Veste excelentă pentru iubitorii de ski
Print this page

Veste excelentă pentru iubitorii de ski

Written by  Sep 04, 2017

Pârtia din Masivul Rarău - Câmpulung Moldovenesc, ce are o lungime de 4,7 kilometri, va fi finalizată în cursul acestui an, după ce Ministerul Turismului a alocat suma de 7,5 milioane de lei pentru ca pârtia să fie terminată. După ce au fost investite 10 milioane de euro în această pârtie, lucrările au fost blocate din lipsă de fonduri, începând cu anul 2012, proiectul fiind realizat în proporţie de circa 90%.

În masivul Rarău din Câmpulung Moldovenesc ar trebui să existe în prezent o pârtie de schi cu telegondolă şi instalaţie de zăpadă artificială. Însă, după ce Guvernul României a investit 10 milioane de euro, a sistat brusc finanţarea, în anul 2012, an în care proiectul trebuia să fie finalizat.  Proiectul pentru construirea pârtiei de schi din masivul Rarău a fost aprobat în luna aprilie a anului 2009 în timpul Guvernului Boc şi era finanţat prin programul “Schi în România” din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Valoarea proiectului se ridică la suma de 107,6 milioane de lei şi trebuia să fie realizat în perioada 2011 – 2014.

Asocierea dintre firmele SC Acomin SA Cluj Napoca şi SC Instcomp SA Suceava a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrărilor de la pârtia din masivul Rarău. Lucrările de la primul tronson al pârtiei de schi au fost realizate în proporţie de 80%, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului alocând în perioada 2009 – 2012 suma de 44,4 milioane de lei. În prezent, pe masivul Rarău trebuia să existe o pârtie de 4.700 de metri, o telegondolă şi o instalaţie de zăpadă artificială. După anul 2012, Guvernul a refuzat să mai aloce vreun ban pentru pârtia de pe Rarău, locuitorii din Câmpulung Moldovenesc punând sistarea finanţării lucrărilor la pârtia de schi pe seama vizitei făcute în localitate în anul 2013 de Maria Grapini, pe atunci ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism. Atunci, Grapini a fost plimbată pe şantierul pârtiei de schi, însă delegaţia a fost surprinsă de o ploaie torenţială. Maşina de teren în care se afla Maria Grapini s-a defectat, iar ministrul a acuzat că viaţa i-ar fi fost pusă în pericol. Ea le-a reproşat autorităţilor locale din Câmpulung Moldovenesc că au dus-o pe munte, în noroi, deşi ar fi putut bine mersi să discute în birou, cu planşele în faţă.

Localnicii au replicat atunci că n-a fost decât un simplu incident generat de o ploaie torenţială, obişnuit vara în zona montană, şi că este exclus ca viaţa cuiva să fi fost pusă în pericol. Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism a plecat foarte supărat din Bucovina, localnicii punând pe seama supărării Mariei Grapini sistarea finanţării de la pârtia de schi. Localnicii din Câmpulung Moldovenesc au organizat chiar un miting de protest la începutul acestui an, pentru a cere reluarea finanţării.

Patru milioane de euro alocate pentru finalizarea pârtiei de schi

La începutul acestui an, după aproape patru ani în care lucrările au fost sistate, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a semnat la Bucureşti, la Autoritatea Naţională pentru Turism, contractul în valoare de patru milioane de euro pentru terminarea lucrărilor la primul tronson al pârtiei de schi de pe Rarău. Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc s-a arătat mulţumit de faptul că lucrările de la pârtia de schi au fost reluate şi speră ca în cele 100 de zile pe care le are constructorul la dispoziţie lucrările să fie finalizate. “Nu a fost uşor să ajungem în acest punct. Vreme de patru ani am încercat pe toate căile să sensibilizez Guvernul să finalizeze această investiţie. Abia cu actuala conducere a Consilului Judeţean, cu sprijinul domnului preşedinte Flutur, am reuşit. Odată cu bucuria, încep însă şi grijile. Va trebui să fim foarte atenţi la graficul de execuţie, pentru că în cele 100 de zile, cât avem la dispoziţie, pe Rarău orice se poate întâmpla, ţinând cont că începe iarna. Sperăm ca şi bunul Dumnezeu să ne ajute şi să fie vreme bună” - a declarat Mihăiţă Negură.

Proiectul de pe Rarău prevede realizarea unei pârtii de schi cu două segmente. Primul tronson, cu o lungime de 2,8 kilometri are prevăzută o pantă medie de 16,6%. Cel de-al doilea segment va avea o lungime de 1,6 kilometri, fiind de o dificultate ceva mai mare, având o pantă medie de 21,5%.

(Sursa: adevarul.ro)

Last modified on Monday, 04 September 2017 20:03