Un român şi un ucrainean – trimişi în judecată pentru contrabandă cu ţigări cu un prejudiciu de peste un milion de lei
Print this page

Un român şi un ucrainean – trimişi în judecată pentru contrabandă cu ţigări cu un prejudiciu de peste un milion de lei

Written by  Aug 10, 2018

Un cetăţean român şi un cetăţean ucrainean au fost trimişi în judecată de procurori, alături de două societăţi comerciale, într-un dosar ce vizează prejudicierea statului cu peste un milion de lei prin contrabandă cu ţigări, se arată într-un comunicat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Inculpaţii sunt acuzaţi de săvârşirea mai multor infracţiuni de contrabandă în formă agravată, de complicitate la o infracţiune de contrabandă în formă agravată, evaziune fiscală, complicitate la aceasta şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor, în intervalul ianuarie 2013 – 28 iunie 2013, o reţea infracţională formată din cetăţeni români şi ucraineni a conceput şi aplicat o modalitate inedită de a introduce pe teritoriul României mari cantităţi de ţigări provenite din contrabandă, fără a supune aceste bunuri regimului vamal, în vederea comercializării lor şi obţinerii de venituri considerabile.

Ţigările erau încărcate şi ascunse în interiorul unor buşteni de conifere, care erau în prealabil scobiţi cu utilaje speciale în curtea expeditorului din Ucraina, apoi erau amestecaţi cu alţi buşteni normali şi expediaţi pe calea ferată, în unul sau mai multe vagoane, pe ruta PTF Vicşani – Gara Dorneşti. Transporturile ajungeau apoi în depozitul unei societăţi comerciale, denumită de procurori SC X SRL, administrată de cetăţeanul român.

‘Din acest punct, cunoscând adevăratul conţinut al mărfii, după ce se ocupa de toate formalităţile necesare obţinerii liberului de vamă, constând inclusiv în achitarea taxelor vamale şi de import, inculpatul cetăţean român descărca materialul lemnos, cu ajutorul infrastructurii specializate aparţinând societăţii sale, din vagoane în TIR-uri şi organiza expediţia acelor buşteni pe cale rutieră până în Baia Mare. Aici, inculpatul cetăţean ucrainean închiriase în numele societăţii fantomă SC Y SRL, pe care o administra alături de inculpatul cetăţean român (cetăţeanul ucrainean era administrator de fapt şi de drept, iar cetăţeanul român era administrator de fapt), o hală la periferia oraşului, în care buştenii erau preluaţi, descărcaţi, ţigările scoase din ei şi apoi buştenii erau distruşi şi transformaţi în rumeguş cu ajutorul unor utilaje de tocat buşteni’, se precizează în comunicat.

Pentru a proteja ansamblul infracţional şi a asigura scăparea membrilor acestuia în cazul în care ar fi depistaţi de autorităţi, cetăţeanul român, ca administrator al unei societăţi ce era consacrată ca importator frecvent de masă lemnoasă din Ucraina, a interpus juridic, în raporturile comerciale cu doi exportatori ucraineni, societatea de tip fantomă SC Y SRL, înfiinţată de inculpatul ucrainean şi pusă la dispoziţia complicelui din România.

 

Odată descoperită reţeaua, inculpatul cetăţean ucrainean a dispărut, fără a mai înregistra ultimele importuri efectuate de societatea fantomă SC Y SRL în evidenţa contabilă a acesteia. După descoperirea ţigărilor, activitatea bancară a societăţii fantomă a încetat brusc, hala închiriată a fost abandonată, deşi aceasta importase cu doar câteva zile înainte un nou aparat de tocat buşteni, utilajele fiind cel mai probabil relocate în vederea evitării depistării de către autorităţi.

Anchetatorii au constatat că, în perioada ianuarie-iunie 2013, singurele operaţiuni comerciale desfăşurate de societatea fantomă, cu excepţia închirierii halei şi plăţii chiriei şi a utilităţilor, au fost importurile de masă lemnoasă din Ucraina şi respectiv achiziţionarea aparatului de tocat buşteni din aceeaşi ţară.

 

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii, constând în sechestru asigurător asupra bunurilor inculpatului cetăţean român şi ale inculpatei persoană juridică SC X SRL, în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională.

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Botoşani.

(Sursa: Agerpres)

Geo