Hoţii din Botoşani fură de foame

 

 

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 75

Hoţii din Botoşani fură de foame

Written by  Nov 01, 2017

În primele nouă luni ale anului, în scopul prevenirii criminalităţii, poliţiştii botoşăneni au desfăşurat 4.486 intervenţii rapide la evenimente (altele decât apelurile 112), 5.175 de acţiuni cu efective mărite și controale directe şi 2.832 de intervenţii la apeluri de urgenţă 112, poliţia continuând să fie cea mai solicitată structură M.A.I. de către cetăţeni. Cu prilejul intervențiilor menționate, au fost aplanate 3.897 de stări conflictuale.

În zona instituţiilor de învăţământ au fost executate 2.635 de patrulări, iar polițiștii diverselor structuri ale inspectoratului au desfășurat 926 de activități cu caracter preventiv pe linia prevenirii criminalităţii. De asemenea, poliţiştii au participat la 275 de acţiuni destinate asigurării ordinii şi siguranţei publice cu prilejul organizării unor manifestări culturale, religioase, mitinguri, etc.

În perioada de referinţă, I.P.J. Botoșani a fost sesizat cu privire la comiterea a 9.216 de infracțiuni, dintre care 7.023 de natură judiciară, 1.740 de altă natură și 453 economico-financiare.

Infracţiunile contra persoanei reprezintă 38,9% din totalul infracțiunilor de natură judiciară, ponderea ocupând-o lovirile sau alte violenţe – 37,35%. În general, acest gen de infracţiuni nu prezintă un pericol social ridicat, nu sunt comise prin moduri de operare deosebite, având un caracter spontan, pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice, în contextul lipsei unei culturi adecvate şi a unor măsuri de protecţie socială a persoanelor implicate, fără un impact major asupra opiniei publice. Totodată, infracţiunile contra patrimoniului reprezintă un procent de 42,97% din totalul infracţiunilor sesizate.

Statistica reliefează o scădere  a infracţiunilor de furt, în special din locuinţe şi societăţi comerciale. Totuși, aceste infracțiuni sunt motivate în general de nevoile curente ale autorilor, care sustrag de cele mai multe ori bunuri de subzistenţă (bunuri alimentare, ţigări, băuturi alcoolice), ponderea acestora nefiind reprezentată de cele comise prin moduri de operare deosebite.

Nu în ultimul rând, aceste activități, coroborate cu activitățile preventive desfășurate în cadrul soluționării petițiilor cetățenilor, a gestionării stărilor conflictuale, a instruirilor realizate cu populația sau agenții economici, au determinat scăderi importante ale infracționalității grave.

Cu toate acestea, lipsa unui minim de măsuri de protecţie din partea persoanelor vătămate, a administratorilor de societăți comerciale,  cât și a deţinătorilor şi utilizatorilor de autovehicule, le transformă în multe cazuri în victime ale elementelor infractoare.

Pentru prevenirea unor astfel de fapte, începând cu luna septembrie 2017, Poliţia Română şi Groupama Asigurări, au demarat o nouă campanie de informare denumită „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”, adresată posesorilor de locuinţe din mediul urban.

Probarea activității infractorilor care au comis fapte grave, cu impact mediatic major, de natură să afecteze încrederea populației în instituția poliției, s-a realizat prin eforturi susţinute din partea poliţiştilor, a căror implicare şi disponibilitate în rezolvarea acestor cauze penale a fost una majoră.

 

 

(Sursa: btbd.ro)

Add comment


Security code
Refresh

Arhiva Iasi TV Life

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30