Peste 90 de intervenţii Salvamont pe pârtiile de schi din Vatra Dornei

 

 

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 75

Peste 90 de intervenţii Salvamont pe pârtiile de schi din Vatra Dornei

Written by  Feb 08, 2019

Salvamontiştii au avut, în prima jumătate a sezonului de iarnă, peste 90 de intervenţii pe pârtiile de schi din Vatra Dornei, staţiunea înregistrând o creştere cu 40% a numărului de turişti faţă de perioada similară a anului trecut, a informat, joi, directorul Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc.

El a precizat că au fost 93 de intervenţii, în condiţiile în care sezonul de schi a debutat la Vatra Dornei pe 20 decembrie 2018, iar gradul de ocupare a fost de aproape 100% până la jumătatea lunii ianuarie, în zona Dornelor.

Ariciuc a spus că Vatra Dornei beneficiază de trei pârtii de schi, Parc, Veveriţa şi Telescaun, iar securitatea turiştilor pe pârtiile de schi şi pe traseele montane este asigurată de 12 salvatori montani, dintre care şase atestaţi şi şase voluntari, doi fiind asistenţi medicali şi doi, paramedici.

‘Chiar dacă la ora actuală nu există o reţea de trasee de schi care să facă legătura între cele trei pârtii, două fiind interconectate, patrulele salvamont se deplasează cu uşurinţă de la o pârtie la alta cu ajutorul snowmobilului sau ssv-ului cu şenile’, a spus Ariciuc, subliniind că este vitală comunicarea între salvamontiştii de pe pârtii, posturile Salvamont, precum şi administratorii pârtiilor de schi în cazul managementului situaţiilor cu risc.

Totodată, Ariciuc a spus că, pentru reducerea timpului de intervenţie în caz de accident, localizare şi preluare optimă, s-a realizat o reţea prin staţii de emisie-recepţie astfel încât fiecare salvamontist are o staţie de emisie-recepţie, la bazele Salvamont de la pârtiile Parc şi Veveriţa au fost montate staţii fixe de mare putere, iar la pârtia Telescaun a fost montată o astfel de staţie chiar la punctul de administraţie al instalaţiei de transport pe cablu.

‘Acoperirea radio în acest caz este de 100% pe pârtiile de schi, iar legăturile radio prin staţiile de la bazele Salvamont se pot face inclusiv pentru patrulele Salvamont aflate pe crestele montane ale munţilor Giumalău, Călimani, Bistriţei şi Suhard’, a spus Ariciuc.

Totodată, el a arătat că Salvamont Vatra Dornei a intervenit în multe cazuri pentru a ajuta pacienţii, cu titlu gratuit, în condiţiile în care există un deficit de ambulanţe în zona Dornelor.

‘În acest caz discutăm de persoane care nu se pot deplasa, persoane vârstnice, supraponderale, acces dificil la domiciliu etc. În ultimii patru ani, Serviciul Salvamont asigură cu titlul gratuit aceste intervenţii, în ultimele două luni, zece persoane beneficiind de acest tip de servicii’, a afirmat Ariciuc.

Directorul Salvamont Vatra Dornei a apreciat, de asemenea, colaborarea cu lucrătorii Jandarmeriei Montane în municipiul staţiune, precizând că în sezonul de iarnă 2018 – 2019 intervenţiile pe pârtiile de schi se desfăşoară în conformitate cu procedurile şi normele emise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, patrulările şi intervenţiile pe pârtiile de schi fiind asigurate doar de membrii salvamont, iar lucrătorii Jandarmeriei Montane sunt solicitaţi în caz de forţă majoră.

Ariciuc a subliniat echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.

El a spus că, în perioada de referinţă, Salvamont Romania a înregistrat o creştere cu 14,65% a numărului de accidente faţă de perioada similară a sezonului trecut şi o creştere cu 20,04% a numărului de accidente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă.

(Sursa: Agerpres)

 

Geo

Add comment


Security code
Refresh

Arhiva Iasi TV Life

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30