Focar de pesta porcina in mai multe gospodarii

 

 

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 75

Focar de pesta porcina in mai multe gospodarii

Written by  Feb 19, 2019

Două treimi din porcii din Pomârla din judeţul Botoşani au fost sacrificaţi în gospodării după apariţia focarelor de pestă porcină africană, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, primarul comunei, Dumitru Chelariu.

Potrivit acestuia, oamenii au reacţionat imediat tăind animalele, pe fondul lipsei de încredere în autorităţi şi de teamă că nu vor fi despăgubiţi.

Reacţia oamenilor a fost imediată şi peste posibilităţile noastre de înţelegere, pentru că, în prima seară, după ce s-a anunţat în media acest virus, două treimi din porcii din comuna Pomârla au fost sacrificaţi. Vă dau un exemplu: Direcţia Sanitar-Veterinară întreprinde inventariere din casă în casă împreună cu angajaţii noştri şi, de circa trei zile, la 30 de case s-au mai găsit zece porci, scroafe gestante sau purcei mici. Vom comunica la sfârşit rezultatul inventarierii, dar, după o estimare aşa iniţială, cred că două treimi s-au sacrificat. Şi aud că şi în comunele învecinate, Ibăneşti, Hilişeu-Horia, acelaşi lucru s-a întâmplat. Aşa reacţionează oamenii la neîncredere. Nu au încredere în autorităţi, nu au încredere în despăgubiri. Oamenii au propria abordare, propria lor putere de înţelegere’, a afirmat Chelariu.

Primarul din Pomârla a susţinut că nu este de acord cu acţiunile populaţiei, însă a punctat că autorităţile nu pot interveni.

‘Din păcate, populaţia a întreprins aceste acţiuni greşite, să spunem aşa, pentru că virusul se poate păstra în aceste gospodării, chiar dacă, în momentul acesta, animalul sau carnea nu pleacă nicăieri. Pe viitorul apropiat, poate izbucni din nou virusul în aceste gospodării’,a subliniat Dumitru Chelariu.

Primul focar de pestă porcină africană la un porc domestic a fost descoperit săptămâna trecută la două animale de la Ocolul Silvic al Liceului Teoretic ‘Anastasie Başotă’ din Pomârla. Ulterior, boala a fost identificată şi la doi porci din gospodăria privată a îngrijitorului de la ocolul silvic respectiv.

 

sursa: radioiasi.ro

Add comment


Security code
Refresh

Arhiva Iasi TV Life

« August 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31