Alerta de inuntatii in Botosani! Autoritatile au luat primele masuri

 

 

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 75

Alerta de inuntatii in Botosani! Autoritatile au luat primele masuri

Written by  May 02, 2019

Prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu, a cerut tuturor instituţiilor publice să acorde maximă atenţie fenomenelor de inundaţii care pot apărea pe râul Prut, pe fondul Codului portocaliu emis de hidrologi.

Şlincu a declarat, joi după-amiază, într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că a transmis avertizarea tuturor unităţilor administrativ-teritoriale de pe malul drept al Prutului, cerând instituirea serviciului de permanenţă la primării.

‘Rog să acordaţi maximă atenţie acestui fenomen şi să acţionaţi atunci când este nevoie, când situaţia o impune’, a afirmat Şlincu.

Primăriile aflate în alertă sunt cele din Ştefăneşti, Ripiceni, Manoleasa, Mitoc, Coţuşca, Rădăuţi Prut, Păltiniş, Darabani, Hudeşti şi Suharău.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Cristian Amarandei, a precizat că populaţia şi agenţii economici din zonele inundabile au fost avertizaţi cu privire la riscul unor inundaţii. Potrivit acestuia, vizate sunt balastierele şi stânele din albia Prutului.

‘Dacă situaţia va fi critică pentru populaţia şi pentru agenţii economici care desfăşoară activităţi economice în zonă, se va folosi şi sistemul de avertizare Ro Alert cu măsurile care trebuie luate de către populaţie’, a menţionat Amarandei.

La rândul său, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor, Mihai Aroşoaie, a anunţat că la ora 15.00 cota de inundaţii la intrarea Prutului în ţară, în localitatea Oroftiana, era depăşită cu 84 de centimetri. El a menţionat că Prutul a ieşit din matcă la Hudeşti, inundând o suprafaţă de pajişte.


Nivelul apelor râului Prut la intrarea România a depăşit, joi la amiază, cu 65 de centimetri cota de inundaţii, cel mai probabil pe fondul precipitaţiilor abundente înregistrate în amonte, pe teritoriul Ucrainei, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Cristian Amarandei.

Potrivit acestuia, măsurătorile au fost efectuate la staţia hidrometrică de la Oroftiana din comuna Suharău.

Echipe ale ISU Botoşani se află pe teren pentru monitorizarea continuă a Prutului, populaţia din zonă fiind notificată cu privire la riscul de inundaţii. De asemenea, persoanele care desfăşoară activităţi economice în lunca Prutului au fost anunţate cu privire la riscul de evacuare.

‘Sunt patru stâne care, în cazul în care nivelul apei va creşte, vor fi evacuate’, a precizat Amarandei.

 

sursa: radioaisi.ro

Add comment


Security code
Refresh

Arhiva Iasi TV Life

« August 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31