Muzeul de istorie Roman – suită de evenimente

Muzeul de istorie Roman – suită de evenimente

Written by  Feb 27, 2017

Vineri, sub organizarea Consiliului Județean, a Complexului Muzeal Județean, a Muzeului de etnografie din Piatra Neamț, a Muzeului municipal din Pașcani, a Primăriei Roman și, în fine, a Muzeului de Istorie Roman, s-a desfășurat simpozionul cu tema ”Periplu  prin istorie în opinci și cu suman”. Au susținut lucrări și referate Florin Ionuț Filip, expert UNESCO, Daniela Calistru, directorul Casei de Cultură din Pașcani, Florentina Buzenschi, Mihaela Ciobanu și Relu Butnariu – muzeografi – și Sorin Grumuș, istoric militar.

Manifestarea a debutat, surprinzător, printr-un ”eseu” al muzeografei Iulia Butnariu,  prilejuit de constatarea că publicul prezent la  manifestări din domeniul etnologiei este prea puțin numeros. Printre altele, doamna Butnariu a spus: ”Expoziția noastră etnografică ori nu suscită suficient interes, ori există un curent de opinie, format prin intermediul mass-media – și știu ce spun… – vizavi de Roman ca… sat. O idee pe care am auzit-o, din  în ce în ce mai des în ultima vreme, într-o emisiune și care tinde să formeze o astfel de opinie absolut greșită. Este de datoria noastră, ca instituție, să venim în întâmpinarea publicului mai puțin informat – sau mai puțin educat – și să explicăm fiecare manifestare pe care o organizăm”.

Expoziția deschisă cu acest prilej cuprinde piese de îmbrăcăminte, încălțăminte și obiecte utile din secolele al XVIII-lea și al  XIX-lea, Roman și localitățile învecinate.

Duminică, același muzeu de istorie a găzduit ediția a XXI-a a Simpozionului internațional ”Visarion Puiu – 75 de ani de la numirea și înscăunarea sa ca Șef al Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria și mitropolit al Odesei”.

Organizat de Asociația ”Visarion Puiu”, evenimentul a constat, ca de obicei, într-o sesiune de comunicări desfășurată la Pașcani (locul de naștere al arhimandritului), apoi cu un popas la Mănăstirea Neamț și la schitul Vovidenia, pentru ca, în cea de a treia zi să aibă loc, la Roman, o sesiune de comunicări științifice, din care am selectat doar cîteva titluri: ”Mărturii documentare privind activitatea mitropolitului Visarion Puiu în Transnistria” – Col (r) Dumitru Stavarache, Dr. Aurel Pentelescu; ”75 de ani de la numirea și înscăunarea mitropolitului Visarion Puiu ca Șef al Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria , cu reședința la Odesa” – Pr. Dr. Aurel Florin Tuscanu, Roman; ”Din corespondența mitropolitului Visarion Puiu cu Sf. Ioan Calabria” – Pr. Gianni Bombierri, Fr. Giancarlo Conato -Institutul Don Calabria, Verona-Italia; ”Cuvântul de adio al mitropolitului Visarion Puiu la moartea Arhiepiscopului Husik Zohrabian, șeful eparhiei armene din România” – Prof. Drd. Marcin Marynowski, Cracovia, Artur Grzybowski (Muzeul Salinelor din Wieliczka, Polonia); ”Mânăstirea Neamțu în vechi cărți poștale românești ” – Ing. Viorel Nicolau – Piatra Neamț.

Au fost prezentate aparițiile editoriale ”Armata Română și cultele” (coordonatori cdor. dr. Marian Moșneagu și col. dr. Petrișor Florea; col. dr. Dan Prisăcaru) și ”Episcopii Armatei Române (Biografii,documente 1921-1948)”, de dr. Aurel Pentelescu și Ionuț Constantin Petcu (Editura Militară, București, 2016).

 

Sursa: mesagerulneamt.ro

Alex

 

Add comment


Security code
Refresh

Veolia

Arhiva Iasi TV Life

« June 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30