. Specialiştii vorbesc despre schimbări la proteina “spike” asemănătoare cu cele existente la variantele “sud-africană” şi “braziliană” care provoacă temeri în toată lumea.

După “tulpina engleză”, numită şi “tulpina Kent”, varianta
sud-africana a virusului care provoacă Covid a fost depistata în mai multe locuri din Regatul Unit. Iar autorităţile încearcă să oprească răspândirea mai ales că este mult mai contagioasă. Tocmai de aceea este în plină desfăşurare testarea în masă pentru 80.000 de oameni.


John Ashton, reprezentant direcția de sănătate publică: ”Desigur că poate fi mult mai răspândită decât cele o sută și ceva cazuri identificate până acum. Așa funcționează virușii. Sunt organisme foarte umile, forme de viață foarte simple, dar incredibil de adaptabile. Odată ce pătrund în populațiile de gazde umane se pot răspândi ca incendiile de vegetație”.

Susan Hopkins, medic: ”Nu avem dovezi că varianta care se transmite în Marea Britanie ar cauza forme mai grave ale bolii. Dar știm că mutațiile suferite în partea proteinei “spike” cauzează poate, într-o anume măsură, eficacitatea vaccinurilor existente. Dar acestea încă rămân foarte bune”.

Anthony Fauci: ”Chiar dacă există o protecţie diminuată împotriva variantelor, vaccinurile ne conferă în continuare suficientă protecţie faţă de formele serioase ale bolii, inclusiv spitalizarea şi decesul”.

Potrivit guvernului olandez, tulpina detectată pentru prima dată în Anglia, este “vinovată” de jumătate dintre noile infectări înregistrate în Țările de Jos, până pe 26 ianuarie.

Pe de altă parte, toate cele trei mutaţii: engleză, sud-africana şi braziliană – cea care a apărut, prima dată, în oraşul Manaus, epicentrul dezastrului Covid din Brazilia, au fost detectate şi în Statele Unite.

Rochelle Walensky, Director CDC: ”Variantele rămân o mare preocupare şi vom continua să le depistăm în Statele Unite”.

În săptămânile trecute, mai multe ţări din Europa au fost silite să se închidă şi să înăsprească restricţiile în fața asaltului pandemiei de Covid-19. Dar, acum, apar şi măsuri de relaxare, cumva contra-curentului.

În Italia, nicio regiune nu mai este clasată în zona roşie, nivelul cel mai ridicat de infectare. Iar autorităţile au permis deschiderea restaurantelor şi barurilor, pe timp de zi, şi au facilitat deplasările. Muzeele se pot deschide, dar numai în timpul săptămânii, nu şi în week-end, pentru a se evita aglomeraţia. Primesc din nou de vizitatori şi monumentele emblematice, precum Colosseum-ul; sau Capela Sixtină.

Guvernul austriac a anunţat, luni seară, relaxarea restricţiilor impuse din 26 decembrie. Şcolile, muzeele şi magazinele se vor deschide pe 8 februarie.

În Olanda, autorităţile vor să permită deschiderea magazinelor ne-esenţiale, tot de săptămâna următoare, dar cu limite – clienţii vor comanda online şi vor primi cumpărăturile la uşă.

Iar în Grecia, o parte dintre elevii de liceu s-au întors în şcoli, după mai bine de 10 săptămâni de stat acasă, în ciuda faptului că celelalte măsuri de restricţie rămân în vigoare. Şcolile elementare deja au reluat cursurile.

În schimb alte ţări europene, cum sunt Franța, Germania şi Portugalia au înăsprit restricţiile de circulaţie.

Sursa: Știrile Protv

Lasa un comentariu