Neamţ
Neamţ

Neamţ (301)

Într-un județ în care viscolul înzăpezește veșnic aceleași trasee, iar lucrurile se repetă la milimetru, ca într-un film prost, în fiecare iarnă – femeile nasc acasă, iar copiii cu febră sunt scoși din nămeți cu șenilata – este cel puțin lipsit de logică să deszăpezească cineva un drum închis circulației publice. Cum, însă, ”țara tuturor posibilităților” are un renume de păstrat, iată că s-a întâmplat minunea! Și chiar la Neamț!

Prin nu-se-știe-deocamdată-ce-minune, două utilaje, dotate cu pluguri, au făcut pârtie pe celebrul axial Durău – Izvoru Muntelui. Drum la capătul căruia sunt montate o plăcuță avertizoare, în stilul clasic românesc – o bucată de tablă, pe care scrie cu vopsea neagră ”Drum închis” – și două indicatoare ”prevestitoare” de pericol.

Evident, în ciuda avertizărilor, pe care nu le-a mai băgat nimeni în seamă, imediat ce drumul a fost deszăpezit, autoturismele au început să circule. N-au mers, însă, decât pe distanțe scurte, pentru că două și-au spart băile de ulei în gropile capcană de sub zăpadă, iar celelalte au derapat.

Că doar nu degeaba s-a închis axialul…

Dată fiind situația, cel puțin bizară, se impun câteva întrebări.

În primul rând, CINE A DESZĂPEZIT axialul?

Varianta oficială a administratorului DRUPO, Gheorghe Turtică, este că nimeni n-a dat vreo dispoziție în acest sens, pentru că drumul este închis. Evident.

Versiunea unor oameni din zonă ar fi că au văzut utilajele la lucru și că măcar unul aparținea DRUPO. Acum, rămâne de văzut dacă este adevărat sau dacă n-a fost vorba despre vreo ”inițiativă” locală, legată de exploatarea și transportul lemnului în faptul serii, astfel încât să fie evitat punctul de control de la Poiana Teiului.

În al doilea rând, CINE A PLĂTIT, totuși, deszăpezirea a 20 km de drum închis circulației și cum se poate justifica în acte o astfel de operațiune?

Apoi, CINE RĂSPUNDEA în cazul unui accident cu victime multiple (un autocar cu copii, plonjat în vreo râpă, de exemplu), în condițiile în care drumul nu mai are niciun parapet de protecție, nici semnalizări și nici marcaje, dar la tot pasul sunt cratere și punți de gheață?

Adresăm aceste întrebări public către toți factorii cu atribuții în chestiuni de acest fel, în speranța că vor elucida misterul și își vor pune la treabă comunicatorii. Eventual înainte de tradiționalele 30 de zile lucrătoare. Nu de alta, dar până atunci s-ar putea să se treacă iarna. Și urmele…

 

Sursa: mesagerulneamt.ro

În anul școlar 2017-2018 numărul unităților școlare (cu personalitate juridică) va fi mai mic decât cel din anul în curs. Din cauza numărului mic de elevi (sub 300), mai multe școli își vor pierde „identitatea”. Reamintim că, anul trecut, mai multe școli, printre care și Școala Gimnazială nr. 1 Piatra Neamț, au fost desființate și asimilate de alte școli (detalii, aici ). Pe 20 ianuarie, în cadrul Consiliului de Administrație al ISJ Neamț se va analiza situația planului de școlarizare pentru anul școlar următor, însă câteva unități de învățământ ridică și acum semne de întrebare în ceea ce privește viitorul lor statut. Astfel, Liceul Teologic Ortodox, ”Cuvioasa Parascheva” Agapia, o unitate cu mai puțin de 300 de eleve riscă să-și piardă personalitatea juridică. O soluție ar fi, așa cum spun reprezentanții ISJ, alipirea cu Școala Gimnazială din Agapia. Cum comunitatea locală nu vede cu ochi buni acțiunile întreprinse în ultimii ani de reprezentanții Mănăstirii Agapia ( scandalul cu casele și terenurile persistă în amintirea sătenilor), există o împotrivire în privința acestei „alianțe” între școli. Probabil că nici Biserica nu va dori ca seminarul să fie înghițit de o șcală și va dori să fie acesta centrul de gravitate al unei eventuale unificări. Mai mult, cele două școli amintite sunt conduse în acest moment de directori demisionari. Nici școlile gimnaziale din Horia și Botești nu vor să audă de fuziune, ceea ce ar putea, în cel mai sumbru scenariu, să ducă la lipsa finanțării lor și la ieșirea de sub „tutela” Inspectoratului Școlar. O altă școală gimnazială din Roznov a acceptat să fie luată sub „aripa” liceului din Roznov. Între timp, inspectorul școlar general al ISJ Neamț, Viorel Stan, spune că a cerut o derogare în cazul a trei unități de învățământ pentru a funcționa cu personalitate juridică, chiar și în condițiile numărului mic de elevi. „Am cerut o derogare de la Minister și, în acest sens, așteptăm un răspuns pentru Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Neamț, Liceul Teologic de la Agapia și Liceul Teologic Romano-Catolic ”Sfântul Francis de Assisi” din Roman pentru că au un statut special. Pentru celelalte școli, de la Botești și, respectiv, Horia trebuie să găsim soluții de a clarifica situația lor”, a precizat inspectorul Stan. Și Școala Gimnazială de la Cordun va fi desființată, aceasta urmând ca, din anul școlar viitor, să fie asimilată de școala de la Pildești. (M.T.)

 

Sursa: mesagerulneamt.ro

Purtătorul de cuvânt al DIICOT, a declarat pentru presă că într-un magazin care aparție ANAF, din Târgu Jiu, s-au descoperit peste 900 de pliculețe cu droguri de mare risc, puse la comercializare. Pliculețele au fost puse în vânzare cu 25 de bani bucata.

Toate cele peste 900 de plicuri care se vindeau cu denumirea de îngrăşămint în magazinul ANAF din Târgu Jiu sunt droguri, arată analiza chimică realizată la un laborator de specialitate la cererea DIICOT.

Dintre ele, mai mult de jumătate sunt considerate droguri de mare risc.

Raportul de analiză solicitat de DIICOT după ridicarea pliculeţelor din magazinul ANAF confirmă faptul că 600 dintre ele sunt droguri de mare risc, în timp ce celelalte 300 conţin substanţe psihoactive.

„A venit raportul preliminar. Sunt droguri de risc şi mare risc, dar cu menţiunea că ele la momentul acela (al confiscării – n.r.) nu erau considerate droguri. Toate sunt. Cam 600 sunt droguri de risc şi de mare risc şi vreo 300 sunt substanţe psihoactive. Deci toate sunt droguri. (…) Pe pliculeţe scria îngrăşământ natural, chestii din astea”, a declarat, pentru wall-street.ro, Mihaela Porime, procuror şef la structura centrală a DIICOT

Motivul pentru care drogurile au ajuns la comercializare pare a fi faptul că legislația care incriminează etnobotanicele a fost introdusă după confiscarea plicurilor. Plicurile cu „îngrășăminte” au fost confiscate în 2011 din cauza unor nereguli vamale, pentru că au fost aduse din strainatate de catre o firmă fără ca aceasta sa aibă actele necesare pentru a importa astfel de produse.

În 2016, o comisie format la nivelul acestei instituţii a stabilit că sunt produse care pot fi valorificate prin magazinele ANAF, în fapt verificându-se doar valabilitatea produselor, nu şi conţinutul.

Imediat ce s-au pus în vânzare, procurorii DIICOT le-au confiscat, iar acum angajaţii de la Vamă şi ANAF Târgu-Jiu sunt cercetaţi pentru punerea în circulaţie a drogurilor de mare risc.

 

Sursa: stiri-neamt.ro

Accident grav azi-noapte în Târgu Neamţ. Un tânăr de 19 ani a scăpat de sub control maşina pe care o conducea. Autoturismul a ieşit de pe drum, a rupt un gard şi o ţeavă de gaz metan, după care s-a oprit într-un stâlp.

Accidentul s-a produs aproape de miezul nopţii. Tânărul de 19 ani care era la volan ar fi circulat cu viteză. Maşina a rupt un gard şi o conductă de gaz şi s-a oprit într-un stâlp. Şoferul a fost dus la la spitalul orăşenesc din Târgu Neamţ. Tot acolo i se vor recolta şi probe biologice, care vor arăta dacă a consumat alcool înainte de a se urca la volan.

Luni, 16.01.2017, la ora 23:38, Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui eveniment rutier în orașul Tîrgu Neamț în care un conducător auto a pierdut controlul autoturismului pe care îl conducea și a intrat în coliziune cu un stâlp de electricitate și o conductă de gaz producând avarierea acesteia. Pentru a preveni apariția unei situații de urgență din cauza scăpărilor de gaz metan, la locul producerii evenimentului s-au deplasat 6 subofiţeri cu o autospecială de capacitate medie care au supravegheat zona până la remedierea avariei de către echipajul specializat. – se arată în comunicatul ISU Neamț.

 

Sursa: stiri-neamt.ro

DNA Bacău a reușit performanța de a trimite în judecată în 2017 pentru fapte petrecute în urmă cu 10 ani trei personaje extrem de cunoscute în județul Neamț.

Primul dintre ele este Viorel Măstăcăneanu, fost președinte al clubului de fotbal FC Ceahlăul, unul dintre cei mai apropiați oameni de Gheorghe Ștefan, implicat în nenumărate afaceri, dintre care se detașează net cele imobiliare și din domeniul silvic. El este flancat în această cauză de Valentin Handaric, acționar la New Star Borlești, firmă cu rezonanță și afaceri forestiere, fost consilier al lui Gheorghe Popescu (alt fost, viceprimar de Piatra Neamț la începutul mandatului 2004-2008 al lui Ștefan) la Administrația Fondului de Mediu, instituție adjudecată, multă vreme, de echipa Gheorghe Ștefan.

Un al treilea personaj care apare aici este Mihai Negură, consilier județean tot din echipa lui Gheorghe Ștefan în perioada 2004-2008, cu afaceri multiple și versatile.

Comunicatul DNA pare să devoaleze un clișeu de obținere a fondurilor europene, clișeu care a fost aplicat ulterior, de-a lungul anilor, și de alți potentați, mai ales atunci când erau la putere. Este încă o dovadă că accesul a fondurile europene este liber și neîngrădit, cu condiția ca solicitantul să facă parte din echipa care trebuie.

Comunicatul oficial:

«Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților HANDARIC VALENTIN, MĂSTĂCĂNEANU VIOREL și NEGURĂ MIHAI, administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 – 2007, inculpații Handaric Valentin, Măstăcăneanu Viorel și Negură Mihai, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, au implementat câte un proiect denumit „Investiții pentru îmbunătățirea prelucrării primare a lemnului – utilaje pentru gaterarea buștenilor, tocarea și brichetarea deșeurilor” finanțat prin fonduri S.A.P.A.R.D.
Cei trei inculpați au folosit cu rea credință documente și declarații false, inexacte, ce au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 855.607 lei, fonduri nerambursabile S.A.P.A.R.D., pentru fiecare proiect în parte.
Cele trei proiecte au fost identice, iar procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziționarea liniei tehnologice pentru gaterarea buștenilor a fost pur formală, selecția ofertelor fiind aparentă. Astfel, cei trei beneficiari au depus la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) oferte de la aceleași societăți din Italia (5 oferte) și România (o ofertă), iar invitațiile de participare la procedura și ofertele primite sunt identice. Inculpatul Handaric Valentin s-a ocupat efectiv de procedura de achiziție – solicitarea și primirea de oferte -, atât pentru societatea a cărui administrator era, cât și în numele celorlalți doi beneficiari.

În cauză, Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaților cu sumele reținute ca prejudiciu, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

 

Sursa: mesagerulneamt.ro

Se reiau cursurile, de miercuri, 11 ianuarie 2017, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, conform celei mai recente decizii a CA al ISJ Neamț.

Chiar dacă, între timp, codul galben de ninsori și viscol a devenit cod portocaliu de ger.

Sursa: mesagerulneamt.ro

La ora 20:00, autoritățile au decis să închidă DN 15D Piatra Neamț – Roman, motivul principal fiind intensificarea vântului și prelungirea codului galben de viscol până la ora 4:00 dimineața. Polițiștii au instituit două filtre la Sala Polivalentă din Piatra-Neamț și la Horia, care să întoarcă din drum șoferii, și încă două intermediare, la intersecția de la Ștefan cel Mare și la Făurei. Utilajele de deszăpezire se retrag, rând pe rând, la bază, iar pe traseu va rămâne unul singur să intervină în caz de urgență. Dimineață, la ora 6:00, odată cu încetarea avertizării de viscol, ehipajele de deszăpezire se vor întoarce pe traseu, iar traficul va fi reluat.

 

Sursa: mesagerulneamt.ro

La Roman, efectele viscolului sunt contracarate destul de bine de firma care face deszăpezirea. Încă de la ora 1, a început împrăștierea de material antiderapant, iar după ora 7 s-a trecut la degajarea căilor de circulație.

Pe străzile Romanului acționează 20 de utilaje de deszăpezire, iar pe arterele secundare și neaccesibile utilajelor acționează manual angajații Serviciului lucrări edilitare și gospodărești.

Primăria Roman a făcut apel, prin facebook, la cetățeni și la asociațiile de proprietari, dar și la agenții economici, să degajeze zăpada din zona arondată.

La ora 11, în Roman, ca și pe drumul european E85 și pe DN 15D se circulă în condiții de iarnă.

 

Sursa: mesagerulneamt.ro

Prima dintre acestea (parte a unei avertizări cod portocaliu) este valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 22:00 – 6 ianuarie, ora 20:00. În intervalul în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, precum și în zona Carpaților de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent. Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50-70 km/h. În Carpații de Curbură și zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăși 80-90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitații mixte și se va depune polei”, precizează ANM.

A doua avertizare cod galben este valabilă în intervalul 6 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50-55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada. Începând de vineri, 6 ianuarie și până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a țării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât și ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 și -15 grade”, potrivit ANM.

 

Sursa: mesagerulneamt.ro

Direcția Națională Anticorupție (DNA) Bacău a trimis în judecată nu mai puțin de 66 de persoane în dosarul atât de mediatizat de la Poliția Rutieră Piatra Neamț. Grosul este format din 53 de șoferi, care vor fi judecați în libertate “pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la fals intelectual”. Restul suspecților trimiși în judecată sunt polițiști (primii 7 arestați preventiv, următorii 5 sub control judiciar).

“ANDRONIC VIOREL, comisar șef de poliție, la data faptei având atribuții de conducere a activității Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale),

CIOLPAN IULIAN, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată (49 acte materiale), fals intelectual în formă continuată, (4 acte materiale),

GREACA MARIUS-LAURENȚIU, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată (52 acte materiale), dare de mită în formă continuată (2 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale),

MIZILIGEANU BOGDAN–EUGEN, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale),

COVASAN DRAGOMIR-LOREDAN, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată (23 acte materiale), fals intelectual (2 acte materiale),

NEAMȚU CONSTANTIN, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată (31 acte materiale), dare de mită în formă continuată (2 acte materiale),

BERBEC IONUȚ-ALEXANDRU, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), fals intelectual (4 acte materiale),

GĂLUȘCĂ IOAN ALEXANDRU, INIMOSU – BOTCĂ IOAN, MUNTEANU MARIUS-IOAN, POPESCU IONUȚ, CHIFU VASILE LUCIAN și ZAHARIA ADRIAN OVIDIU, la data faptelor agenți de poliție în cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – Birourile Rutier și Ordine Publică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (în total 18 acte materiale)”, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

“În perioada 22 aprilie-18 mai 2016, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, nominalizați anterior, au fost desemnați să efectueze activități de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză. Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfășura ca o activitate repetitivă (116 acte materiale). În acest context, lucrătorii de poliție, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei și 400 lei de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Cuantumul total al sumelor primite cu titlu de mită de către inculpați în perioada menționată este de 12.980 lei și 40 euro. Inculpații Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurențiu, Covasan Dragomir – Loredan și Berbec Ionuț-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenției cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecința reducerii amenzii sau consemnarea unei alte contravenții decât cea real constatată. În datele de 25 și 29 aprilie 2016, inculpații Greaca Marius-Laurențiu și Neamțu Constantin au promis și remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită, de la conducătorii auto verificați, inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atribuțiile acestuia de coordonare a activității Biroului rutier și controlul asupra agenților din cadrul biroului”, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani ridicate de la locuințele inculpaților Andronic Viorel (245 euro) și Ciolpan Iulian (1.800 lei și 530 euro), în vederea asigurării confiscării speciale. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Bacău, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Față de inculpatul Buga Nicolae-Cristian, procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei. 

 

Sursa: mesagerulneamt.ro

Arhiva Iasi TV Life

« January 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31