Muniţie neexplodată din al Doilea Război Mondial, descoperită în curtea unei case
Print this page

Muniţie neexplodată din al Doilea Război Mondial, descoperită în curtea unei case

Written by  Aug 09, 2018

In cursul zilei de ieri echipa pirotehnică a ISU Vaslui a fost solicitătă să intervină in localitatea Siliștea, comuna Todirești pentru asanarea mai multor elemente de muniție rămase neexplodate din al Doilea Război Mondial.

Aceste au fost găsite de către un cetățean în timp ce efectua, în curtea casei, săpături pentru realizarea unei fose septice.

Conştientizând pericolul reprezentat de muniţia rămasă neexplodată descoperită, bărbatul a anunţat de urgenţă autorităţile, pentru a solicita intervenţia echipajului pirotehnic.

Specialiştii, un ofițer și un subofițer pirotehnic, au intervenit cu o autospecială şi au ridicat mai multe elemente de muniție (două bombe de artilerie de 100 mm, 3 bombe de artilerie de 80 mm și 2 proiectile de infanterie explozive de 100 mm ), pe care le-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Inalt” al judeţului Vaslui recomandă cetăţenilor, ca în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la numărul de urgenţă 112.

Deasemenea, ISU Vaslui apreciază modul în care a actionat persoana care a descoperit munitia, care a anuntat imediat autoritatile si a oprit orice lucrare in zona respectiva.

Nu desfaceţi elementele descoperite!

De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite; să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite; să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniție descoperite.

(Sursa: Agerpres)

Geo