Suceava
Suceava

Suceava (363)

In lectus lorem, pellentesque a elementum sit amet, viverra eget dolor. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer nec metus leo. Praesent luctus felis quis nulla fringilla elementum. Etiam mi sem, cursus vitae ullamcorper id, consectetur quis nulla. Quisque vulputate diam eget eros consectetur laoreet. Donec bibendum ipsum nec nulla vehicula consequat. Sed non sapien in sapien tincidunt elementum id vitae quam. Donec sollicitudin justo at est consequat sed eleifend magna hendrerit. Pellentesque tristique ligula justo.

Doi elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava vor lua din toamnă calea străinătăţii, unde îşi vor continua studiile în cadrul uneia dintre cele mai puternice universităţi din peisajul internaţional.

Pentru Şerban Şlincu şi Alexandra Manciu, elevi în clasa a XII-a, vestea că Universitatea Oxford din Marea Britanie vrea să îl aibă studenţi a fost răsplata perfectă pentru munca susţinută şi conştiinciozitatea dovedită de-a lungul anilor de studiu.

Alexandra şi Şerban sunt colegi de clasă şi prieteni apropiaţi, iar din toamnă vor studia în cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Calculatoarelor, unde doar circa 25 de tineri din toată lumea au fost admişi în acest an.

Anca Greculeac, directoarea adjunctă a colegiului, a arătat că ”ceea ce este cu totul şi cu totul deosebit este că au fost acceptaţi împreună. A accepta doi elevi din aceeaşi şcoală, din aceeaşi clasă, cu acelaşi tip de preocupări, este cu totul deosebit şi, totodată, este extrem de just. Au performat în matematică, informatică, fizică, limbi străine, sunt domenii şcolare la care au fost la concursuri şi olimpiade, faze locale, judeţene, naţionale. Au lucrat în inventică şi inovaţie încă din clasa a IX-a şi în fiecare an au participat la concursuri de gen şi au obţinut rezultate”. Anca Greculeac a amintit de medalia de argint adjudecată de cei doi elevi la INESPO 2015 (Olimpiada internaţională a proiectelor de mediu) din Amsterdam, Olanda, dar şi de argintul obţinut un an mai târziu în Houston, Texas, Statele Unite ale Americii, la târgul de ştiinţe „I-SWEEEP”.

 

Admiterea

Pentru admiterea la Oxford, cea mai veche universitate din Regatul Unit, fondată în secolul XI, demersurile au început din toamna lui 2016.

„Într-o primă fază, am aplicat prin intermediul unei platforme online pentru cinci facultăţi din Marea Britanie (Oxford, Birmingham, Bristol, Warwick şi Southampton), am trimis o scrisoare de intenţie şi una de recomandare din partea unui profesor, doamna Greculeac în cazul nostru”, a povestit Alexandra Manciu.

Potrivit elevei, aplicaţia trebuie să cuprindă informaţii complete despre educaţia şi rezultatele candidatului, iar în scrisoarea de intenţie trebuie consemnate motivaţia în a alege respectiva specializare, aptitudini, experienţe pe care elevii le consideră relevante.

„Scrisoarea trebuia să aibă 4.000 de caractere, iar redactarea ei a durat câteva săptămâni bune. A fost îmbunătăţită constant, plus că ne era foarte greu să ne încadrăm în acea limită”, a mai spus Alexandra.

A urmat un examen de matematică la Iaşi, de care depindea promovarea la o etapă următoare, circa 45% dintre candidaţii înscrişi în faza iniţială primind ok-ul pentru participarea la interviuri. Interviurile de la Oxford, opt la număr, trei pentru Şerban şi cinci pentru Alexandra, au avut un nivel de dificultate destul de ridicat, evaluatorii urmărind cu precădere ideile candidatului, modul de abordare a problemelor, raţionamentul şi logica elevilor.

Şerban şi Alexandra au trecut cu brio de toate evaluările şi interviurile britanicilor, cunoscuţi pentru criteriile lor de admitere exigente, în ianuarie fiind informaţi de rezultatul final.

 

„Este un centru universitar foarte vechi, cu renume”

Cu privire la atmosfera de la Oxford, cei doi liceeni mărturisesc faptul că „a fost foarte frumos. La început ne-am mai încurcat, ne-am orientat mai greu câteodată, însă este foarte frumos. Ne bucurăm că avem şansa să studiem acolo”.

Cât despre argumentele pentru care au ales Oxfordul, Şerban a precizat că „este un centru universitar foarte vechi, cu renume, unde dacă ai şansa să studiezi poţi să te dezvolţi foarte uşor datorită faptului că eşti alături de persoane care sunt foarte pricepute în domeniul lor. Inevitabil ai contact cu ele şi poţi să faci schimb de idei şi creşti, te dezvolţi atât pe plan academic, cât şi pe plan cultural”. Mai mult, potrivit Alexandrei, pe lângă cursurile clasice, la Oxford sunt de cel puţin două ori pe săptămână întâlniri între profesor şi doi, trei studenţi, unde aceştia din urmă au şansa de a aprofunda materia şi de a lămuri aspecte neclare din cadrul cursurilor.

Costurile unui an de studiu la Oxford se ridică la peste 9.250 de lire sterline (pentru europeni), la care se adaugă şi cheltuielile zilnice, însă Şerban şi Alexandra vor contracta un împrumut de la statul englez pe care îl vor restitui, eşalonat, după ce se vor angaja, iar salariul lor va depăşi un anumit plafon.

Mai mult, cei doi vor aplica pentru a primi burse din partea universităţii, care să le acopere o parte din taxa de studiu. La Oxford, studiile durează trei ani la nivel licenţă, după care absolvenţii pot urma un master. 

 

Sursa: monitorulsv.roUn bărbat de 85 de ani, din Liteni, a murit din cauza gripei cu virus AH3N2. Chiar dacă octogenarul avea multiple afecţiuni cardiovasculare, neurologice și diabet, cauza morţii este considerată gripa, înregistrându-se astfel primul deces din cauza gripei cu virus AH3N2 în judeţul Suceava.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că pacientul, care nu a fost vaccinat antigripal, a fost internat în spital în data de 11 ianuarie a.c. cu gripă complicată cu o pneumonie, iar în aceeaşi zi a murit.

”Pacientul suferea de afecţiuni cardio-vasculare, diabet, avea în antecedente un accident vascular cerebral şi nu fusese vaccinat antigripal. În urma analizelor de laborator s-a constatat că pacientul avea gripă cu virus de tip A subtip H3N2”, a precizat dr. Cătălina Zorescu.

 

21 de cazuri de gripă au fost raportate săptămâna trecută

Potrivit unei situaţii statistice a DSP Suceava, în cursul săptămânii trecute, în judeţul Suceava au fost raportate 21 de cazuri de gripă diagnosticate clinic, cu 11 internări. Cele mai multe îmbolnăviri, 13, s-au înregistrat în zona Sucevei şi alte şapte cazuri au fost în zona Rădăuţi, iar la grupa de vârstă 15-49 de ani au fost raportate 12 cazuri de gripă.

În acelaşi interval de timp s-au mai raportat 3.345 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cu 76 de internări, iar cele mai afectate grupe de vârstă au fost 5-14 ani, unde s-au înregistrat 984 de cazuri, şi 15-49 de ani, unde s-au raportat 814 cazuri.

Alte 867 de cazuri de pneumopatii acute s-au raportat în cursul săptămânii trecute, cu 148 de internări, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 218, fiind înregistrate la grupa de vârstă 15-49 de ani. ”În a doua jumătate a lunii ianuarie ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri de gripă și alte afecţiuni respiratorii, este vârful de sezon. Dinamica se înscrie în evoluţia normală, multianuală a gripei”, a mai spus dr. Zorescu. 


Sursa: monitorulsv.ro

Silvicultorii suceveni, care gestionează cea mai mare suprafaţă administrativă împădurită din ţară, vor avea la dispoziţie, de luna aceasta, câteva „ajutoare” de mici dimensiuni, dar foarte performante şi utile – drone. Cu ajutorul acestor obiecte zburătoare pilotate de la distanţă, dotate cu aparatură performantă de fotografiere, filmare, de măsurare şi indicare a coordonatelor exacte, aceştia vor veghea mai uşor pădurile pe care le au în administrare, atât pentru combaterea tăierilor ilegale, depistarea şi stingerea incendiilor forestiere, cât şi pentru identificarea şi monitorizarea zonelor afectate de calamităţi naturale.

„Regia Naţională a Pădurilor a achiziţionat patru UAV-uri (aeronave fără pilot) pentru gestionarea mai eficientă a evenimentelor care pot avea loc în păduri, pentru paza mai eficientă a acestora şi pentru a avea o perspectivă mai amplă a realităţilor din teren. Acestea sunt de două tipuri - două Mapper mini-fixed wing airsoft (mini-avion pentru lucrări de cartografiere) şi două Vtol Hexacopter, la care predomină funcţiile foto-video. Cele patru drone vor fi utilizate de RNP şi Direcţia Silvică Suceava, în prima fază, iar ulterior programul va putea fi extins şi la alte direcţii silvice din ţară”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Decizia ca Suceava să fie prima direcţie silvică din ţară care utilizează tehnologiile moderne pentru supravegherea şi gestionarea pădurilor este explicabilă, în condiţiile în care cea mai mare parte a judeţului este acoperită de păduri, iar DS Suceava este cea mai performantă unitate silvică din ţară, în mai multe privinţe.

„Aceste echipamente vor fi utilizate de reprezentanţii RNP pentru combaterea fenomenului infracţional de pe suprafeţele de fond forestier administrate, dar şi pentru monitorizarea acestora în cazul unor situaţii deosebite. Prin utilizarea corectă şi punctuală a acestor dispozitive vor fi identificate mai uşor zonele foarte expuse furturilor de material lemnos, cele afectate de tăieri ilegale de arbori, suprafeţele de fond forestier în care se înregistrează calamităţi naturale, precum doborâturi de vânt şi de zăpadă, rupturi de vânt şi de zăpadă, poate fi identificată mai uşor şi la timp declanşarea incendiilor de fond forestier sau chiar pot fi urmărite focarele dăunătorilor forestieri pe care le avem deja localizate. Pe măsură ce le vom utiliza vom căuta noi utilizări practice pentru aceste drone”, a precizat Cezar Tulbure, şeful Biroului de Pază şi Protecţie a Pădurilor.

Suprafaţa totală a fondului forestier gestionat de Direcţia Silvică Suceava este 341.986 de ha, din care 272.574 de ha - proprietate publică a statului, 31.766 de ha -  proprietate publică a unităţilor teritorial administrative, 845 de ha - proprietate privată a unităţilor teritorial administrative şi 36.801 ha - proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice.

 

Silvicultorii suceveni, instruiţi să piloteze dronele, de la distanţă

Pentru concretizarea acestui proiect, săptămâna aceasta, timp de patru zile, la sediul Regiei Naţionale a Pădurilor sunt organizate cursuri de instruire teoretică şi practică în vederea utilizării acestor UAV-uri.

Din partea Direcţiei Silvice Suceava la aceste cursuri participă trei ingineri silvici – dr. Cezar Tulbure, Iulian Stasiuc şi Ovidiu Morari.

În prima etapă, instructajul este asigurat de personalul calificat din cadrul Aerocontrol UAV.

Pe lângă drone, RNP a achiziţionat şi soft special de fotogrametrie, cu care se pot realiza măsurători foarte precise, în baza imaginilor captate din aer, dar şi hărţi detaliate.


Sursa: monitorulsv.ro

Un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Vicovu de Jos, a fost săltat în noaptea de luni spre marţi de poliţişti dintr-o casă în care se ascundea, el fiind urmărit de la începutul lunii, când pe numele său a rămas definitiv un mandat de executare a unei pedepse de 1 an şi 6 luni de închisoare. Narcis Mihăiţă Aga a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe agresiuni, două dintre ele în cluburi, iar antecedentele sale violente i-au făcut pe poliţiştii să-şi ia măsuri speciale. Pentru prinderea condamnatului au acţionat poliţiştii de la Vicovu de Jos, poliţişti de la Serviciul Investigaţii Criminale – Compartimentul urmăriri şi o grupă de mascaţi de la Serviciul de Acţiuni Speciale.

Tânărul, care figura ca urmărit prin dispoziţie a Inspectoratului General al Poliţiei Române din data de 5 ianuarie, a fost ridicat din locuinţă în jurul orei 3 dimineaţă şi dus în Penitenciarul Botoşani. Din datele poliţiştilor rezultă că tânărul s-a ascuns imediat ce a fost condamnat definitiv. 

Ultima faptă cu violenţă, care l-a trimis după gratii pe  Narcis Mihăiţă Aga, a fost comisă de acesta pe 10 iulie 2016, într-un club din Rădăuţi. În acea zi, un grup de tineri băuţi au început să deranjeze persoanele din respectivul local. Din cercetările coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a rezultat că patronul clubului a mers către grupul de tineri pentru a-i linişti. Din păcate, nu a reuşit să aplaneze conflictul, ci, din contră, a devenit principala victimă din acest caz. Patronul clubului a fost lovit în plină figură, moment în care s-a retras la etajul clubului. Aici, lucrurile aveau să ia o turnură cu mult mai gravă. Victima a fost lovită în mod repetat în zona capului şi a corpului, căzând la pământ. Mai mult, doi dintre agresori au încercat să-l arunce pe bărbat peste balcon, însă nu au reuşit. Agresorii au fost identificaţi în persoana fraţilor Constantin şi Narcis Mihăiţă Aga. Primul, nefiind recidivist, a scăpat cu o pedeapsă suspendată condiţionat, însă Narcis Mihăiţă Aga beneficiase deja de o condamnare cu suspendare, însă a recidivat.

Antecedentele violente ale vicoveanului

Narcis Mihăiţă Aga este cunoscut ca un individ violent, cu fapte grave la activ. El mai are doi fraţi care au fost implicaţi şi ei în scandaluri şi agresiuni. În cazul agresiunii asupra patronului de club de la Rădăuţi, el a acţionat împreună cu Constantin Aga. Acesta a mai fost trimis în judecată şi pentru că pe 1 august 2016, împreună cu iubita sa, a agresat grav un bărbat într-o benzinărie din Vicovu de Sus. Atunci, victima a fost lovită cu o sticlă în cap şi apoi tăiată cu cioburile sticlei. 

Revenind la Narcis Mihăiţă Aga, în luna septembrie a anului 2011 acesta a provocat scandal la o discotecă din satul Măneuţi, comuna Frătăuţii Vechi. După ce a făcut scandal, a scos un pistol cu gloanţe de cauciuc, pe care îl deţinea ilegal, şi a tras mai multe focuri în aer. Într-un alt caz, de Crăciun, în 2013, acelaşi inculpat a participat la agresarea a cinci tineri care mergeau cu colinda. Victimele au fost atacate şi lovite cu ştacheţii de lemn smulşi dintr-un gard.

Narcis Aga a mai fost acuzat şi că a introdus şi transportat în zona frontierei de stat 11.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, folosind un autoturism înmatriculat în Irlanda.


Sursa: monitorulsv.ro

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava, Vasile Mocanu, ar putea fi viitorul prefect al judeţului. Potrivit unor surse politice, Vasile Mocanu s-ar afla în momentul de faţă printre preferaţii, dacă nu chiar pe primul loc, pentru a fi numit de Guvernul României la conducerea Prefecturii Suceava. În condiţiile în care PSD a câştigat alegerile parlamentare şi are guvernarea României, este de aşteptat ca în perioada următoare judeţul Suceava să aibă un nou prefect. Mai mult ca sigur, PSD Suceava ar urma să nominalizeze viitorul prefect al judeţului. Rămâne de văzut dacă la negocierile de la nivel central pentru postul de subprefect nominalizarea va veni din partea ALDE.

Din informaţiile pe care le avem, la Bucureşti au fost transmise mai multe propuneri de posibili prefecţi, prima dintre acestea, la momentul actual, fiind Vasile Mocanu. Printre cei care ar avea susţinerea conducerii social-democraţilor pentru a ocupa postul de prefect se numără şi şeful centrului local Suceava al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Ionel Murariu. O altă variantă pentru funcţia de prefect al judeţului ar fi şi fostul senator PSD de Suceava Ovidiu Donţu.

În ceea ce-l priveşte pe Vasile Mocanu, acesta s-a aflat în ultimii 13 ani la conducerea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava. Vasile Mocanu se află la cel de-al patrulea mandat de consilier local în Suceava. În anul 2014, după Ordonanţa 55 emisă de fostul Guvern Ponta, Vasile Mocanu a devenit independent, pentru ca mai apoi să se înscrie în nou înfiinţatul partid al lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, unde a ocupat funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale Suceava. La începutul anului 2016, Vasile Mocanu a fost nominalizat candidat al ALDE pentru funcţia de primar al Sucevei. Ulterior, după ce la conducerea judeţeană a ALDE Suceava a ajuns deputatul Alexandru Băişanu, Vasile Mocanu a părăsit acest partid, iar după o altă scurtă perioadă ca independent, la începutul lunii aprilie 2016 a semnat adeziunea la PSD. Vasile Mocanu a candidat pentru Consiliul Local Suceava, la alegerile locale din anul 2016, pe locul doi pe listele PSD.

În prezent, Mocanu este liderul reprezentanţilor PSD în Consiliul Local Suceava. 

 

Sursa: monitorulsv.ro

 

Mama care şi-a aruncat copilul nou-născut lângă un buncăr de gunoi din apropierea Gării Burdujeni ar putea scăpa de răspunderea penală în cazul în care va fi găsită. Şi asta pentru autopsia efectuată ieri de medicii legişti a stabilit că micuţul s-a născut mort, cel mai probabil din cauza unor probleme cardiace. Rezultatele exacte ale autopsiei vor fi cunoscute însă peste câteva săptămâni, după ce probele prelevate din ţesuturi vor fi examinate la laborator, ceea ce va permite stabilirea cu certitudine a cauzelor decesului.

Chiar şi aşa rămâne ruşinea şi dezonoarea de a-ţi arunca propriul copil şi de a-l lăsa pradă câinilor care au fost aproape să-l devoreze. Doar faptul că pruncul a îngheţat din cauza frigului a făcut ca acesta să nu fie sfâşiat în totalitate. Totuşi, animalele au reuşit să rupă o parte din mâna dreaptă, iar dacă prin zonă nu s-ar fi aflat oamenii care au descoperit totul probabil că astăzi nu ar mai fi ştiut nimeni de această faptă reprobabilă.

Între timp, procurorul criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava aşteaptă rezultatele necropsiei pentru a stabili ce paşi trebuie urmaţi. În cazul în care se va confirma că micuţul s-a născut mort, dosarul va fi transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, unde se vor derula verificări pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Poliţiştii de la Transporturi Feroviare şi cei de la Serviciul pentru Investigaţii Criminale au misiunea aproape imposibilă de a afla cine este mama care şi-a abandonat copilul pradă câinilor. Vor fi măturate toate spitalele din zonă cu speranţa că a născut aici şi a apoi a ajuns în Gara Burdujeni, unde a aruncat sacoşa de plastic în care se afla micuţul. Există şi varianta să fi născut acasă, situaţie în care dacă nici un medic nu o avea în evidenţe doar o minune ar putea duce la aflarea identităţii mamei fără suflet.

 

Două cazuri trase aproape la indigo, nerezolvate nici până azi

Din păcate, cazurile de genul celui înregistrat sâmbătă seară în apropiere de Gara Burdujeni nu sunt simple accidente, ci se repetă cu o frecvenţă îngrijorătoare.

Două cazuri de pruncucidere, copiate aproape la indigo, petrecute în 2000, respectiv în 2001, nu-şi vor mai găsi niciodată rezolvarea, dosarele urmând a fi închise pentru că faptele s-au prescris. Prima dintre fapte s-a petrecut pe 9 septembrie 2000. La acea vreme, pe acostamentul căii ferate Vereşti – Suceava, în zona staţiei Văratec, într-o sacoşă din plastic a fost găsit cadavrul unui nou-născut de sex feminin. Bebeluşul avea mâinile legate cu un şiret de pantof de culoare neagră, iar în urma necropsiei s-a stabilit că fătul fusese născut viu şi ucis cu mai multe lovituri în cap, cu un obiect contondent. Din cercetările oamenilor legii de la Serviciul Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava, care au avut în cercetare cazul, s-a stabilit că sacoşa fusese aruncată în zorii zilei, dintr-un tren, cel mai probabil un accelerat care venea de la Timişoara. Din păcate, nu au existat martori, probele de la faţa locului nu au scos în evidenţă nimic concludent, iar verificările dispuse la toate spitalele şi maternităţile din localităţile tranzitate de respectivul tren nu au dat nici un rezultat.

A doua pruncucidere rămasă cu autor necunoscut s-a înregistrat la 10 octombrie 2001, atunci cadavrul unui bebeluş de sex feminin fiind găsit în zona fostului Gostat din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Şi în acest caz a fost vorba de o moarte violentă, decesul micuţei survenind pe fondul unui traumatism cranio-cerebral produs prin lovire. Nici un indiciu nu i-a ajutat pe anchetatori nici în cazul acestei pruncucideri. 


Sursa: monitorulsv.ro

Scene cutremurătoare sâmbătă seară, în apropiere de Gara Burdujeni. În apropiere de magaziile CFR situate lângă nişte buncăre de gunoi o persoană a observat o haită de câini care trăgeau de o pungă de plastic. Intrigată, persoana respectivă s-a apropiat şi a fugărit câinii, iar când a deschis punga şi s-a uitat mai atent a avut un adevărat şoc. În pungă se afla cadavrul unui nou-născut din care câinii reuşiseră să mănânce o bună parte din mâna dreaptă.

Sub imperiul consternării, omul care a intrat în contact cu această imagine a sunat la 112 şi a chemat la faţa locului poliţia. Primii care au ajuns acolo au fost poliţiştii de la Transporturi Feroviare, care au început primele investigaţii.

La prima vedere, se observa că pruncul era îngheţat, acesta fiind şi motivul pentru care câinii nu au reuşit să-l mănânce cu totul. Cadavrul ciopârţit al micuţului a fost transportat la morga Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, iar ieri urma să se efectueze necropsia.

Pentru că trupul era şi ieri îngheţat, autopsia va fi efectuată astăzi. Cu acest prilej, se încearcă să se afle dacă micuţul s-a născut viu şi a fost abandonat de mamă, sau era deja mort la naştere.

Ancheta a fost preluată de un procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, în colaborare cu poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi cu cei de la Transporturi Feroviare.

Între timp, poliţiştii au verificat şi continuă verificarea spitalelor din zonă pentru a afla dacă nu cumva mama a născut şi apoi a plecat şi a abandonat micuţul. O altă ipoteză de lucru este aceea că, fiind o zonă de tranzit, mama putea veni de oriunde, iar după ce a abandonat copilul a plecat mai departe.

Oricum ar fi, oamenii legii au o misiune extrem de dificilă, asta mai ales că după toate probabilităţile copilaşul a fost abandonat pe timp de noapte şi martori s-ar putea să nu prea existe.

Între timp, pe reţeaua de socializare Facebook a fost postată o fotografie cu punga şi copilaşul abandonat, iar reacţiile sunt dintre cele mai virulente.

„Zdreanţă nenorocită ce eşti! Sunt atâtea metode de contracepţie dacă nu îţi doreşti un copil, dar nu îl ţii nouă luni în burtă şi îl laşi în pungă ca pe un nimic. Nu am cuvinte ce ai merita pentru asta, sper să fii găsită şi pedepsită aşa cum meriţi. Până şi animalele îşi ocrotesc puii”, sună unul dintre comentarii.

„Halal de femeie. Asta nu se poate numi mamă, numai criminală cu sânge rece!”, este o altă postare pe reţeaua de socializare, în timp ce altă persoană aminteşte că astfel de situaţii s-au mai repetat: „Cum poţi să trăieşti ştiind că ţi-ai omorât propriul copil... nu este primul caz de acest gen la noi în cartier...”

„Nu pot să cred! Nu sunt în măsura să judec, doar Dumnezeu poate să facă asta! Dar nu pot să concep că trăim într-o lume fără scrupule, unde femeile își ucid copiii fără nici o urmă de regret!!! Pentru ce îi mai faceți oameni buni?”, este strigătul de disperare al unei femei.Sursa: monitorulsv.ro

Inspectorii pentru protecţia consumatorului de la OJPC Suceava au amendat cu 4000 de lei o firmă de panificaţie din Fălticeni ce distribuia elevilor cornuri pe ale căror ambalaje termenul de valabilitate era modificat. Termenul inscripţionat pe ambalajul cornurilor era modificat chiar de către producător, firma „SC Parisienne a la VYS SRL”, cea care a câştigat licitaţia pentru distribuirea acestora în zona Fălticeni, în cadrul programului „Cornul şi laptele”. Inspectorii OJPC, în urma unor reclamaţii primite, au efectuat un control le sediul firmei  „SC Parisienne a la VYS SRL”  şi au constat că produsele distribuite preşcolarilor şi elevilor de clasele I-IV nu corespundeau normelor calităţii impuse de caietul de sarcini. Directorul OJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că „în urma controlului efectuat s-a constat că termenul de valabilitate inscripţionat pe produsele de panificaţii distribuite în şcoli era de 72 de ore, în loc de 48 de ore, termenul de garanţie prevăzut în caietul de sarcini pentru acest tip de produse”.

Inspectorii pentru protecţia consumatorului Suceava au făcut o serie de verificări în instituţiile de învăţământ preşcolar din judeţ în ceea ce priveşte calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor. Potrivit directorului OJPC Suceava, Elean Oanea, „la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 din Fălticeni, blocul alimentar, compus dintr-o cameră în care se prepara mâncarea preşcolarilor, sala de mese şi spaţiul de depozitare a alimentelor erau insalubre”.

Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a cerut conducerii instituţiei de învăţământ preşcolar din Fălticeni să remedieze situaţia, în cel mai scurt timp posibil


Sursa: monitorulsv.ro

Mai multe minore din judeţul Botoşani, fugite de acasă sau provenind din familii destrămate, au fost aduse la Suceava, pentru a se prostitua. Chiar dacă unele nu au fost de acord să-şi vândă corpul pe bani, persoanele care profitau de pe urma lor au avut grijă să bage spaima în ele. Partidele de amor aveau loc într-un hotel din zona Gării Burdujeni, precum şi în alte hoteluri şi pensiuni de la marginea Sucevei. Pentru clienţii mai cu dare de mână, minorele puteau fi „închiriate” şi la domiciliu.   Judiciariştii Poliţiei au intrat pe fir şi au destrămat întreaga reţea.

 

Prostituate fără buletin

 

Oferta cu prostituatele minore nu a dus lipsă de clienţi, prin aşternutul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani trecând sute de bărbaţi, de la turişti dornici de aventuri, la comercianţi veniţi din alte judeţe la Bazarul Suceava. Lăcrămioara G., în vârstă de 17 ani, din municipiul Vatra Dornei, povesteşte cum a ajuns să fie jucăria sexuală a zeci de bărbaţi. Printr-o amică, adolescenta l-a cunoscut în vara lui 2005 pe Marius Răuţ, poreclit „Garcea”, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din municipiul Suceava. Cei doi s-au întâlnit în zona Gării Burdujeni, unde „Garcea” i-a cerut să-l însoţească până la internatul Liceului Industrial Nr.1. Aici, tânărul s-a întâlnit cu doi indivizi şi i-a cerut Lăcrămioarei să meargă cu ei, să întreţină relaţii sexuale. „Am acceptat de frică să nu fiu bătută. Am întreţinut cu aceştia relaţii sexuale normale şi orale. Am rămas toată noaptea în apartament cu cei doi tineri, aceştia povestindu-mi că i-au dat lui Garcea câte 400.000 de lei (n.r.-vechi) de fiecare, pentru a se culca cu mine”, mărturiseşte Lăcrămioara.

A doua zi dimineaţă, în faţa apartamentului în care rămăsese peste noapte, era aşteptată de „Garcea” şi de un frate de-al acestuia, un anume „Jerry”. „Garcea mi-a adus diverşi bărbaţi cu care am întreţinut relaţii sexuale, fie într-un hotel din zona gării (n.r.-Burdujeni), fie în apartamentele clienţilor. Estimez că în perioada cât am stat la acesta, aproximativ o lună, am avut aproximativ 50 de clienţi. Nu am primit nici un ban..., dar clienţii spuneau că i-au dat lui Garcea”, mai afirmă adolescenta. Lăcrămioara îşi aminteşte că, în puţinele momente când ieşea din casa proxenetului, era supravegheată îndeaproape de rude ale acestuia.

 

„Clienţii plăteau pe mine câte 100-150 de lei şi chiar sume în euro”

 

Prostituatele minore erau ţinute fie în nişte apartamente închiriate de pe strada „Jean Bart”, fie cazate, pentru perioade scurte de timp, în hotelurile în care aveau loc partidele de sex contra cost. Clienţii erau racolaţi fie de Marius Răuţ, fie de tot felul de amici de-ai acestuia, care-şi făceau veacul în zona Gării Burdujeni. „Cereau de la 100 de lei la 150 de euro, în funcţie de client şi de cerinţele acestuia. Adolescentele nu erau deloc urâte, iar preţul era pe măsură. Le prosteau, le aduceau la Suceava sub fel de fel de pretexte şi aici, pe unele ameninţându-le cu acte de violenţă, le puneau să se prostitueze”, mărturisesc surse din rândul anchetatorilor. Andreea Luminiţa D. (16 ani), din Dorohoi, a ajuns să se prostitueze la Suceava direct de la Centrul de plasament „Floare de colţ” de la Botoşani. „Am fugit de la Centru cu o colegă de şcoală, Sabina. Ajunse în cartierul Burdujeni, Sabina mi-a făcut cunoştinţă cu Marius Răuţ. Acesta ne-a dus la un hotel şi după ce ne-a cazat, mi-a propus să mă dea la produs. Neavând bani şi nici alte posibilităţi, am acceptat. Începând cu a doua zi, Garcea mi-a adus, în medie, câte 3-4 clienţi pe zi, cu care întreţineam relaţii sexuale, fie la hotelul la care stăteam, fie la alte hoteluri şi pensiuni din zonă. Clienţii plăteau pentru mine câte 100-150 de lei şi chiar sume în euro. Banii îi lua Marius Răuţ, după ce negocia cu clientul şi acesta mă vedea”, sunt fragmente din declaraţiile date în faţa oamenilor legii de Andrea Luminiţa D..

Agăţată în parc, în Botoşani

 

Petronela C. (15 ani), din Botoşani, era fugită de acasă de mai multă vreme. Spre sfârşitul lunii mai a acestui an, minora se plimba printr-un parc din centrul vechi al Botoşaniului, moment în care, povesteşte ea, a fost acostată de doi indivizi. Marius Răuţ şi fratele său, „Jerry”. Cei doi au convins-o pe minoră să meargă cu ei la Suceava, că-i va fi mult mai bine cu ei. „M-au cazat la un hotel din Burdujeni. Marius mi-a propus să întreţin relaţii sexuale contra cost cu diverşi bărbaţi. Primii clienţi i-am avut chiar în hotel. Doi fraţi gemeni... au dat câte 150 de lei fiecare pentru a face sex cu ei. Apoi, împreună cu o fată Andreea, am fost la o pensiune din Salcea, unde am stat toată noaptea în compania a doi bărbaţi. Cu un bărbat am fost într-o altă zi la o cabană din zona Mitoc. Şi tot aşa... Cât am stat la Suceava, acesta mi-a asigurat cazare şi mâncare, însă niciodată nu mi-a dat din banii pe care îi obţinea în urma întreţinerii de relaţii sexuale cu bărbaţii pe care el mi-i prezenta”, s-a destănuit Petronela.

 
În spatele gratiilor  

 

Zvonul că tot mai mulţi clienţi calcă pragul unor hoteluri şi pensiuni de la periferia Sucevei, însoţiţi de fel de fel de minore, dispuse contra unei sume de bani să le ofere plăceri de o noapte, a ajuns şi la urechile poliţiştilor. După o monitorizare de câteva luni a reţelei, timp în care oamenii legii au adunat probe, anchetatorii au pus mâna pe proxenet şi pe prostituate şi le-au adus la sediul Poliţiei. Deşi Marius Reuţ dădea din umeri şi nega cu vehemenţă acuzaţiile aduse, iar adolescentele se jurau că-s „fete cuminţi”, în cele din urmă minorele au recunoscut cu ce se ocupă şi au dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început zilele trecute urmărirea penală în acest caz, punându-l sub acuzare pe Marius Răuţ  pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism. Răuţ, poreclit „Garcea”, se află în prezent în penitenciar, în urma unei tâlhării pentru care a fost găsit vinovat.

Anchetatorii consideră că lista numelor cu învinuiţi nu se va opri doar la acest personaj. "
 

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au ieşit joi la deszăpezit trotuarele de pe str. Universităţii din municipiul Suceava. Aceştia au curăţat trotuarele şi zonele învecinate, de la sediul ISU şi până în dreptul Primăriei Suceava. „Ştim că avem mulţi vecini în vârstă, pentru care deplasarea pe străduţele înzăpezite se face cu greutate, şi am vrut să le dăm şi lor o mână de ajutor...”, au declarat reprezentanţii ISU.

Atunci când nu au misiuni, pompierii militari sunt într-o pregătire continuă.
Pe de o parte, salvatorii execută misiuni de recunoaştere a raioanelor de intervenţie, pentru a cunoaşte dinainte în detaliu aproape orice zonă de pe teritoriul judeţului. Fac exerciţii deseori, simulând diverse situaţii de urgenţă la obiective cu risc.
Pe de altă parte, periodic au loc controale ale pompierilor în diferite unităţi de stat şi private. În aceste unităţi, cel mai important este faptul că ajung să cunoască bine dispozitivele, cu minusuri şi plusuri, astfel încât într-o situaţie de urgenţă ştiu ce forţe şi mijloace să folosească la plecarea pentru o misiune reală.
Zilnic, pompierii au în programul de pregătire continuă două ore de sport, dar şi evaluări fizice periodice. Se pregătesc zi de zi pentru ceva ce nici ei nu îşi doresc, dar care se poate întâmpla oricând, în orice colţ al judeţului sau chiar al ţării.
Merg la competiţii sportive şi profesionale şi reuşesc să urce pe podium la fiecare concurs, fapt ce demonstrează că au un nivel ridicat de pregătire.

 

sursa: monitorulsv.ro

Arhiva Iasi TV Life

« January 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31