Zeci de asistenţi maternali din Vaslui au protestat din cauza salariilor restante

Zeci de asistenţi maternali din Vaslui au protestat din cauza salariilor restante

Written by  Nov 01, 2017

Peste 60 de asistenţi maternali profesionişti, afiliaţi la Sindicatul Nova Vita din Iaşi, au protestat, miercuri, în faţa Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui din cauza faptului că nu şi-au primit salariile pentru luna septembrie.

Protestatarii au scandat lozinci precum ‘Vrem respect!’, ‘Daţi-ne banii!’ sau ‘Vrem să muncim, nu să cerşim!’ şi au acuzat faptul că reprezentanţi ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului au făcut presiuni asupra lor să nu iasă în stradă.

‘Să ne spună şi nouă cineva de ce s-a ajuns în această situaţie, de ce s-au mărit salariile celor de la Protecţia Copilului, dacă ştiau că nu pot plăti? Cum se fac aceste bugete? Oricum, deşi aşa se vehiculează peste tot, noi nu am beneficiat de măriri salariale din luna decembrie a anului 2016. Măriri salariale s-au făcut doar pentru ceilalţi angajaţi ai direcţiei. Se fac presiuni asupra noastră să nu ieşim să protestăm, dar noi nu facem altceva decât să ne cerem drepturile care ni se cuvin. Nu mai avem niciun ban, vine iarna, am luat lemne pe datorie, ne-am împrumutat ca să putem creşte copiii’, a declarat reprezentantul asistenţilor maternali din Vaslui, Teodora Roiu.

Liderul Sindicatului Nova Vita Iaşi, Cătălin Toma, a precizat că situaţia asistenţilor maternali din Vaslui este una fără precedent.

‘Nu am crezut că o să apuc în activitatea sindicală, vreodată, ziua în care se va întâmpla aşa ceva. Ca în anul 2017 o instituţie care se hrăneşte din bani publici să nu poată plăti salariile şi să nu aibă bani de funcţionare, mie mi se pare strigător la cer. Din păcate, nu există un istoric al pichetărilor făcute de asistenţi maternali şi de aceea sunt mai puţini protestatari. În plus, am înţeles că au fost ceva presiuni la adresa lor; o să le verificăm şi o să vedem ce s-a întâmplat. Aşteptăm nişte răspunsuri de la cei din conducerea CJ’, a afirmat Cătălin Toma.

În timp ce protestatarii îşi cereau drepturile, reprezentanţii lor au mers la discuţii cu cei doi vicepreşedinţi ai CJ Vaslui, Vasile Mariciuc şi Ciprian Trifan, care le-au oferit o serie de explicaţii sindicaliştilor şi le-au dat acestora asigurări că îşi vor primi banii după echilibrarea bugetară.

‘Ştim că în acest an s-au făcut mai multe ridicări ale anvelopei salariale, care au condus la o mică sincopă. Sunt sigur că luna aceasta vom rezolva problema. Doar că trebuie să aşteptăm echilibrarea bugetară. Dacă ar fi permis bugetul, fiindcă noi avem bani pe dezvoltare, am fi luat de acolo, dar nu ne permite legea. Suntem foarte deschişi la această situaţie, domnul preşedinte al CJ este, în aceste momente, la Bucureşti pentru a discuta din nou problema salariilor şi vom face un audit la Direcţia de Protecţie a Copilului, pentru reglarea lucrurilor din punctul de vedere al normării şi al randamentului’, a declarat Ciprian Trifan.

La rândul său, vicepreşedintele CJ, Vasile Mariciuc, a afirmat că toate majorările din cauza cărora se presupune că s-a intrat în imposibilitatea de a se plăti salariile, au fost efectuate ‘prin efectul legii’.

Fiind întrebat de ce prin efectul legii au crescut doar salariile angajaţilor din Protecţia Copilului, nu şi cele ale asistenţilor maternali, oficialul nu a putut oferi un răspuns.

Peste 2.500 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui nu şi-au primit salariile pentru luna septembrie, aceasta fiind cea mai mare întârziere salarială a angajaţilor din sistem.

Aceştia trebuiau să primească banii pe data de 15 octombrie.

 

 

(Sursa: radioiasi.ro)

Add comment


Security code
Refresh

Veolia

Arhiva Iasi TV Life

« September 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30