Maia Morgenstern a primit titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii "George Bacovia"

 

 

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 75

Maia Morgenstern a primit titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii "George Bacovia"

Written by  Sep 16, 2018

Actriţa Maia Morgenstern a primit titlul de ‘Doctor Honoris Causa’ al Universităţii ‘George Bacovia’ din Bacău în semn de apreciere pentru contribuţia deosebită la promovarea teatrului românesc, pentru activitatea didactică de descoperire şi ‘şlefuire’ de noi talente, cât şi pentru activitatea socială din comunitatea în care îşi desfăşoară cu onoare activitatea.

Titlul i-a fost înmânat de către rectorul Universităţii ‘George Bacovia’, Neculai Lupu, cu prilejul deschiderii ‘BacFest’.

‘Ceremonia, ce marchează o premieră în rândul laureaţilor din anii trecuţi prin faptul că titlul este acordat unei personalităţi din teatru, încununează munca unui om deosebit, a unui impresionant artist, de ale cărei roade şi noi suntem părtaşi’, a declarat Lupu.

În ‘Laudatio’, rostit cu acest prilej în aula universităţii băcăuane în prezenţa autorităţilor locale, cadrelor universitare, directorilor unor instituţii publice ori firme, studenţi, elevi, profesorul universitar Nicoleta Popa a realizat o emoţionantă şi documentată trecere în revistă a activităţii şi personalităţii actriţei etalate în teatru şi film, reliefând rolul pe care îl are Maia Morgenstern de creator al ‘unui popor de personaje’, precum şi ‘voinţa potenţată de puterea talentului său de a sparge zidul, aprioric, dintre prezenţa sa scenică şi public’, etalând pe lângă talent mult sacrificiu, renunţări şi bucurii.

‘Director al Teatrului Evreiesc de Stat, decan al Facultăţii de actorie de la Universitatea ‘Hyperion’, actor, societar al Teatrului Naţional Bucureşti, colaborator al multor teatre din România şi din străinătate, Maia Morgenstern a dat viaţă, sub bagheta unor mari regizori, unui popor de personaje, a întruchipat cu o forţă de creaţie extraordinară, cu talent, virtuozitate, măiestrie şi dragoste peste 140 de personaje din teatru şi film, din marea literatură românească şi universală. A fost răsplătită cu numeroase premii, premii onorante, acordate de instituţii teatrale şi de film din lumea întreagă, devenind ea însăşi un personaj al teatrului şi filmului mondial’, a punctat Nicoleta Popa.

Cu solemnitatea specifică momentului, în conformitate cu protocolul academic, Maia Morgenstern a îmbrăcat Toga de Doctor Honoris Causa, devenind membră de onoare a Senatului Universităţii şi membru al comunităţii academice de la Universitatea ‘George Bacovia’.

‘Sunt onorată, sunt mândră pentru acest titlu. Eu sunt actriţă, iar rolul şi rostul meu pe acest pământ este să fac lumea fericită, să o fac să râdă, în ciuda răului, a fricii, a durerilor. Acesta este crezul meu, crezul fiecărui actor, iar titlul acordat astăzi, darul pe care mi l-aţi făcut, înseamnă pentru mine semnificaţie, simboluri, cunoştinţe, răspundere, frumos, nobleţe’, a subliniat Maia Morgenstern.

Festivitatea acordării titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ actriţei Maia Morgenstern, precum şi spectacolul ‘O lecţie de bune maniere’, susţinut de aceasta pe scena Teatrului Municipal Bacovia, au marcat debutul suitei de manifestări culturale programate pe parcursul finalului de săptămână sub genericul ‘BacFest’, în organizarea Consiliului Judeţean Bacău. Dezbateri şi colocvii literare, spectacole muzicale şi teatrale stradale, vernisaje de expoziţii şi lansări de carte în incinta instituţiilor de artă din Bacău, precum şi decernarea premiilor anuale ale revistei de cultură ‘Ateneu’ sunt câteva din reperele acestei manifestări aflate la prima ediţie.

(Sursa: Agerpres)

 

Geo

Add comment


Security code
Refresh

Arhiva Iasi TV Life

« September 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30