Olimpică din Vaslui, studentă la una dintre cele mai mari universităţi din lume

 

 

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 88

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 82

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 75

Olimpică din Vaslui, studentă la una dintre cele mai mari universităţi din lume

Written by  Mar 10, 2018

Mădălina Tudorache este unul dintre elevii de excepţie ai României care a ales să urmeze studiile universitare în străinătate, pentru o carieră de vârf în domeniul cercetării. 

Originară din Vaslui, Mădălina Tudorache a fost elevul model pentru învăţământul vasluian. Olimpică ani la rând la fizică, a absolvit ca şefă de promoţie, cu 10 pe linie, Şcoala Gimnazială ”Alexandra Nechita” şi Liceul ”Mihail Kogălniceanu”.  În prezent, Mădălina Tudorache este studentă la una dintre cele mai prestigioase universităţi ale lumii, Imperial London, unde studiază fizica. Studioasă şi ambiţioasă, Mădălina, spun foştii ei profesori, ar fi putut face carieră în orice domeniu, însă a ales fizica, fiind pasionată de această ramură.

”Mi-a plăcut ceea ce făceam şi de aceea am investit mult timp şi efort, în special în fizică, dar şi în alte materii precum matematica, chimia, biologia. Eu personal nu am simţit niciodată răutăţi de tipul ”tocilara”, probabil şi datorită cadrului în care am învăţat, într-un liceu competitiv şi într-o clasă care facea performanţe, fapt care mă încuraja să dau ce-i mai bun”, povesteşte Mădălina..

Este convinsă că foştii ei profesori de fizică, Dyana Cruceanu şi Catalin Ignat, au contribuit decisiv în alegerile privind viitorul.

”În clasa a 7 a, doamna profesoară de fizică Dyana Cruceanu m-a întrebat dacă vreau să rezolv câteva probleme de fizică, suplimentare. Nu aveam de gând să le rezolv, dar tata le-a găsit şi a propus să le rezolvăm împreună. Mi-a plăcut foarte mult să le rezolv şi am început să le fac singură după aceea. Astfel, am realizat nu numai că îmi plăcea fizica, dar mă şi pricepeam la ea”, explică tânăra.

Fosta profesoară de fizică: Mădălina a ales ,,să fie foarte bună”

”Dacă ar fi să aleg două cuvinte care s-o definească pe Mădălina, acestea ar fi: energia şi pasiunea. Însă este prea puţin să creionezi o personalitate ca a Mădălinei, de aceea voi adăuga un noian de calităţi: motivaţie (,,Vreau să ajung la NASA”), voinţă, convingere (,,La anul mă voi califica la Naţională”), ambiţie, determinare, exigenţă şi perseverenţă, dar pe toate le guverna o minte sclipitoare şi vulcanică. Ea îşi dorea să descopere misterele lumii înconjurătoare şi nu frecventa cursurile, constrânsă de rigorile societăţii, ci o făcea cu bucurie şi plină de curiozitate. Mădălina a ales ,,să fie foarte bună” la fizică, dar ar fi putut la fel de bine să se îndrepte spre orice alt domeniu”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Dyana Cruceanu, profesoara de fizică de la Şcoala ”Alexandra Nechita” din Vaslui, cea care a făcut-o pe Mădălina să descopere frumuseţea ştiinţei lui Newton.

”Relaţia mea cu Mădălina nu s-a încadrat în tiparul arhicunoscut ,,profesor atotştiutor-discipol sârguincios”, ci a luat forma unei colaborări, a unui veritabil parteneriat ce a avut drept scop descoperirea frumuseţii fizicii. Am sprijinit-o pe parcursul anilor de gimnaziu, urmărind-o din umbră şi la liceu, dar cedând locul la clasă unor profesori mai experimentaţi, alături de care şi-a îndeplinit visul de a ajunge olimpică, reprezentând judeţul şi apoi de a fi studentă la o facultate de prestigiu din U.K. Îi urez multe bucurii pe drumul pe care şi l-a ales şi împlinirea visului din copilărie”, a completat prof. Dyana Cruceanu.

Primul an de facultate, o recapitulare a materiei de liceu din România

Mădălina afirmă că nu i-a fost greu să se acomodez la Londra, deoarece Imperial este o facultate cu profil international, care integrează foarte bine diferite culturi. Sistemul de învăţămant este bine pus la punct şi, în opinia ei,  îi creează un cadru perfect pentru dezvoltarea personală.

După absolvirea studiilor la Imperial, doreşte să îşi consolideze o carieră în domeniul cercetării. Nu este încă hotărâtă în ce ramură a fizicii, însă are o listă de opţiuni: astrofizica, relativitate sau unele părti ale mecanicii cuantice. Pentru moment, nu crede că s-ar mai întoarce în România. Viaţa londoneză şi Imperial îi oferă oportunităţi pe care în ţara natală nu le-ar întâlni.

”Îmi este dor de familie şi prieteni, dar nu regret plecarea din Romania. Viaţa în Londra e o aventură: mi-am facut noi prieteni, am devenit mai  independentă şi am adoptat o nouă cultură”, a conchis Mădălina Tudorache.


 

 

Sursa: adevarul.ro

Add comment


Security code
Refresh

Arhiva Iasi TV Life

« July 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31