Pădurile Sucevei, primele din ţară supravegheate şi cartografiate cu drone

Pădurile Sucevei, primele din ţară supravegheate şi cartografiate cu drone

Written by  Jan 18, 2017

Silvicultorii suceveni, care gestionează cea mai mare suprafaţă administrativă împădurită din ţară, vor avea la dispoziţie, de luna aceasta, câteva „ajutoare” de mici dimensiuni, dar foarte performante şi utile – drone. Cu ajutorul acestor obiecte zburătoare pilotate de la distanţă, dotate cu aparatură performantă de fotografiere, filmare, de măsurare şi indicare a coordonatelor exacte, aceştia vor veghea mai uşor pădurile pe care le au în administrare, atât pentru combaterea tăierilor ilegale, depistarea şi stingerea incendiilor forestiere, cât şi pentru identificarea şi monitorizarea zonelor afectate de calamităţi naturale.

„Regia Naţională a Pădurilor a achiziţionat patru UAV-uri (aeronave fără pilot) pentru gestionarea mai eficientă a evenimentelor care pot avea loc în păduri, pentru paza mai eficientă a acestora şi pentru a avea o perspectivă mai amplă a realităţilor din teren. Acestea sunt de două tipuri - două Mapper mini-fixed wing airsoft (mini-avion pentru lucrări de cartografiere) şi două Vtol Hexacopter, la care predomină funcţiile foto-video. Cele patru drone vor fi utilizate de RNP şi Direcţia Silvică Suceava, în prima fază, iar ulterior programul va putea fi extins şi la alte direcţii silvice din ţară”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Decizia ca Suceava să fie prima direcţie silvică din ţară care utilizează tehnologiile moderne pentru supravegherea şi gestionarea pădurilor este explicabilă, în condiţiile în care cea mai mare parte a judeţului este acoperită de păduri, iar DS Suceava este cea mai performantă unitate silvică din ţară, în mai multe privinţe.

„Aceste echipamente vor fi utilizate de reprezentanţii RNP pentru combaterea fenomenului infracţional de pe suprafeţele de fond forestier administrate, dar şi pentru monitorizarea acestora în cazul unor situaţii deosebite. Prin utilizarea corectă şi punctuală a acestor dispozitive vor fi identificate mai uşor zonele foarte expuse furturilor de material lemnos, cele afectate de tăieri ilegale de arbori, suprafeţele de fond forestier în care se înregistrează calamităţi naturale, precum doborâturi de vânt şi de zăpadă, rupturi de vânt şi de zăpadă, poate fi identificată mai uşor şi la timp declanşarea incendiilor de fond forestier sau chiar pot fi urmărite focarele dăunătorilor forestieri pe care le avem deja localizate. Pe măsură ce le vom utiliza vom căuta noi utilizări practice pentru aceste drone”, a precizat Cezar Tulbure, şeful Biroului de Pază şi Protecţie a Pădurilor.

Suprafaţa totală a fondului forestier gestionat de Direcţia Silvică Suceava este 341.986 de ha, din care 272.574 de ha - proprietate publică a statului, 31.766 de ha -  proprietate publică a unităţilor teritorial administrative, 845 de ha - proprietate privată a unităţilor teritorial administrative şi 36.801 ha - proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice.

 

Silvicultorii suceveni, instruiţi să piloteze dronele, de la distanţă

Pentru concretizarea acestui proiect, săptămâna aceasta, timp de patru zile, la sediul Regiei Naţionale a Pădurilor sunt organizate cursuri de instruire teoretică şi practică în vederea utilizării acestor UAV-uri.

Din partea Direcţiei Silvice Suceava la aceste cursuri participă trei ingineri silvici – dr. Cezar Tulbure, Iulian Stasiuc şi Ovidiu Morari.

În prima etapă, instructajul este asigurat de personalul calificat din cadrul Aerocontrol UAV.

Pe lângă drone, RNP a achiziţionat şi soft special de fotogrametrie, cu care se pot realiza măsurători foarte precise, în baza imaginilor captate din aer, dar şi hărţi detaliate.


Sursa: monitorulsv.ro

Add comment


Security code
Refresh

Arhiva Iasi TV Life

« December 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31