Suceava
Suceava

Suceava (378)

In lectus lorem, pellentesque a elementum sit amet, viverra eget dolor. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer nec metus leo. Praesent luctus felis quis nulla fringilla elementum. Etiam mi sem, cursus vitae ullamcorper id, consectetur quis nulla. Quisque vulputate diam eget eros consectetur laoreet. Donec bibendum ipsum nec nulla vehicula consequat. Sed non sapien in sapien tincidunt elementum id vitae quam. Donec sollicitudin justo at est consequat sed eleifend magna hendrerit. Pellentesque tristique ligula justo.

Incident de groază luni dimineaţă, în faţa unui bloc de pe strada Samuil Isopescu din municipiul Suceava. O bătrână de 79 de ani a fost sfâşiată de un câine, chiar în faţa blocului acesteia. Femeia a ieşit după o găleată şi a fost încolţită în faţa balconului apartamentului său de la parter. Atacul a fost deosebit de violent, câinele smulgându-i efectiv femeii muşchii de la o mână şi o parte din urechea stângă. Ea a fost preluată de o ambulanţă care a transportat-o la spital, în stare gravă.

Femeia a fost atacată în momentul în care a mers în faţa balconului

Maria Murgu, în vârstă de 79 de ani, locuieşte la parterul unui bloc de pe strada Samuil Isopescu. Femeia iubeşte animalele şi vecinii spun că avea grijă de câţiva căţei, care se aciuaseră pe lângă bloc. Sâmbătă făcuse curăţenie în jurul blocului şi adunase gunoiul într-o găleată, pe care o lăsase în faţa balconului. Când a ieşit ieri dimineaţă afară să ia găleata cu gunoi, de sub balconul care are un spaţiu dedesubt a ieşit la un moment dat un câine care a sărit asupra ei.

Femeia abia a apucat să-şi dea seama că era vorba de o căţea, care fătase acolo în noaptea precedentă şi îşi alăpta puii. Atacul a fost de o violenţă ieşită din comun, iar după ce a trântit-o pe bătrână la pământ, câinele a muşcat-o de mai multe ori, sfâşiindu-i muşchii de la o mână. Câinele fioros nu s-a oprit aici, atacul a continuat, rupându-i femeii şi urechea stângă. Plină de sânge, aceasta abia a reuşit să scape din gura animalului şi să se retragă în casă, de unde a sunat de urgenţă la ambulanţă.

De pe patul de spital femeia a avut puterea să ne povestească: ”Din păcate le mai dau şi eu de mâncare acestor câini. Eu nu am ştiut însă că sub balcon era o căţea care are pui, cred că de astă-noapte sau de ieri (n.r. - duminică). Eu m-am dus după găleata cu gunoiul pe care l-am strâns sâmbătă şi ea o fi crezut că îi iau puii, nu ştiu. S-a întâmplat chiar acolo, lângă balcon.”

În starea în care se afla, femeia a apucat să-şi sune fiica şi să-i spună ce i se întâmplase. Aceasta a ajuns întru-un suflet la spital, unde ne-a povestit: ”Avea grijă de trei câini maidanezi de ani de zile, dar nu de câinele care a muşcat-o. Mi-a spus la telefon că era o căţea care fătase şi a atacat-o. Sunt câţiva căţei care stau de ani de zile şi nu sunt agresivi. Probabil că s-au aciuat în ultima perioadă câini străini, căţelele în călduri, probabil au fătat şi au atacat primul om străin. Probabil că a pus-o la pământ de i-a rupt şi lobul urechii.”

Femeia a avut nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale de urgenţă

Femeia a ajuns în stare gravă la spital, pierzând mult sânge în urma rănilor suferite. Aici medicii au preluat-o de urgenţă pentru a o salva, pacienta având nevoie de intervenţii chirurgicale şi pansarea rănilor. Atacul canin a fost unul de o gravitate fără precedent, bucăţi din musculatura femeii fiind pur şi simplu smulse.

Şeful Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean Suceava, medicul Liviu Cârlan, ne-a declarat: ”Pacienta a ajuns la UPU în stare de conştienţă, dar cu multiple plăgi muşcate de animal, în urma unei agresiuni canine. Cea mai importantă leziune este la nivelul antebraţului drept, cu afectarea pe aproximativ 30% din suprafaţa antebraţului drept. Cel mai probabil va fi nevoie de o intervenţie de chirurgie plastică, cu o plastie de piele din altă regiune. Există şi alte plăgi muşcate multiple la nivelul antebraţului stâng şi o plagă muşcată la nivelul urechii stângi, în regiunea inferioară.”

Medicii spun că o asemenea agresiune cu o aşa lipsă de parte musculară de pe antebraţ nu au mai întâlnit. Femeia a rămas în îngrijirea acestora, urmând a fi internată în secţia de chirurgie plastică şi reparatorie.

Locuitorii din cartier se plâng că în zonă sunt adevărate haite de câini        

La blocul unde a avut loc agresiunea a fost găsit locul de sub balconul femeii în care se aciuase căţeaua care îşi proteja puii proaspăt fătaţi. Oamenii care locuiesc pe strada Samuil Isopescu se plâng că în zonă au fost semnalaţi foarte mulţi câini şi nimeni nu ia nici o măsură. Una dintre femeile din blocul respectiv, speriată de ce i s-a întâmplat vecinei sale, ne-a spus: ”Am văzut că sunt urme de sânge şi exact la vecina mea mă gândeam. Avea aici nişte câini de care mai avea grijă, dar nu ştiu dacă a fost unul dintre câinii ăştia. Ieri, când am ieşit din bloc, a fost prima dată când au început să fie agresivi şi cu mine şi lătrau. Cred că cineva i-a bătut sau i-a fugărit, de erau în starea aia de panică.”

Alţi locatari spun că nimeni nu ia nici o măsură împotriva acestor câini, iar ei nu se simt în siguranţă. O trecătoare ne-a relatat: ”Foarte mulţi câini vagabonzi sunt, să veniţi seara să vedeţi ce e. Cel puţin la mine acolo, la L3, am un părcuşor în faţa blocului, noaptea e o hârâială de nu poţi dormi. Ce să mai vorbim de ieşit noaptea din casă, nu ieşim noaptea deloc. Venea fata seara de la serviciu, la ora 21.00, şi trebuia să-i ieşim înainte.”

Căţeaua agresivă a fost prinsă şi dusă cu tot cu pui în adăpostul de câini 

Ieri la prânz, o echipă de hingheri au reuşit să prindă căţeaua şi să o transporte, împreună cu cei opt pui ai ei, în adăpostul de câini din lunca Sucevei. Cei de la primărie au constatat că animalul intrase sub balconul femeii şi fătase acolo, după ce a găsit cel puţin un loc prin care a putut pătrunde acolo. Reprezentantul Asociaţiei de locatari numărul 26, Nicolae Maier, spune că a trimis nenumărate adrese către Primăria Suceava, în care a semnalat prezenţa câinilor vagabonzi în zonă, fără a primi însă nici un rezultat.

”Noi avem obligaţia să anunţăm, să facem oficial în scris la compartimentul de la primărie care se ocupă cu treaba asta. Eu am treabă doar cu blocul şi un metru pe lângă bloc, restul spaţiului e al primăriei. Am făcut sesizări la primărie şi nu am primit nici un răspuns. Am făcut sesizări şi în cadrul şedinţelor pe care le face primarul cu asociaţiile de proprietari din când în când. Aşa că să-şi facă treaba fiecare”, a declarat Maier.

Câinele care a muşcat-o pe femeia în vârstă de 79 de ani se instalase în perimetrul blocului, care, conform spuselor şefului de asociaţie, ar aparţine acestei asociaţii de proprietari. Chiar dacă doar primăria dispune de serviciu de ecarisaj, simpla sesizare a administraţiei locale nu poate duce întotdeauna la rezolvarea unei asemenea probleme. Este nevoie, de cele mai multe ori, şi de implicarea directă a şefilor de asociaţie, care trebuie să găsească şi ei moduri de soluţionare a acestor probleme, care din păcate uneori devin grave. În cazul unei informări primite din partea spitalului judeţean cu privire la acest incident grav, poliţiştii pot deschide un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin.

Ne cerem scuze pentru imaginile care pot afecta emoţional cititorii, însă considerăm că acestea trebuie să devină un important semnal de alarmă pentru ca această problemă a câinilor comunitari să nu mai fie tolerată.

Sursa: monitorulsv.ro

Aproape 10.000 de dosare penale înregistrate pe rolul parchetelor sucevene au ieşit din termenul de soluţionare rezonabil al urmării penale de un an de zile, imensa cifră crescând mult între finele anului 2015 şi finele anului 2016. Procurorii invocă volumul foarte mare de muncă şi numărul mare de dosare de soluţionat, fapt evident din statistici, fără însă ca această justificare să-i încălzească prea mult pe oamenii care îşi aşteaptă dreptatea. Cea mai mare problemă este că sunt şi multe dosare aflate în faza de anchetă de ani de zile, nu doar de un an, ceea ce aduce acuze şi reclamaţii peste reclamanţii la adresa poliţiştilor care fac cercetarea penală ori a procurorului de caz.

 

Sucevenii dau dovadă de foarte multă apetenţă pentru plângeri penale

Analiza de bilanţ a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava arată că la finele anului 2016 s-a ajuns la 9.777 de dosare mai vechi de un an de zile, faţă de 7.163 câte erau în 2015.

Procurorul general Daniela Iuliana Lămăşanu le-a explicat reporterilor Monitorul de Suceava cauzele pentru care s-a ajuns la un număr atât de mare de dosare în care nu s-a dat la timp o soluţie.

Aceasta a arătat în primul rând volumul imens de dosare de soluţionat, sucevenii dovedind o mare apetenţă pentru a depune plângeri penale. Astfel, la cele zece parchete locale şi cele două parchete judeţene din Suceava şi Botoşani arondate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au fost de soluţionat anul trecut 66.001 dosare. Prin comparaţie, în 2012, erau doar puţin peste 54.000 de dosare.

 

Aproape 2.000 de dosare repartizate unui procuror într-un an

Mai ales la parchetele locale, unde sunt puţini procurori, s-a ajuns ca un procuror să aibă repartizate spre soluţionare şi aproape 2.000 de dosare într-un an de zile. Cei mai aglomeraţi au fost procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, aceştia având în 2016 o medie de 1.921 de dosare de soluţionat per procuror. Un volum de muncă evident enorm. 

Procurorul general Daniela Iuliana Lămăşanu a exemplificat la cauzele acestor întârzieri schemele incomplete de procurori dar şi fluctuaţia acestora. Mai concret, la parchetele locale, acolo unde sunt cele mai multe dosare, sunt mulţi procurori tineri, care sunt în diferite faze ale carierei profesionale şi care, imediat ce avansează, caută cel mai adesea să se transfere la o unitate de parchet superioară ori la una similară dintr-un oraş mare:

„Aceste fluctuaţii duc la redistribuirea dosarelor la alţi procurori. Iar asta înseamnă din nou întârzieri, pentru că procurorii care le preiau au la rândul lor propriile dosare, care sunt foarte multe”, a explicat procurorul general.

 

Pensionările masive din Poliţie au contribuit şi ele la întârzieri 

O altă problemă din 2016 care a dus la acumularea numărului de dosare vechi, nesoluţionate a plecat de la organul de cercetare penală, adică de la poliţiştii care se ocupă de dosare. Anul trecut, în jur 10% din totalul poliţiştilor din judeţ au ieşit la pensie, profitând de prevederile legale favorabile. Aşa s-a ajuns ca acelaşi dosar să fie plimbat pe la doi-trei poliţişti, cei ieşiţi la pensie lăsând dosarele în arhivă pentru a fi preluate ulterior de alţi colegi. Automat, aceştia au nevoie de o perioadă în care să se pună la punct cu conţinutul respectivelor dosare.  

 

Decongestionare: Sute de dosare vechi, preluate de parchetele superioare

Procurorul general a arătat şi ce s-a făcut concret pentru ca această problemă să fie cât de cât atenuată. Parchetele superioare au preluat de la parchetele locale sute din dosarele vechi, cele mai stringente. De exemplu, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a preluat 315 dosare, din care a soluţionat 183. Din cele 183 de dosare vechi soluţionate, în 137 s-au întocmit rechizitorii prin care inculpaţii au fost trimişi în judecată.

 

Unde sunt cele mai multe dosare vechi nesoluţionate

Cele mai multe dosare rămase în lucru de peste un an de zile sunt la procurorii de la Suceava şi Rădăuţi. Acest fapt este în legătură directă cu faptul că cele două unităţi de parchet au de departe şi cel mai mare volum de muncă.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava sunt 3.427 de dosare mai vechi de un an de zile, iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi sunt 1.726 de astfel de „pietre de moară”. Numărul de dosare nesoluţionate este în creştere faţă de 2015, în trendul general de care am amintit încă de la începutul acestui material de presă.

Concluzionând aşadar cifrele şi explicaţiile date de procurorul general, cele mai multe dosare vechi nu au soluţii date pentru că volumul de muncă depăşeşte actualele posibilităţi umane, fie că este vorba de poliţişti care fac munca de cercetare penală, fie de procurorii de caz.

În cazul dosarelor mai ample de multe ori se pierde extrem de mult timp cu expertizele care sunt dispuse în dosare. Sunt cazuri în care trece şi mai mult de un de zile până când un expert trage concluziile dintr-un dosar. Mai mult, dacă se cere o contraexpertiză sau un supliment de expertiză, se pierde din nou foarte mult timp.

Cele mai triste situaţii sunt atunci când cei care aşteaptă o soluţie sunt oameni care au trecut prin drame cumplite, şi-au pierdut membri ai familiei ori au rămas cu traume severe în urma unor agresiuni sau accidente rutiere.

 

Dosare cu anchete care se prelungesc foarte mult

Printre dosarele vechi aflate încă pe masa procurorilor putem aminti, pentru a da doar câteva exemple, de cumplita explozie de la Restaurantul „Trafic” din municipiul Câmpulung Moldovenesc, din noaptea de 29 spre 30 noiembrie 2014, în urma căreia au muri trei femei. În acest dosar, în vara anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava făceau cercetări pentru cinci infracţiuni, dar aşteptau rezultatele unei expertize privind modul în care s-a produs explozia şi mai ales cu privire la şirul de nereguli care a dus la aceasta. Un alt dosar cu importante repercusiuni, în acest caz economice, este cel legat de incendiul din Complexul Comercial Rozita, tot din decembrie 2014.

Un alt dosar vechi este cu privire la un groaznic accident rutier în urma căruia au murit două femei. La finele lui iulie 2015, pe E 85, la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, o basculantă condusă de un tânăr în vârstă de 23 de ani a lovit violent un autoturism în care erau membri unei familii din Suceava. În urma impactului, o tânără în vârstă de 27 de ani şi soacra acesteia au murit. Ancheta preliminară a poliţiei a stabilit că tânărul de 23 de ani, care conducea vehiculul, a făcut o manevră pentru a evita o maşină din faţa sa, cauză din care a pătruns pe contrasens.

 

Cum se pot face contestaţiile privind lungirea nejustificată a anchetelor

Conform actualelor prevederi ale Codului penal, durata rezonabilă a perioadei de urmărire penală într-un dosar penal este de un an de zile. După această perioadă, cine este nemulţumit poate cere în instanţă ca judecătorii să-i impună procurorului de caz un termen în care să finalizeze urmărirea penală. Este adevărat, procurorul poate invoca, argumentat, complexitatea anchetei, caz în care instanţa nu îi impune un termen fix. Sunt însă şi multe cazuri în care chiar inculpaţi din dosar au reuşit să obţină în instanţă o confirmare a faptului că ancheta este prelungită nejustificat, ceea ce a dus la stabilirea unui termen de finalizare a anchetei.

 

Achitări: Puţini inculpaţi trimişi în judecată au fost găsiţi nevinovaţi

În ceea ce priveşte achitările, oameni trimişi în judecată de procurori iar apoi găsiţi nevinovaţi de judecători, pe parcursul anului 2016, la toate unităţile Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, s-au înregistrat 23 de cazuri de inculpaţi achitaţi pe fond. Cifra este în scădere semnificativă faţă de anul 2015. Alţi opt inculpaţi au fost achitaţi pentru că fapta, deşi exista, nu prezenta pericolul social al unei infracţiuni. Achitările pe fond (n.r. lipsa vinovăţiei, sub diferite forme) au reprezentat în 2016 un procent de doar 0,74% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată. Un rezultat mulţumitor pentru procurorii suceveni. Sursa: monitorulsv.ro

 

 

 

Un bărbat de 27 de ani din comuna Horodnic de Sus este acuzat că a luat-o cu forţa pe fosta sa prietenă, o tânără de 20 de ani, din localitate, şi a sechestrat-o o perioadă de timp în autoturismul său.

Totul a început miercuri noapte, în jurul orei 00.15, în comuna Horodnic de Sus. Fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, Orest Ț., de 27 de ani, din localitate, s-a pornit la volanul autoturismului său spre o adresă din sat, unde auzise că se află fosta sa prietenă, o tânără de 20 de ani. Ajuns la locuinţa verişoarei acesteia, bărbatul a intrat în curte şi a bătut cu o lopată în uşa locuinţei, chemând-o afară pe fată. În momentul în care tânăra a ieşit în faţa uşii, individul a luat-o cu forţa şi a băgat-o în maşină, după care a demarat. Fiind anunţată de cele întâmplate, mama fetei a sunat la 112, în jurul orei 01.00, anunţând poliţia despre ce se întâmplase. Un echipaj de poliţie a plecat în căutarea autoturismului Audi A4, cu semnalmentele indicate, acesta fiind găsit în urma patrulărilor pe drumul comunal Hardic, la circa 5 kilometri distanţă de locul de unde o luase pe tânără. În autoturism se afla la volan bărbatul de 27 de ani, iar în dreapta lui tânăra care fusese luată cu forţa. La sosirea echipajului bărbatul, care mirosea a alcool, a fugit, fiind prins în scurt timp şi imobilizat de poliţişti. El a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde a refuzat să sufle în aparatul etilotest, dar i-au fost recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Tânăra de 20 de ani a fost şi ea transportată la spital, unde a fost diagnosticată cu o echimoză uşoară, fără ca medicul de gardă să se pronunţe asupra numărului de zile de îngrijiri medicale. În urma probelor adunate, împotriva lui Orest Ț. a fost dispusă reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Acesta a fost introdus în arestul IPJ Suceava, iar în urma propunerii procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, bărbatul va fi cercetat în continuare în stare de libertate.Sursa: mediafax.ro

Doi tineri care abia au avut nunta, în urmă cu mai puţin de o lună de zile, au fost implicaţi într-un grav accident rutier, soţul pierzându-şi viaţa, iar soţia ajungând la Spitalul Judeţean Suceava, cu leziuni destul de grave. Accidentul a avut loc în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 3.00, pe DN 17, în comuna Poiana Stampei. Cei doi tineri fuseseră la o petrecere, iar la ora accidentului se întorceau spre casă. O manevră bruscă a conducătorului auto a dus la pierderea controlului asupra volanului, maşina ieşind în afara drumului şi răsturnându-se. Din păcate, pentru tânărul în vârstă de 30 de ani, care se afla la volan, nu s-a mai putut face nimic, acesta decedând la scurt timp după ce a ajuns la Spitalul Municipal Vatra Dornei. 

Cum s-a petrecut accidentul

Claudiu Ovidiu Vasiluţ, în vârstă de 30 de ani, localnic din Poiana Stampei, se afla la volanul unui autoturism Hyundai. Accidentul s-a produs în dreptul benzinăriei Lukoil, în Poiana Stampei. Şoferul a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, iar maşina s-a răsturnat în afara părţii carosabile, pe partea dreaptă a drumului. Poliţiştii bănuiesc că acesta a vrut să intre în benzinărie, după care a tras de volan pentru a reveni pe carosabil. Cert este că maşina avea viteză şi s-a răsturnat violent în afara drumului.

Tânărul de la volan a fost găsit proiectat în afara autoturismului. A fost preluat de o ambulanţă şi dus la Spitalul Municipal Vatra Dornei, unde în scurt timp a decedat din cauza gravelor leziuni la cap. Acesta era în comă profundă, în şoc respirator, iar manevrele de resuscitare încercate în cazul său nu au avut succes. 

Tânăra de 22 de ani este stabilă şi în afara pericolului

Soţia acestuia, Maria Ionela, în vârstă de 22 de ani, a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Spitalul Municipal Vatra Dornei, de unde a fost transferată la Spitalul Judeţean Suceava. Diagnosticul preliminar pus în cazul ei a fost traumatism cranian, comoţie cerebrală, epistaxis, hematemeză.

Ieri după-amiază, medicii au apreciat că starea tinerei s-a îmbunătăţit, fiind în afara oricărui pericol. Totuşi, având în vedere leziunea de la cap, pacienta urmează să mai fie ţinută sub supraveghere timp de câteva zile.

În urma necropsiei şi a recoltării de probe, urmează a se stabili dacă tânărul era băut la ora accidentului. Conform declaraţiilor unor apropiaţi, acesta ar fi băut în noaptea tragediei două pahare de vin.

 

Risc mare de accidente mortale pe DN 17, la Poiana Stampei

Claudiu Ovidiu Vasiluţ şi Maria Ionela s-au căsătorit pe 28 ianuarie 2017. Nunta lor a fost oficiată de primarul Viluţ Mezdrea, care îi cunoştea foarte bine, fiind vecini şi amici din copilărie. Aflat la Bucureşti, primarul s-a arătat şocat de moartea atât de tragică a lui Claudiu Ovidiu Vasiluţ şi de cât de crunt a putut fi destinul cu cei doi tineri abia căsătoriţi.

Cei doi tineri lucrau în Germania şi se pregăteau în aceste zile să plece din ţară.

Porţiunea de pe DN 17 de la Poiana Stampei este cunoscută ca periculoasă, iar aici au loc periodic accidente grave. Chiar în acest an, la Poiana Stampei a mai avut loc un accident mortal, un impact între două autotrenuri.

Drumul relativ bun, care permite rularea cu viteză, traficul mai redus, dar şi curbele periculoase sunt o combinaţie care poate fi fatală pe această porţiune a drumului care leagă Suceava de Ardeal. Ce este atipic în cazul acestui accident este că tânărul de la volan era localnic. În ultimii ani, în toate accidentele grave de la Poiana Stampei au fost implicaţi şoferi aflaţi în tranzit.

 

A doua familie nenorocită după un accident rutier, în doar câteva zile

Tragedia de la Poiana Stampei vine la câteva zile după ce o altă tânără familie, din Fălticeni, a fost distrusă în urma unui accident rutier.

În seara zilei de 14 februarie, un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani, din Fălticeni, a fost scăpat de sub control într-o curbă periculoasă, între Mălini şi Cornu Luncii, în zona intersecţiei cu drumul spre Sasca. Maşina s-a zdrobit de un copac, iar în urma groaznicului accident soţia şoferului, o tânără de 25 de ani, a murit. De asemenea, fetiţa celor doi, în vârstă de 3 ani, aflată pe bancheta din spate, a fost rănită grav. Sursa: monitorulsv.ro

În România se pare că infractorii au devenit persoane cu greutate, ale căror declaraţii incendiare sunt luate ca literă de lege, iar în baza acestora se deschid dosare penale, sunt cercetaţi oameni ai legii şi apar articole de presă. Un astfel de caz halucinant se petrece în Suceava, sub privirile impasibile ale celor care ar trebui să ia atitudine.

Săptămâna trecută, postul de televiziune Antena 3 a difuzat un material de aproape 15 minute în care a plecat de la tăierile ilegale de arbori şi a ajuns la contrabanda din zonă, context în care s-au prezentat fragmente din înregistrarea blurată ca imagine şi distorsionată ca voce a unui individ care dădea nume de poliţişti şi procurori pe care-i acuza că sunt în spatele acestui fenomen al traficului cu ţigări. Şi nu au fost singurele afirmaţii ale acestui „martor” sub acoperire, care a oferit şi detalii despre cum el însuşi transporta ţigări de contrabandă, dar şi arme de foc, inclusiv automate, pe care le-a introdus ilegal în România, via Ucraina. Afirmaţiile sunt dintre cele mai grave, dar nu au fost dovedite cu absolut nimic, cu fotografii, date sau înregistrări care să certifice că într-adevăr vreun poliţist sau procuror dintre cei amintiţi este implicat în contrabanda cu arme şi ţigări.

Oamenii care cunosc exact situaţia şi-au dat seama că este un ghiveci din care s-au folosit anumite secvenţe pentru a construi o poveste despre hoţii care sunt mână în mână cu poliţiştii, numai că pentru publicul larg materialul s-a dorit, şi probabil că aşa a şi fost perceput, drept o mare bombă, cu dezvăluiri „incendiare”.

 

„E posibil să-şi măsoare ultimele zile de libertate”

Persoanele vizate de acuzaţiile aduse în materialul difuzat pe amintitul post naţional de televiziune cred că în spate este doar o diversiune a unor indivizi care încearcă din răsputeri să-şi apere pielea.

Comisarul-şef Cristian Macsim, unul dintre cei vizaţi în material, este de părere că materialul îi are în spate pe cei trei denunţători din dosarul în care a fost cercetat, respectiv Florinel Grigore Todiruţ, Ion Gheorghe Ciotău şi George Romică Ungureanu.

Opinia sa este împărtăşită şi de subcomisarul Marius Ciotău, şeful Secţiei Nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, care crede că în spate este o răzbunare şi o tentativă de a abate lucrurile de la realitate.

Principalul acuzator din material a fost identificat ca Ion Gheorghe Ciotău, din Costişa – Frătăuţii Noi, un individ condamnat definitiv la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru contrabandă, tentativă la distrugere şi instigare la mărturie mincinoasă. Pe numele aceluiaşi individ, dar şi al altor două persoane, printre care George Romică Ungureanu, este în faza de judecată un alt dosar, cu 24 de furturi. Este un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi şi care este tărăgănat în mod dubios de mai bine de doi ani.

Prezenţa lui Ion Gheorghe Ciotău în materialul de la Antena 3 este certificată de o rudă foarte apropiată, care a oferit şi indicii despre acest aspect.

„După voce, chiar dacă este distorsionată, după haină şi după ceea ce spunea, pot afirma că este el (n.a. - Ion Gheorghe Ciotău). Nu pot să-mi dau seama de ce s-a dus la televiziune, dar e posibil să-şi măsoare ultimele zile de libertate. Din câte ştiu eu, nu lucrează nicăieri şi nici nu ştiu dacă a lucrat ceva”, a arătat ruda lui Ion Gheorghe Ciotău.

 

Materialul de la Antena 3 a venit la câteva zile după ce instanţa a dispus „completarea urmăririi penale” faţă de Florinel Grigore Todiruţ

Curios este că materialul de pe postul naţional de televiziune a apărut la scurt timp după ce Monitorul de Suceava a publicat un material prin care anunţa că plângerea depusă împotriva ofiţerului de la fostul Serviciu de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava Florinel Grigore Todiruţ a fost retrimisă de judecători la DNA pentru completarea urmăririi penale.

Este vorba de o plângere depusă în cursul anului trecut, la structura centrală a DNA, prin care comisarul-şef Cristian Macsim, fost şef al SIPI Suceava, şi poliţiştii Marius Ciotău, Ilie Pîrghie şi Constantin Chichiriţă, toţi de la Secţia 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, au solicitat să se efectueze cercetări faţă de ofiţerul Florinel Grigore Todiruţ. Cei patru consideră că sunt elemente din care să rezulte comiterea de către Todiruţ a infracţiunilor de abuz în serviciu, inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi uzurparea de calităţi oficiale. Totuşi, plângerea nu a avut sorţi de izbândă la procurorul de caz de la DNA, care a dispus clasarea cauzei.

Ordonanţa de clasare a fost atacată la procurorul-şef al DNA Suceava, care a menţinut soluţia, astfel încât s-a ajuns în instanţă. Tribunalul Suceava a ajuns la concluzia că plângerea trebuie admisă, astfel încât a fost desfiinţată ordonanţa de clasare vizavi de faptele de care este acuzat Florinel Grigore Todiruţ, iar cauza a fost trimisă la procuror pentru completarea urmăririi penale.

Trebuie spus că Todiruţ este cel de la care a plecat efectiv ancheta în urma căreia Cristian Macsim şi poliţiştii Marius Ciotău, Ilie Pîrghie şi Constantin Chichiriţă au fost aduşi, în decembrie 2014, la DNA Suceava cu jandarmi în vederea audierilor, pentru ca mai apoi unii dintre ei să ajungă şi în arestul Poliţiei Suceava pentru o perioadă de 24 de ore sub diferite acuzaţii care ulterior nu s-au adeverit, motiv pentru care cauza în ceea ce-i priveşte a fost clasată.

Plângerea lui Florinel Grigore Todiruţ a fost susţinută la acea vreme de declaraţii date din arestul IPJ Suceava de Ion Gheorghe Ciotău şi George Romică Ungureanu, pretinşi sau chiar reali colaboratori ai SIPI Suceava, indivizi cercetaţi pentru zeci de furturi şi al căror dosar se află la Judecătoria Rădăuţi.

 

Cristian Macsim: „Aceşti indivizi simt că începe să se strângă laţul”

Comisarul-şef Cristian Macsim este de părere că plângerea depusă împotriva fostului subaltern Florinel Grigore Todiruţ este legată direct de materialul difuzat de postul Antena 3.

„Atât Todiruţ, cât şi ceilalţi doi au dosare în fază de urmărire penală pentru o serie de fapte săvârşite atât în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, şi aici mă refer la Todiruţ, cât şi a altor infracţiuni, şi aici mă refer la toate cele trei persoane. Deoarece atât eu, cât şi ceilalţi trei poliţişti cercetaţi în dosar am promovat şi susţinut mai multe plângeri penale faţă de denunţători, plângeri aflate în diferite stadii de urmărire penală la DNA Suceava, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, aceşti indivizi simt că începe să se strângă laţul”, a arătat fostul şef al SIPI Suceava.

Ofiţerul spune că s-ar fi aşteptat ca măcar dreptul la replică pe care l-a transmis la Antena 3 să fie difuzat pe post, lucru care nu s-a întâmplat. Cât despre acuzaţiile care i se aduc, acestea au fost demontate de doi procurori care au decis clasarea dosarului din 2014.

„Dosarul în care am fost cercetat a fost clasat de doi procurori în luna septembrie a anului trecut. Inserările din material referitoare la referatul procurorilor au fost în mod clar infirmate prin ordonanţa de clasare”, a arătat comisarul-şef Cristian Macsim.

 

Implicarea poliţiştilor de la Gălăneşti în contrabanda cu ţigări, o poveste fără probe

La fel de revoltat a fost şi subcomisarul Marius Ciotău vizavi de această pseudo-anchetă şi minciunile aruncate în mediul public.

Marius Ciotău a amintit că în decembrie 2014 a fost audiat mai întâi ca martor la DNA Suceava, iar în ziua de 22 decembrie a avut parte de o percheziţie, ca urmare a plângerilor lui Ion Gheorghe Ciotău (între cei doi este doar asemănare de nume, fără nici un grad de rudenie) şi ale lui George Romică Ungureanu, într-un dosar în care era acuzat de contrabandă.

„La percheziţia de la domiciliul meu, conform procesului verbal încheiat de reprezentanţii DNA, nu s-a găsit nici măcar un pachet de ţigări de contrabandă, iar cercetările ulterioare au confirmat că nu sunt vinovat”, a arătat subcomisarul Marius Ciotău.

Acesta a amintit şi un alt episod, din cursul anului 2013, când Ion Gheorghe Ciotău şi George Romică Ungureanu au fost înregistraţi telefonic ca urmare a faptului că erau suspecţi în comiterea mai multor furturi şi pe numele lor era înregistrat un dosar penal.

Cu acel prilej, în toate discuţiile înregistrate nu s-a pomenit nici un moment că poliţiştii de la Gălăneşti ar coabita cu infractorii şi ar sprijini traficul cu ţigări de contrabandă.

„A veni acum şi a spune verzi şi uscate, fără date concrete, fără nimic palpabil, arată că este vorba de disperare şi de o încercare de a-şi scăpa pielea. În toată activitatea de poliţist am fost corect, iar dacă cineva va dovedi vreodată că mi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi am ajutat infractori, în secunda doi îmi dau demisia”, a precizat subcomisarul Marius Ciotău. 

 

„Ceea ce a spus acolo este un autodenunţ, că era cărăuş şi traficant de arme”

O declaraţie extrem de gravă a răzbătut din materialul difuzat de postul de televiziune Antena 3. Persoana care vine cu declaraţiile „incendiare” la adresa poliţiştilor care încurajau şi protejau traficul cu ţigări aduse ilegal din Ucraina, fiind chipurile antemergători pentru a asigura transportul de contrabandă, recunoaşte că era implicată în acest fenomen. Identificat de una din rudele apropiate ca fiind Ion Gheorghe Ciotău, denunţătorul se pare că se bucură de o mare permisivitate din partea organelor statului român.

„După ce am văzut reportajul de la Antena 3 am rămas blocat. Am rămas blocat că este liber (n.a. - Ion Gheorghe Ciotău), pentru că ceea ce a spus acolo este un autodenunţ, că era cărăuş şi traficant de arme. În secunda doi acea persoană trebuia arestată. Mă miră faptul că este liber. El este un individ care merge pe principiul cine nu e de acord cu el este împotriva lui şi face tot posibilul să-l distrugă şi să-l defăimeze. S-a ajuns ca infractorii din România, aşa cum este el, să facă legea, iar organele statului nu mai există. Dacă el visează ceva noapte, a doua zi vrea să pună în aplicare”, a opinat ruda lui Ion Gheorghe Ciotău.

 

Fostul şef al DIICOT Suceava, acuzat şi el de infractori

În reportajul TV apare şi numele fostului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, procurorul Marius Cazac. Acelaşi individ care-i acuză pe poliţişti că protejau traficul de ţigări susţine că ar fi divulgat toate aceste date cu ocazia unei întâlniri pe care a avut-o cu Marius Cazac, numai că acesta nu ar fi făcut nimic.

Nici de această dată afirmaţiile nu sunt susţinute cu vreo dovadă concretă, iar, în plus, nici o altă instituţie a statului român nu a putut demonstra că ar exista vreo legătură între contrabandişti şi vreunul din cei patru poliţişti amintiţi în material, respectiv comisarul-şef Cristian Macsim, subcomisarul Marius Ciotău şi agenţii Ilie Pîrghie şi Constantin Chichiriţă, dar şi procurorul Marius Cazac.Sursa: monitorulsv.ro

UPDATE

Victimele accidentului au ajuns la Spitalul Judeţean Suceava, unde probleme mai grave s-au constatat în cazul fetei în vârstă de 3 ani. Aceasta a fost diagnosticată preliminar cu un traumatism cranio-cerebral mediu şi o contuzie hepatică. Micuţa era în stare de comă marţi noapte, însă medicii au apreciat că starea ei este favorabilă.

Femeia care era lângă fetiţa, pe bancheta din spate, mama tinerei care a murit, a fost diagnosticată cu o contuzie toraco-abdominală şi un traumatism cranio-cerabral

Șoferul, Iulian Guia, a fost verificat cu etilotestul, rezultând o valoare de 0,07 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. În cazul unei astfel de alcoolemii nu se poate spune sub nici o formă că tânărul era băut. 

Un accident rutier foarte grav s-a petrecut aseară, între Cornu Luncii şi Mălini, după ce un tânăr în vârstă de 28 de ani a scăpat de sub control autoturismul pe care îl conducea, iar maşina s-a zdrobit de un copac. Accidentul s-a petrecut în jurul orei 20.15, pe DJ 209A, între Cornu Luncii şi Mălini, la intersecţia cu drumul spre Păiseni.

În urma impactului, o femeie în vârstă de 25 de ani, Irina Guia, din Fălticeni, care era pe locul din dreapta faţă, a fost găsită moartă, proiectată în afara maşinii. Tânăra era soţia conducătorului auto, Iulian Guia, care a scăpat cu viaţă. Pe bancheta din spate erau o fetiţă în vârstă de 3 ani, fiica celei decedate, şi o femeie în vârstă de 45 de ani, din câte se pare mama tinerei de 25 de ani. Cele două pasagere de pe bancheta din spate au fost găsite încarcerate de echipajul de la Detaşamentul de pompieri Fălticeni care a intervenit la faţa locului. Ambele au fost transportate la Spitalul Fălticeni, iar primele indicii arătau că au leziuni grave.

Curba în care a fost scăpată de sub control maşina este cunoscută ca deosebit de periculoasă. Ghinionul oamenilor a fost şi că maşina a lovit singurul copac aflat în zonă. Maşina a plonjat practic în copacul aflat la o diferenţă de nivel de 1,5 metri faţă de carosabil.

Poliţiştii rutieri ajunşi la faţa locului au demarat imediat cercetări pentru a stabili condiţiile în care s-a produs accidentul. După toate probabilităţile, şoferul a ratat practic curba deosebit de periculoasă, iar maşina a ieşit cu viteză mare de pe carosabil.

Bărbatul care s-a aflat la volan era singurul care nu avea leziuni care să-i pună viaţa în pericol.

Accidentul de ieri este cel mai grav petrecut până acum în 2017 pe şoselele din judeţul Suceava.


Sursa: monitorulsv.ro

Un italian în vârstă de 65 de ani, acuzat că a comandat şi regizat un atac mafiot împotriva fostei sale iubite, o suceveancă în vârstă de 47 de ani, căreia i-a fost incendiată garsoniera, faptă petrecută tocmai în septembrie 2014, nu a fost trimis în judecată nici până acum, procurorii invocând complexitatea anchetei. Italianul a avut doi complici români, iar partea tragică a cazului este că cel care a provocat incendiul, care s-a transformat neprevăzut într-o explozie, a murit din cauza gravelor arsuri suferite.

Dosarul s-a aflat iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care l-a pus sub acuzare pe italian pentru comiterea infracţiunilor de omor şi instigare la distrugere calificată. Italianul Rosario Occhipinti a fost chiar reţinut în luna februarie a anului trecut pentru 24 de ore, însă apoi propunerea procurorului de caz de arestare preventivă a fost respinsă, atât de Tribunalul Suceava, cât şi de Curtea de Apel Suceava. 

Rosario Occhipinti s-a întors în aceste condiţii în Italia, fără nici o restricţie.

Între timp, dosarul a fost declinat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, unde se află încă în faza de anchetă.

 

O explozie neprevăzută care i-a fost fatală chiar autorului incendierii

Din ancheta poliţiştilor şi a procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava rezultă că, în septembrie 2014, inculpatul Occhipinti Rosario l-a instigat pe numitul Ionel Barbu, din Ilfov, să incendieze garsoniera persoanei vătămate C.M., imobil situat în municipiul Suceava, într-un bloc de garsoniere de pe strada Dimitrie Cantemir, din spatele blocului Belvedere. Ionel Barbu a primit o sumă de bani, iar în noaptea de 20 spre 21 septembrie 2014, împreună cu un complice, Constantin Stancu, tot din Ilfov, s-a deplasat la respectivul imobil. Cei doi s-au deplasat cu o maşină condusă de italian, care i-a supravegheat îndeaproape.

Din cercetări a rezultat că Ionel Barbu s-a urcat pe o scară pusă pe exteriorul blocului (găsită ulterior la faţa locului) şi a aruncat pe o fereastră întredeschisă  un recipient cu lichid inflamabil având fitilul aprins. Femeia nu era acasă, şi, a rezultat din cercetările ulterioare, în interiorul garsonierei se acumulase gaz, pe fondul unor pierderi de la butelia care alimenta aragazul. Aşa se explică şi explozia foarte puternică, care l-a surprins şi pe cel care a aruncat recipientul cu lichid inflamabil. Ionel Barbu a fost văzut de mai mulţi martori alergând cu hainele în flăcări.
Incendiul a fost doar o parte a unei tragedii care avea să se consume ulterior.

Ionel Barbu a suferit arsuri grave (ulterior avea să se stabilească faptul că a suferit arsuri prin flacără – explozie, gradul II-III pe aproximativ 43% din suprafaţa corporală) şi ar fi trebuit să ajungă imediat la cel mai apropiat spital. Acesta s-a urcat în maşina cu care a venit la faţa locului, împreună cu celălalt complice şi cu italianul, şi toţi trei au plecat în grabă de la faţa locului spre Bucureşti. S-au oprit abia la Adjud, la spitalul municipal din localitate, din cauza stării foarte grave a lui Ionel Barbu. După câteva zile, pe 29 septembrie 2014, Ionel Barbu a decedat.

 

Multă panică şi pagube mari

Garsoniera în care a avut loc explozia a fost distrusă complet, dar şi alte locuinţe au fost afectate, uşile de la intrare în special.

La una dintre garsoniere, tâmplăria din lemn de la balcon s-a desprins şi a căzut, tot în urma exploziei. Mai mulţi locatari ai blocului au fost evacuaţi de pompieri pe geamurile garsonierelor, cu ajutorul unor scări culisabile.

Valoarea totală a prejudiciului calculat în acest caz este de peste 100.000 de lei.

 

Gelozia fostului iubit a dus la toată această nebunie

Femeia în vârstă de 47 de ani vizată de atacul în stil mafiot le-a relatat anchetatorilor că a avut un iubit italian care în ultima vreme o terorizase cu telefoanele, încercând să o determine să se întoarcă la el. Femeia refuzase ferm orice propunere de împăcare şi se pare că asta a stârnit furia necontrolată a italianului. De la aceste informaţii a plecat ancheta care a ajuns la italian şi la cei doi complici din Ilfov.


 

Dosarul a ajuns la parchetul local: „o anchetă complexă, care va fi finalizată într-un termen rezonabil”

În februarie 2016, când dosarul era încă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Rosario Occhipinti a fost ridicat din Italia şi adus la Suceava, unde a fost audiat şi i s-au comunicat acuzaţiile, infracţiunile de omor şi instigare la distrugere calificată. Italianul a fost reţinut 24 de ore, însă, a doua zi, Tribunalul Suceava a respins propunerea de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a invocat articolul 227, aliniatul 1 din Codul de Procedură Penală, anume că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru arestarea preventivă a inculpatului. Italianul s-a întors aşadar acasă fără nici o restricţie.

Faptul că dosarul a fost declinat spre Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava indică faptul că încadrarea infracţiunii la omor ar putea să nu stea în picioare. Totuşi, asta nu înseamnă că italianul nu va fi trimis în judecată,  probabil pentru instigare la distrugere calificată şi ucidere din culpă.

„Dosarul penal se află în lucru la organele de urmărire penală din cadrul IPJ Suceava, urmând ca la finalizarea cercetărilor într-un termen rezonabil, având în vedere că este vorba de o cauză complexă, să se dispună soluţie procedurală în cauză”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.  


Sursa: monitorulsv.ro

Tâlhărie vineri seara la o casă de pariuri din cartierul Burdujeni. Un tânăr care îşi petrecuse aproape întreaga zi în interiorul casei de pariuri, jucând la păcănele, a reuşit să sustragă banii din încasări din interiorul casieriei firmei şi sub ameninţări, să dispară cu suma de aproape 5.000 de lei. Totul s-a petrecut într-un timp foarte scurt, sub ochii operatorului casei de pariuri şi a celor câţiva clienţi din interior. În urma descrierii semnalmentelor făptaşului, acesta a fost prins de poliţişti la mai puţin de patru ore de la comiterea faptei.

 

Tâlharul a profitat de un moment de neatenţie al operatorului şi de indiferenţa celorlalţi clienţi din interior

Poliţiştii au fost puşi pe jar în urma unui apel la 112, dat în jurul orei 19.24 de către operatorul casei de pariuri sportive Total Bet din cartierul sucevean Burdujeni, care îi anunţa despre faptul că un tânăr necunoscut i-a furat banii din casieria unităţii, după ce l-a ameninţat. La faţa locului au ajuns mai mulţi poliţişti care au demarat cercetările şi l-au audiat pe operator, precum şi pe ceilalţi martori care au fost de faţă la comiterea faptei. Operatorul în vârstă de 27 de ani, angajat de mai bine de trei luni la casa de pariuri, le-a povestit poliţiştilor că suspectul era client al casei de pariuri de o perioadă de timp şi părea un tip liniştit. „Vineri a venit de dimineaţă, a jucat o perioadă la păcănele, a plecat apoi din sediu şi s-a reîntors, stând apoi o perioadă să privească cum jucau alţii. Îl ştiam de o bucată de timp, dar nu m-am gândit o clipă că ar putea avea un asemenea tupeu”, ne-a povestit operatorul casei de pariuri. La un moment dat, când acesta a ieşit din casieria firmei, pentru a recupera banii dintr-un aparat, tânărul a găsit momentul propice de a acţiona, prin uşa rămasă deschisă şi neasigurată. „Când m-am dus spre aparat, pentru a scoate banii, el a profitat de neatenţia mea şi a pătruns pe uşa întredeschisă în casierie. Eu l-am observat că a intrat şi m-am dus rapid spre el. A apucat să ia banii şi să-i pună în buzunar, moment în care i-am cerut să mi-i dea imediat înapoi. Atunci a început să mă îmbrâncească, iar în momentul în care am insistat, m-a ameninţat să mă dau la o parte dacă vreau să nu mi-o iau”, ne-a relatat, în continuare, operatorul casei de pariuri. Suspectul a fugit din interiorul unităţii, fără ca vreunul dintre cei cinci sau şase inşi aflaţi şi ei în interior, să fi putut interveni în vreun fel. Suspectul reuşise în urma gestului său să sustragă suma de 4.900 de lei din sertarul casieriei şi să dispară fără urmă. Aflat vizibil în stare de şoc, operatorul casei de pariuri a sunat de urgenţă şi i-a anunţat pe poliţişti despre cele întâmplate.

 

Peste 60 de poliţişti au pornit în căutarea suspectului, formând filtre pentru prinderea lui

Conducerea Poliţiei municipiului Suceava a constituit mai multe echipe de căutare, formate din poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Burdujeni, Biroului Ordine Publică, Biroul Rutier şi Secţiei de Poliţie Rurală Adâncata, fiind efectuate mai multe verificări pentru identificarea autorului după semnalmentele indicate şi datele rezultate din anchetă. În urma acestor verificări, cercul de suspecţi pentru comiterea acestei fapte s-a restrâns la un singur tânăr în vârstă de 19 ani, din municipiul Suceava, care a comis de-a lungul timpului mai multe fapte cu violenţă. La toate aceste activităţi au participat peste 60 de poliţişti cu 14 autospeciale de poliţie, care au luat la scotocit întreaga zonă în căutarea acestuia. S-a aflat astfel că suspectul circula cu un autoturism şi putea oricând să părăsească municipiul Suceava. Poliţiştii au format mai multe filtre, în principal la ieşirea spre municipiul Botoşani, unde se ştia că tânărul suspectat are o prietenă, şi spre direcţia Dorohoi, unde în comuna Adâncata acesta are rude.

 

În urma identificării autorului, s-a reuşit recuperarea parţială a sumei de bani furată

În urma acestor acţiuni concertate, în jurul orei 22.55, suspectul a fost identificat în zona hotelului Socim din cartierul Burdujeni. El se numeşte Narcis Artur Popa şi este un tânăr de 19 ani din municipiul Suceava, cunoscut cu antecedente penale. Luat la întrebări despre suma de bani sustrasă din casieria casei de pariuri, acesta a declarat că 1.500 de lei i-a plătit unei case de amanet din oraş, pentru a-şi recupera un telefon mobil lăsat gaj. Asupra lui a fost găsită suma de aproximativ 2.500 lei, sumă care a fost recuperată şi înapoiată firmei păgubite, urmând ca şi suma de 1.500 să fie recuperată de la firma de amanet şi înapoiată păgubiţilor. Pe numele lui Narcis Artur Popa a fost emisă în cursul zilei de sâmbătă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, iar procurorii au luat decizia continuării urmăririi penale faţă de acesta, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, acesta fiind introdus în arestul poliţiei începând cu ora 02.20 în aceeaşi noapte.

 

Tânărul de 19 ani, cunoscut ca recidivist cu un comportament violent

Narcis Artur Popa este cunoscut poliţiştilor ca recidivist, mai ales pentru fapte comise cu violenţă. El a fost condamnat pentru mai multe fapte de furt şi tâlhărie, însă a scăpat până acum de închisoare, primind doar condamnări la măsuri educative, neprivative de libertate. El a fost reclamat până acum de mai multe ori chiar de către părinţii acestuia, care le-au sesizat poliţiştilor că fiul lor le-a furat telefonul sau bani din casă, după ce,  în prealabil îi ameninţase. De asemenea, cercetările efectuate de poliţişti în vara anului 2014, după producerea unor tâlhării în cartierul sucevean Burdujeni, au dus la concluzia că autorul lor ar fi chiar, minorul pe atunci, Narcis Artur Popa. În urma probatoriului instrumentat în cazul tâlhăriei produse vineri seara la casa de pariuri Total Bet din cartierul Burdujeni, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au formulat propunerea de arestare preventivă, iar în cursul zilei de sâmbătă magistraţii Judecătoriei Suceava au luat decizia emiterii unui mandat de arest preventiv pentru 30 de zile, pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie.


Sursa: monitorulsv.ro

Zeci de gospodării din Vatra Dornei au fost afectate de inundaţii în seara zilei de sâmbătă, iar unele se aflau sub ape şi ieri după-amiază. Situaţia a apărut după ce blocuri imense de gheaţă s-au pus în mişcare pe râul Dorna şi au creat baraje naturale care au schimbat efectiv cursul firesc şi au dus la inundarea de case, curţi şi anexe.

Oamenii ale căror gospodării au fost acoperite de ape spun că nu au mai văzut aşa ceva de foarte mulţi ani şi cred că autorităţile s-au mişcat mult prea greu şi ineficient.

Cele mai multe critici s-au îndreptat către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a căror intervenţie a fost extrem de lentă.

„Nici măcar saci nu au adus (notă – reprezentanţii ISU). A venit un tractor de la primărie cred, pe care l-am luat cu mare greutate, iar pompierii au stat şi s-au uitat. Până nu i-am luat la înjurături şi nu am dat telefoane nu s-au mişcat. În acest mod nu se acţionează. La ora 9.00 am luat legătura cu pompierii, au venit pe la 10 şi ceva. Le-am cerut doar o pereche de cizme să pot merge să iau camioneta să pot evacua turiştii, dar nu aveau aşa ceva”, a mărturisit Daniel Olaru, unul dintre dornenii extrem de nemulţumiţi de implicarea autorităţilor.

Nu este singurul care arată cu degetul spre pompieri. Aceeaşi opinie o are şi un vecin care a fost nevoit să intervină singur în prima parte a situaţiei critice.

„Pompierii au venit nepregătiţi, s-a lucrat cu sculele noastre, cu sacii noştri, cu balastul nostru, după câteva ore au ajuns şi ei cu tot ce trebuie”, a menţionat Virgil, un alt dornean ale cărui curte şi anexe se afla şi ieri sub ape.

 

În doar câteva minute, apele râului Dorna şi-au creat un nou curs, prin casele şi curţile oamenilor

Dornenii spun că primele semne ale dezastrului care a urmat au început să apară în jurul prânzului, când ploaia şi temperaturile ridicate au pus în mişcare mari aglomerări de gheţuri, iar unele sloiuri pluteau în picioare şi arătau înfricoşător. Chiar dacă din momentul în care sloiurile au început să curgă şi până ce râul Dorna şi-a schimbat cursul ca urmare a blocajelor apărute au trecut ore bune, autorităţile nu au reuşit să găsească nici o soluţie care să împiedice dezastrul.

„S-a făcut aici un baraj din sloiurile de gheaţă şi după 10-12 ore de când s-a format barajul şi-a dat drumul dintr-odată, într-o jumătate de oră a fost plin de apă”, a povestit unul dintre oamenii ale căror gospodării au fost afectate de revărsarea râului Dorna.

După ce barajul a fost finalizat de mama natură, a fost o chestiune de minute până când apa şi-a găsit un nou curs. Din păcate, acesta a fost prin casele şi curţile oamenilor.

„Dacă aici în casă are 30 de cm, afară cât să aibă? A fost o chestie de 20 de minute”, a spus dorneanul Virgil. Acesta spune că a trăit momente de spaimă, mai ales că în casa în care locuieşte se aflau şi trei femei gravide, din care una a fost evacuată pentru a nu intra în panică. Tot el a urcat un câine în pod, iar un altul l-a adăpostit într-o iesle pentru a nu lăsa animalele pradă apelor furioase.

Oricum, oamenii spun că nu au mai văzut un fenomen similar, cel puţin în ultimii 25 de ani. 

„Sâmbătă, pe la 12.00, au trecut primele sloiuri, şi după a venit puhoiul, au venit alte sloiuri până la nivelul digului şi atunci mi s-a părut pericolul cel mai mare”, a povestit Aneta Otârcă. O vecină, Mariana, a mărturisit că nu credea că o să se ajungă aici: „Niciodată de când suntem aici nu a fost apa atât de mare, a mai ieşit apa, dar nu aşa”.

Turişti căraţi în spate de pompieri, pentru a fi scoşi dintre ape

Mai mulţi turişti aflaţi la o pensiune au fost evacuaţi cu ajutorul pompierilor care i-au cărat în spate pentru a-i duce în siguranţă.

„Toată pensiunea era plină cu turişti şi i-am evacuat pe toţi că nu am avut încotro”, a spus Daniel Ungureanu, proprietarul pensiunii.

Chiar dacă situaţia era una destul de dificilă, turiştii din Iaşi nu s-au speriat şi spun că nu au crezut că vor trece printr-o astfel de experienţă.

Ieri, pirotehniştii de la ISU Suceava au detonat o parte din aglomerările de gheaţă şi sperau ca situaţia să revină încet-încet la normal. Totuşi, situaţia continua să fie critică, mai ales că începând de marţi se anunţă din nou temperaturi negative. În cazul în care aceste baraje naturale nu vor fi sparte şi râul Dorna nu va reveni în matca sa, apele vor continua să curgă prin curţi şi case, ceea ce ar provoca pagube mult mai însemnate.

Potrivit ultimului bilanţ al reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, în urma inundaţiilor de la Vatra Dornei au fost afectate 16 case, 33 de anexe şi 18 curţi.

Cum s-a ajuns la această situaţie

Reprezentanţii ISU Suceava au explicat şi motivele pentru care s-a ajuns la situaţia critică de la Vatra Dornei.

„Pe parcursul zilei de 4 februarie a.c. s-au înregistrat creşteri rapide ale debitelor în bazinele râurilor Dorna şi Bistriţa. Temperatura crescută a favorizat topirea zăpezilor de pe versanţi şi a gheţurilor din albii. Apa revărsată din albia râurilor a afectat case, anexe şi curţi, toate din municipiul Vatra Dornei. Pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei şi saci de nisip pentru ridicarea unor diguri de protecţie”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari suceveni, ai Instituţiei Prefectului, ai SGA, ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei.

„În zona Vatra Dornei s-au deplasat subprefectul Ionuţ Creţuleac şi generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava. 30 de pompieri militari au intervenit cu trei autospeciale şi patru motopompe pentru evacuarea apei şi pentru ridicarea unor diguri din saci de nisip, în zonele în care apa ameninţa gospodăriile. Au mai intervenit lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei, cu primarul şi viceprimarul municipiului, precum şi primarul şi voluntari ai comunei Dorna Candrenilor, cu utilaje şi accesorii specifice”, se mai arată în comunicatul ISU Suceava.

 Sursa: monitorulsv.ro

Analiza de bilanţ a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava pe anul 2016, finalizată şi prezentată pe 1 februarie, arată că problematica rutieră rămâne una foarte acută în Suceava. Paradoxal, deşi numărul de accidente grave a scăzut, consecinţele au fost mai grave, iar numărul celor decedaţi în accidente a depăşit pragul de 100 de persoane. Şi în 2016, Suceava a rămas pe un nedorit loc I la număr de morţi în accidente în România.  Aceasta este din păcate cea mai tristă parte a acestei analize de bilanţ, iar obiectivul principal al conducerii IPJ Suceava este ca, în 2017, după mai mulţi ani de creştere, să se înregistreze în sfârşit o scădere a numărului de morţi în accidente.

 

105 oameni au murit anul trecut în accidente în Suceava

Conform analizei de bilanţ, în 2016, pe drumurile din judeţul Suceava au avut loc 298 de accidente grave, cu 29 mai puţine decât în anul 2015. În urma celor 298 de accidente s-au înregistrat 105 persoane decedate, cu 16 în plus faţă de anul 2015. De asemenea, s-au înregistrat 230 de persoane rănite grave, cu 52 mai puţine decât pe parcursul lui 2015.

Analiza arată că viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de mers a dus la producerea a 67 de accidente grave, soldate cu 31 de persoane decedate şi 55 rănite grav, aceasta fiind principala cauză a tragediilor rutiere de pe şosele.

A doua cauză a accidentelor este indisciplina pietonală. Nu mai puţin de 38 de accidente grave s-au petrecut anul trecut în judeţ după traversări neregulamentare, în urma cărora 13 pietoni au murit, iar 25 au fost răniţi grav.

A treia cauză a accidentelor este legată de abateri comise de biciclişti: 31 de accidente, cu nouă persoane decedate şi 22 rănite grav.

 

Suceava, ridicată în topul tragediilor de pietoni şi biciclişti

Ultimele două cauze, legate de pietoni şi biciclişti, care de multe ori pur şi simplu au căzut în drum ori au intrat în faţa unor maşini, pe fondul consumului de alcool, reprezintă o particularitate a judeţului Suceava. Astfel de accidente sunt în Suceava cu mult peste media la nivel naţional.

Acest aspect deosebit de important a fost puternic subliniat şi în analiza de bilanţ a poliţiştilor suceveni: „Evoluţia accidentelor cu consecinţe grave evidenţiază faptul că anul 2016 este al treilea an consecutiv când numărul acestora scade, fiind înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere grave din ultimii opt ani, însă creşte numărul persoanelor decedate, unele având drept cauză neglijenţa participanţilor la trafic, în calitate de biciclist, căruţaş, mopedist, care s-au autoaccidentat, nefiind implicat un alt vehicul”.

 

Aproape 24.000 de amenzi şi 400 de infracţiuni

În încercarea de a reduce numărul de accidente cu consecinţe grave, poliţiştii rutieri au avut un grafic intens de acţiuni de control în trafic.

La capitolul infracţiuni la regimul rutier, în anul 2016 au fost întocmite 398 de dosare penale, cu 79 în plus faţă de anul 2015. Şi la capitolul amenzi s-a înregistrat o creştere, ajungându-se la nu mai puţin de 23.599 de contravenţii constatate (+794 amenzi). Tot pe parcursul anului trecut, au fost suspendate 3.259 de permise de conducere, cu 506 mai puţine decât în anul 2015.

 

Şeful IPJ speră ca 2017 să aducă scăderi la numărul de decedaţi în accidente. Prima lună a adus o mică reuşită    

Inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul-şef Dorel Aicoboae, speră ca anul 2017 să fie unul în care, după mult timp, numărul de persoane decedate în accidente rutiere să scadă. Pentru acest obiectiv, pe parcursul lunii ianuarie, s-au organizat acţiuni de control în trafic de mare amploare, pe mai multe zile, ridicându-se la fiecare sfârşit de săptămână zeci de permise de conducere şi fiind constatate zeci de infracţiuni. De asemenea, au fost aplicate sute de amenzi, la fiecare sfârşit de săptămână, pentru viteză excesivă.

Chiar dacă anul este la început, o primă mică reuşită este că în ianuarie 2017 sunt scăderi atât în ceea ce priveşte numărul de accidente grave, cât şi de persoane decedate, comparativ cu ianuarie 2016.

Inspectorul-şef a transmis că pe tot parcursul anului 2017 se vor continua acţiunile de control în trafic cu efective suplimentare, practica arătând că atunci când în stradă sunt mulţi poliţişti şi multe radare nu au loc accidente grave.Sursa: monitorulsv.ro

Arhiva Iasi TV Life

« March 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31