Câteva zeci de israelieni, prezenţi la manifestările dedicate împlinirii a 78 de ani de la Pogromul din Dorohoi
Print this page

Câteva zeci de israelieni, prezenţi la manifestările dedicate împlinirii a 78 de ani de la Pogromul din Dorohoi

Written by  Jun 21, 2018

Aproximativ 70 de cetăţeni israelieni au participat la manifestările care au marcat împlinirea a 78 de ani de la Pogromul din Dorohoi, în urma căruia cel puţin 53 de evrei au fost ucişi.

Manifestările comemorative au fost organizate de Comunitatea Evreilor din Dorohoi şi de Rabinul Josef Wasserman din Israel.

Cei prezenţi au participat la o rugăciune care a avut loc în sinagoga din Cimitirul Evreiesc din Dorohoi şi s-au recules la mormintele rudelor sau prietenilor victime ale Pogromului din 1940.

‘An de an s-a organizat un Marş al vieţii la Dorohoi, ca o recunoaştere a gravităţii evenimentelor care au avut loc în urmă cu 78 de ani şi ca o dorinţă ca astfel de evenimente să nu se mai repete’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Dorohoiului, Dorin Alexandrescu.

Cetăţenii israelieni şi membrii comunităţii evreieşti din Dorohoi au asistat, de asemenea, la Cinematograful ‘Melodia’ la proiecţia unui film documentar despre rabinul Wasserman Pinhas- Rabinul, omul şi munca lui pentru obştea din Dorohoi.

Pogromul din Dorohoi din vara anului 1940, considerat ca fiind una dintre cele mai grave acţiuni anti-evreieşti ale armatei române, a fost pregătit şi executat de ofiţeri şi soldaţi din Regimentul 3 Grăniceri şi Regimentul 8 Artilerie, în condiţiile retragerii fără luptă din teritoriile pierdute în favoarea URSS.

(Sursa: Agerpres)

Geo