Exerciţiu de simulare a unui accident în care a fost implicat un autotren cu substanţe radioactive
Print this page

Exerciţiu de simulare a unui accident în care a fost implicat un autotren cu substanţe radioactive

Written by  Jun 21, 2018

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Podul Înalt’ (ISU) Vaslui a efectuat, miercuri, un exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace în teren, în care s-a simulat producerea unui accident în care a fost implicat un autotren care transporta substanţe radioactive.

‘Potrivit scenariului exerciţiului, pe DJ 244 A la intersecţia cu DE581, un autovehicul care transporta o sursă de radiaţie, din cauza neacordării priorităţii de trecere de către un alt autoturism, a efectuat o manevră bruscă şi a părăsit partea carosabilă ieşind în decor pe partea dreaptă a DJ 244 A, pe sensul de mers către localitatea Gara Roşieşti. În urma coliziunii cu elementele de protecţie ale părţii carosabile s-a produs o fisură la rezervorul de combustibil al autovehicului, în contact cu plăcuţele de frână încinse, ulterior s-a produs un incendiu la compartimentul transport al autovehiculului, care, prin extindere, ar putea facilita degradarea din punct de vedere al siguranţei containerului în care este transportată sursa de radiaţie rezultând astfel o emisie de radiaţie. Concomitent cu această situaţie de urgenţă s-a produs o explozie urmată de incendiu la secţia de producţie a unei societăţi comerciale din zonă, ca urmare a încărcării electrostatice a cerealelor măcinate în urma procesului de morărit’, se arată un comunicat de presă remis de ISU Vaslui.

Exerciţiul a avut ca obiectiv general verificarea timpului de reacţie şi a posibilităţilor tehnice de intervenţie ale forţelor şi mijloacelor tehnice conform registrului de capabilităţi, precum şi pregătirea instituţiilor care trebuie să intervină în cazul unui asemenea dezastru.

‘Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unei astfel de situaţii, concluzia fiind că toate forţele participante au demonstrat că pot gestiona corect şi coerent o situaţie de urgenţă de o asemenea anvergură, iar aceste situaţii se pot întâmpla oricând pe teritoriul judeţului’, mai arată sursa citată.

La exerciţiu au participat mai multe instituţii cu atribuţii în cazul producerii unui astfel de accident: Instituţia Prefectului Vaslui, Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vaslui, Unitatea Militară nr. 01776 Huşi, Centrul Militar Judeţean Vaslui, Structura teritorială pentru probleme speciale a judeţului Vaslui, Direcţia de Sănătate Publică, UPU – SMURD Vaslui, Agenţia de Protecţia Mediului, Comitetul Local pentru Situaţii Urgenţă Roşieşti şi personal desemnat din cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare Bucureşti.

(Sursa: Agerpres)

Geo