Botoşani
Botoşani

Botoşani (334)

Situaţia din cartierul Parcul Tineretului este explozivă. Botoşănenii care locuiesc la blocurile din vecinătatea ghetourilor spun că nu mai suportă problemele făcute de unii dintre vecinii lor romi şi cer măsuri. În urmă cu câteva zile, aceştia au depus un memoriu prin care solicită primăriei ca, în faţa blocului lor, să fie amplasat un gard înalt de 1,5 metri care să delimiteze spaţiul verde. Oamenii se plâng că, zilnic, mulţi dintre cei care stau în ghetouri se adună sub ferestrele lor şi fac o gălăgie infernală, deoarece ascultă muzică la maxim, se ceartă şi chiar se bat. „Copiii acestor indivizi sunt lăsaţi nesupravegheaţi şi se apucă de spart şi scos cărămizile din zidul parterului, aduc gunoaie, se caţără pe grilajele spaţiilor comerciale de la parterul blocului, sparg acele geamuri aferente spaţiilor de la parter (şi uneori chiar sunt îndemnaţi să o facă), îşi fac nevoile la parterul acestui bloc în văzul lumii fără să le pese prea mult de trecători sau locatarii care le fac observaţii”, se arată în memoriu.

Semnatarii memoriului mai spun că uneori vecinii lor de la ghetouri fac focul pe spaţiul verde.  

Aceştia au menţionat că efortul municipalităţii pentru amplasarea unui gard în zonă nu ar fi mare, dat fiind faptul că, în decursul anilor, locatarilor din ghetouri li s-au acordat numeroase ajutoare şi facilităţi pe banii primăriei.

„Noi, locatarii blocurilor din imediata vecinătate, ne considerăm discriminaţi prin nepăsarea autorităţilor, lucru care creează o stare de frustrare precum şi o stare de tensiune crescândă pe zi ce trece”, se arată în memoriu. Acest memoriu va fi discutat în şedinţa Consiliului Municipal din 28 februarie.

 

 

Sursa: monitorulbt.ro

Un tânăr din Botoşani, bănuit că ar face parte dintr-o grupare infracţională specializată în clonarea cardurilor, a fost ridicat cu mascaţii, ieri dimineaţă, în urma unei operaţiuni a procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Suceava. Descinderile au avut loc pe strada Împărat Traian, undeva în zona cunoscută sub numele „Spicul”, tânărul fiind condus la sediul DIICOT Suceava pentru audieri. În total, anchetatorii au organizat trei percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani, Suceava şi Mureş, fiind puse în aplicare şi cinci mandate de aducere, alte cinci persoane fiind citate în calitate de martori.

Investigaţiile s-au derulat în perioada 2013-2016, în baza unor schimburi de informaţii cu autorităţile olandeze, fiind vizate mai multe persoane din judeţele Botoşani, Suceava şi Mureş implicate în activităţi infracţionale în domeniul criminalităţii informatice, respectiv confecţionarea de skimmere (n.r. - dispozitive de obţinere a datelor de pe cardurile bancare), montarea acestora pe ATM-urile bancare pentru citirea datelor de pe banda magnetică a cardurilor), clonarea acestora şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar cu carduri blank. „Deşi procurarea dispozitivelor de skimming şi coordonarea activităţilor infracţionale avea loc pe teritoriul României, montarea skimmerelor în scopul copierii datelor de carduri avea loc în străinătate, în ţări precum Olanda, Norvegia, iar retragerile frauduloase de numerar aveau loc în ţări precum Filipine şi Coreea de Sud”, spun anchetatorii.

Sursa: mediafax.ro

Interzise din 2012, etnobotanicele fac ravagii printre tineri, mulţi ajungând să se drogheze de la 14 sau 15 ani şi să aibă grave probleme de sănătate. Autorităţile încearcă să ţină sub control situaţia, dovadă numărul mare de dosare penale întocmit pentru trafic sau consum de substanţe interzise, însă nu reuşesc să stopeze fenomenul, care a căpătat proporţii uriaşe chiar şi în oraşele mici. Asta şi pentru că în laboratoarele din întreaga lume se creează zilnic noi substanţe şi combinaţii de substanţe halucinogene. Anul trecut, în România au fost descoperite de către autorităţi 16 astfel de droguri.

Statistica arată că în judeţul Botoşani tinerii amatori de senzaţii tari îşi procură tot felul de substanţe dubioase, achiziţionate de pe internet sau de la intermediari cunoscuţi în mediul online, care sunt mai ieftine decât drogurile uzuale, însă aparent mult mai nocive, sărăcia şi puterea slabă de cumpărare afectând şi acest sector, unde însă au apărut alternative periculoase. „S-a ajuns în situaţii incredibile uneori. Mulţi dintre cei care ajung la noi şi prezintă simptome de consum de substanţe interzise nu recunosc sub nicio formă. Mai sunt însă şi cazuri în care unii ne povestesc şi este şocant să afli că fumează ţigări pe care le dau cu spray împotriva gândacilor, de exemplu. Sau amestecă tutun cu insecticid pentru plante de apartament”, a povestit unul dintre asistenţii din cadrul UPU.

Aproape săptămânal la unităţile medicale din Botoşani ajunge măcar o persoană care a consumat etnobotanice. Potrivit datelor din prezentările din UPU, majoritatea pacienţilor care ajung la spital din cauza drogurilor au vârsta între 18 şi 25 de ani, sunt foarte confuzi şi suferă şi pierderi de memorie temporare.

 

 

Sursa: monitorulbt.ro

Un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Flămânzi şi-a pierdut ieri viaţa, după ce a zburat cu maşina, de pe drumul european Botoşani-Iaşi, înainte de intrarea în Copălău, ajungând într-o râpă.

M.P.G. mergea cu un Volkswagen Passat dinspre Botoşani spre Iaşi. La ieşirea din pădurea de la Buda, înainte de Copălău, a pierdut controlul volanului. Rămasă fără direcţie, maşina a lovit parapetul metalic de pe marginea din dreapta a drumului, a zburat peste un şanţ adânc de doi metri, fără să îl atingă, a traversat un drum secundar care se conectează la cel european, după care a intrat pe câmp, unde a parcurs aproape 100 de metri, a zburat de pe un mal pe altul al pârâului Miletin, iar la aterizare a izbit pământul. Catapultat în aer, autoturismul s-a rostogolit de mai multe ori pe o distanţă de alte câteva zeci de metri. În urma teribilului accident, motorul a ajuns la aproape 10 metri de maşină, iar bucăţi din caroserie se puteau găsi pe o rază de aproape 100 de metri.

Maşina distrusă a fost văzută de un şofer care trecea prin zonă şi care a sunat la 112. „Am văzut farurile pe sus cum se învârteau şi am văzut fum. Am coborât, am sunat repede la 112. Ne-am apropiat de maşină şi am văzut foarte mult sânge. Bănuiesc că avea viteză foarte mare dacă a zburat atâţia metri”, a povestit Constantin H., unul dintre martorii cumplitului accident.

La faţa locului au ajuns descarcerarea şi echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. Scos din maşina distrusă, tânărul şofer nu a putut fi ajutat cu nimic. „Am acţionat pentru descarcerarea victimei şi înlăturarea pericolului de izbucnire a unui incendiu”, a declarat Andrei Ciobanu, ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

Potrivit pompierilor şi cadrelor medicale, impactul a fost atât de violent, încât o parte din corpul victimei a fost prinsă sub bord, iar cealaltă pe scaunul din dreapta cu tot cu volanul rupt.

Poliţiştii au efectuat cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii cumplitului accident, iar primele indicii arată că totul s-a întâmplat din cauza vitezei exagerate. „Conducătorul auto nu adaptează viteza la un sector de drum cu limitare maximă de viteză de 40 km/h şi indicator de avertizare drum cu denivelări, împrejurare în care pierde controlul volanului, părăseşte partea carosabilă şi intră în impact cu malul unui pârău. Efectuăm cercetări în continuare”, a declarat Andi Barbacaru, ofiţer în cadrul Poliţiei Rutiere. Potrivit acestuia, colegii săi luau în calcul şi varianta exploziei unei pneu, martorii spunând că înainte de accident au auzit o bubuitură puternică.

 

 

Sursa: monitorulbt.ro

Au recunoscut o crimă în instanţă şi speră să obţină acum clemenţa magistraţilor. Este cazul a doi tineri, de 18 şi respectiv 17 ani, ambii din satul Dumbrăviţa, comuna Ibăneşti, care au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de omor, după ce ar fi ucis în bătaie un bărbat. Potrivit documentelor aflate la dosar, crima ar fi avut loc pe 15 septembrie 2016, când cei doi tineri, Daniel Marian Prozoreanu şi Lucian Eduard Vezureanu, care tocmai băuseră vreo trei litri de bere, l-au lovit cu pumnii şi cu picioarele pe Constantin Scripcariu, în vârstă de 55 de ani, din Cristineşti, până ce acesta nu a mai mişcat. După lăsarea întunericului, tinerii l-au pus pe bărbat în faeton cu gândul să-l ducă acasă, dar l-au abandonat undeva în câmp, la intrarea în satul Dragalina, însă bărbatul murise deja. Arestaţi şi trimişi în judecată, cei doi au fost audiaţi ieri de magistraţii Tribunalului Botoşani, unde au recunoscut totul şi au cerut să fie judecaţi în formulă simplificată, adică pe baza probelor administrate de procurori, sperând să obţină astfel reducerea pedepselor cu o treime.

Interesant este că, potrivit mărturiilor celor doi, agresiunea ar fi avut loc după ce bărbatul ucis, care se apropiase de aproape un an de familia minorului, a ajuns la domiciliul lui Lucian Vezureanu, iar la un moment dat ar fi tăbărât pe mama acestuia. Auzind strigătele de ajutor, tânărul a intrat în casă şi l-a văzut pe bărbat cum trăgea de hainele mamei. Crezând că acesta vrea să o violeze, adolescentul l-a scos pe bărbat din casă şi l-a luat la bătaie. În schimb, procurorii au cerut condamnarea celor doi tineri la închisoare şi la măsura educativă întrucât ancheta a scos la iveală că, în timpul agresiunii, tinerii l-au stropit cu apă pe bărbat, pentru ca acesta să-şi revină, după care l-au luat din nou la bătaie. Instanţa a decis însă să amâne pronunţarea sentinţei pentru vineri.

 

Sursa: monitorulbt.ro

Încetul cu încetul Urgenţele se transformă într-un veritabil câmp de bătălie, iar cadrele medicale trebuie să facă faţă nu doar avalanşei zilnice de bolnavi, ci şi scandalagiilor cu chef de bătaie. Un astfel de caz a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, când doi tineri au folosit spaţiul spitalului pentru a se refugia din faţa unui grup de şase adolescenţi pe care tot îi provocau. Ba mai mult, pentru a-şi arăta curajul, aceştia au distrus o uşă de acces în camera de reanimare a UPU.

Din câte se pare, scandalul a pornit în stradă, în faţa unui magazin nonstop de lângă spital. Fiind în inferioritate, cei doi au fugit în spital, însă tot ieşeau din unitate pentru a-i provoca pe urmăritori, fizic şi verbal. Când se simţeau ameninţaţi intrau înapoi în unitate. Pentru că probabil s-a plictisit de hârjoana cu adolescenţii din stradă, unul dintre protagonişti a decis să-şi crească adrenalina, distrugând o uşă de acces în camera de reanimare.

Ceea ce cei doi tineri se pare că au ignorat complet a fost faptul că UPU a fost dotată de puţin timp cu camere de supraveghere, care au surprins întreaga scenă. Aceştia nu au ştiut că sunt filmaţi, dovadă că, la un moment dat, au sunat la 112, spunând că urmăritorii lor ar fi spart uşa de la intrarea în UPU şi i-au spus şi gardianului acelaşi lucru.

Ajunşi la Urgenţe, poliţiştii au deschis o anchetă pentru distrugere, urmând ca unitatea sanitară să se constituie parte civilă în dosar pentru a-şi recupera prejudiciul.

Chiar dacă cele întâmplate în weekend nu reprezintă o premieră, agresorii scapă mai mereu nepedepsiţi. Pentru a nu fi târâţi prin tribunale, medicii şi asistenţii renunţă la a depune reclamaţii. Şi nici nu există o lege care să reglementeze pedepsirea agresiunilor la care sunt supuşi, aşa cum se întâmplă în cazul poliţiştilor, de exemplu.

 

 

Sancţiuni anulate, concedieri urmate de reangajare şi zeci de mii de lei daune.

Aşa s-ar putea descrie pe scurt războiul dus în instanţe între angajaţii problemă şi angajatori. Sancţionaţi sau concediaţi după ce au greşit flagrant, mulţi dintre cei penalizaţi contestă în instanţă deciziile la Tribunal şi chiar reuşesc să obţină câştig de cauză.

Dar nu pentru că măsurile dispuse de angajatori ar fi fost abuzive, ci din cauza Codului Muncii.

O situaţie scandaloasă a fost înregistrată la Spitalul Judeţean, unde un medic dat afară, după ce a fost prins băut la muncă, s-a întors la serviciu pentru că sancţiunea „nu a fost aplicată conform legii”.

Medicul, care activa în cadrul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie, la Centrul de Sănătate a Reproducerii şi Planificare Familială, a fost prins beat la serviciu la sfârşitul lui martie 2015. După ce s-a constatat că avea o alcoolemie de 2,5 grame pe litru alcool pur în sânge, medicul a fost băgat în comisia de disciplină şi i s-a desfăcut contractul de muncă.

Cu toate acestea, doctorul a atacat decizia în instanţă şi a arătat că în momentul în care l-au concediat, reprezentanţii spitalului nu i-au respectat toate drepturile.

Instanţa i-a dat câştig de cauză şi a hotărât să îi fie plătite salariile pentru perioada în care nu a lucrat.

Un alt caz a fost cel al angajatului primăriei, Chireac M. care, deşi a făcut o obişnuinţă în a veni beat la serviciu, nu a putut fi destituit decât după doi ani de anchete disciplinare, cel în cauză contestând în instanţă orice sancţiune aplicată, deşi între timp fusese amendat şi de poliţie, iar în instanţă s-a prezentat beat.

Codul Muncii favorizează atât de mult salariaţii încât e aproape imposibil ca o un proces de concediere să fie judecat în favoarea angajatorului. Avocaţii susţin că legislaţia muncii a pornit de la principiul că angajatorul are o poziţie dominantă faţă de salariat, astfel că s-au impus şi condiţii foarte stricte pentru sancţionare.

Un studiu făcut la nivel naţional în 2015 arată că aproape 80% dintre angajaţii care deschid în instanţă acţiuni pe litigii de muncă au câştig de cauză.

 

Sursa: monitorulbt.ro

Reprezentanții Primăriei Botoșani, cei ai Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement și ai constructorului s-au întâlnit, miercuri, pentru a stabili un calendar de preluare a obiectivelor care deja au fost finalizate la Parcul de agrement Cornișa.

Potrivit primarului Cătălin Flutur, recepția se va face etapizat, iar pe măsură ce obiectivele vor fi preluate vor fi și deschise.

La această dată au fost finalizate terenurile de sport, amfiteatrul în aer liber, patinoarul și terenurile de joacă.

Regulamentul de organizare și funcționare a zonei de agrement, precum și tarifele, vor trebui aprobate în Consiliul Local, iar după ce va exista o astfel de Hotărâre vor putea deveni funcționale o parte dintre obiectivele de la Cornișa.

"Împreună cu constructorul de la Cornișa și cu cei de la DSPSA încercăm să găsim cel mai bun draft de predare-primire a obiectivelor care sunt finalizate, terenurile de sport, amfiteatrul în aer liber. După ce vom avea și regulamentul aprobat, care l-am dat spre consultare publică, și după ce vor reuși să facă niște angajări ca să aibă cine să le exploateze, vom putea da drumul la o parte dintre obiective. Suntem în calendarul pe care ni l-am propus de a prelua. Tarifele sunt în lucru și vor fi supuse unei dezbateri publice", a declarat primarul Cătălin Flutur.

 

Sursa: stiri.botosani.ro

Bugetul pe anul 2017, aprobat marți de Parlament, nu cuprinde sume de bani pentru investiții majore ce privesc județul Botoșani, cum ar fi reabilitarea și modernizarea drumului Botoșani-Tg. Frumos.

Parlamentarii PNL de Botoșani au depus mai multe amendamente privitor la investiții pe drumurile din județ, dar și pentru continuarea lucrărilor la Teatrul M. Eminescu. Deputatul Cristian Achiței susține că toate amendamentele au fost respinse. 

"La Comisia de administrație am propus continuarea lucrărilor la Teatrul M. Eminescu, cu o sumă de 23 de milioane de lei, dar amendamentul a fost respins, iar la Ministerul Transporturilor am propus trei amendamente, modernizarea drumului Târgu Frumos Botoșani pentru care am propus 10 milioane de lei pentru anul 2017, modernizarea drumului Botoșani-Ștefănești, la care am propus un milion de lei și modernizarea drumului Darabani-Dorohoi-Rădăuți Prut, tot cu un milion de lei. Au fost respinse toate trei", a declarat deputatul Cristian Achiței.

Parlamnetarul susține că vor fi făcute în continuare demersuri la ministere pentru a obține alocări de sume pentru investiții la nivelul județului Botoșani. 

"O să vedem de acum care sunt procedurile pe fiecare minister în parte, de a ajunge la finalizarea studiilor de fezabilitate sau ce invocă Ministerul Transporturilor, și de a depune totuși proiectul la Ministerul Dezvoltării pentru teatru", a completat Achiței.Senatorul Doina Federovici, liderul PSD Botoşani, susţine însă că reabilitarea drumului Botoşani- Târgu Frumos va avea o altă cale.

"Acum pregătim hotărârea de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Mai exact, bugetul MT a fost suplimentat cu o sumă de 5,15 miliarde de lei, adică un plus de 60% faţă de bugetul anului trecut, tocmai pentru situaţii de genul ăsta. Acum pregătim Hotărârea de Guvern, deja au început lucrările pentru promovarea acestui act normativ, după ce din capitole şi subcapitole, putem cere suma necesară pentru proiectarea şi executarea lucrărilor, în sensul de a fi scoasă investiţia la licitaţie. E o chestiune de procedură. Primul nostru demers parlamentar pe care l-am făcut în momentul în care a fost votat Guvernul a fost susţinerea acestei investiţii pentru judeţul Botoşani. Am discutat cu domnul ministru al transporturilor, a verificat şi el situaţia. Din octombrie anul trecut stă studiul de fezabilitate pe masa CNADNR dar nu s-a întâmplat nimic până acum”, spune Doina Federovici.

Există posibilitatea ca în acest an să înceapă execuţia lucrărilor?

"Depinde foarte mult de cât va dura procedura de achiziţie publică. Mai este un aspect tehnic: dacă se face licitaţie separată pentru proiectare şi separată pentru execuţie. În cel mai fericit caz ar fi să fie luate la pachet, proiectarea şi execuţia. Cert este că valoarea proiectului este de peste 40 de milioane de euro”, declară senatorul Doina Federovici.

 

Sursa: stiri.botosani.ro

Lipsa de experienţă la volan şi viteza au dus la un accident în urma căruia a murit un tânăr în vârstă de 25 de ani.

Tragedia a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce Ionuţ Gabriel H., din Sarafineşti, mergea în viteză cu maşina personală, un Volkswagen Passat, spre Corni.

Într-o curbă la stânga, de pe drumul dintre cele două localităţi, şoferul a pierdut, însă, controlul volanului, maşina intrând într-un parapet metalic de pe partea dreaptă a drumului, pe care l-a îndoit pe o distanţă de câteva zeci de metri.

Bucata de parapet îndoită a înconjurat practic autoturismul, străpungând caroseria şi intrând în autoturism prin partea şoferului. În urma impactului extrem de violent tânărul, care se afla singur în maşină, a fost aruncat pe bancheta din spate. 

„Am trecut prin zonă cu câteva minute înainte de a se produce accidentul, iar când m-am întors am găsit maşina în parapet. M-am apropiat şi am bătut în geam, dar am observat că şoferul nu dă niciun semn şi am sunat la 112”, a spus şoferul maşinii care a ajuns după accident.

La locul accidentului au ajuns echipajul de descarcerare şi o autospecială din cadrul ISU, dar şi echipajul SMURD de TIM.  

„La faţa locului am găsit o persoană încarcerată, decedată. Intervenţia a fost dificilă, pentru că tot parapetul pe o distanţă de 100 de metri l-a adunat în jurul maşinii şi a fost greu de descarcerat. Am decopertat cupola maşinii să ajungem cât mai repede la victimă, dar din păcate nu s-a mai putut face nimic”,”, a declarat Cătălin Gulţanu, plutonier adjutant în cadrul ISU.

Tânărul avea permis de conducere de câteva luni.

La necropsie se va stabili şi dacă acesta consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

 

 

Sursa; monitorulbt.ro

Arhiva Iasi TV Life

« March 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31